Endast ett nytt fall av coronavirussmitta har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på tisdagen.

Det här betyder att det totala antalet smittade sedan pandemins början nu uppgår till 2270 personer. I går, måndag, rapporterades om två nya fall.

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, är på tisdagen 38 vilket betyder att det sjunkit ytterligare sedan måndagen då incidensen var 48. Förra tisdagen var incidensen 65. 

393 personer i Vasa sjukvårdsdistrikt testade sig för coronaviruset under måndagen.


 

Inte längre i spridningsfasen

På sitt veckomöte i förmiddags konstaterade Österbottens coronasamordninsgrupp att Vasa sjukvårdsdistrikt inte längre befinner sig på epidemins allvarligaste nivå, spridningsfasen, utan att man nu tar steget ner till mellannivån, den så kallade accelerations- eller inbromsningsfasen.

Det här bekräftar infektionsöverläkare Juha Salonen, som sitter med i samordningsgruppen, för VBL/ÖT på tisdag förmiddag.

Läs också: Glädjande nyheter i Österbotten: Skolorna ska öppna och tio får träffas igen

Institutet för hälsa och välfärd (THL) klassificerar epidemiläget i tre nivåer: Utgångsnivån, accelerationsfasen och spridningsfasen. Vasa sjukvårdsdistrikt har befunnit sig i spridningsfasen sedan den 29 januari.


Över 25000 har fått första vaccindosen

Vasa sjukvårdsdistrikt ger varje tisdag också ut ny statistik på hur många i distriktet som nu fått coronavaccin. Enligt dagens siffror handlar det om cirka 25 660 personer, det vill säga 18,5 procent av befolkningen över 16 år, som nu fått den första vaccindosen. Bland annat har 99 procent av alla över 80 år nu fått den första dosen.

1640 personer har fått båda doserna. Den andra vaccindosen, "boosterdosen", ges 12 veckor efter den första.

Beslutet att pausa all vaccinering med Astra Zenecas vaccin i Finland för åtminstone en vecka har även påverkat Vasa sjukvårdsdistrikt, men Juha Salonen sade på måndagen att det sist och slutligen gått ganska bra att boka om dem som var inbokade för vaccinering den här veckan. De flera hundra personer som det handlar om kommer i stället att få Pfizer Biontechs vaccin.

På THL:s webbplats kan man se hur vaccineringen framskrider i de olika kommunerna i Vasa sjukvårdsdistrikt. THL:s statistik uppdateras dock med fördröjning.

Vaccinationer i Vasa sjukvårdsdistrikt

  • Födda 1941 och tidigare (cirka 11 000 personer): 99 procent har fått den första vaccindosen.
  • Födda 1942–1951 (cirka 17 500 personer): 40 procent har fått den första vaccindosen.
  • Födda 1952 och senare – i den här gruppen vaccinerar man först personer som hör till riskgrupper (cirka 110 000 personer): 7 procent har fått den första vaccindosen.
  • Vårdpersonal som arbetar med coronarelaterade uppgifter (cirka 900 personer*): 99 procent har fått den första vaccindosen. 66 procent har fått båda doserna.
  • Äldre personer inom boendeservice och institutionsvård (cirka 2000 personer*): 84 procent har fått den första vaccindosen.
  • *) dessa personer ingår även i statistiken över de olika åldersgrupperna.
  • Källa: Vasa sjukvårdsdistrikt den 23 mars