Institutet för hälsa och välfärd meddelar om 684 nya coronafall på fredagen. Det innebär att totalt 120 870 personer i Finland har testat positivt sedan epidemins början.

Den nationella incidensen, alltså antalet nya coronafall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna, är 180,3. Under de föregående 14 dagarna var incidensen 152,5.

Högst är incidensen i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, 303,1. Åland har landets lägsta incidens, 63,0.

I Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt är incidensen 189,5 och i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt 67,4.

För tillfället vårdas 99 coronapatienter på sjukhus runtom i landet, varav 29 på intensivvårdsavdelningar.

Institutet uppdaterar siffrorna för antalet coronarelaterade dödsfall en gång per vecka. I samband med den senast uppdateringen i onsdags meddelades om 13 nya dödsfall. Finlands coronarelaterade dödssiffra har därmed stigit till 1 008.

Vaccineringen av befolkningen framskrider. Enligt torsdagens siffror har sammanlagt 69,6 procent av befolkningen nu fått sin första vaccindos. 44,1 procent har fått även den andra dosen.

Så här rapporteras coronasiffrorna

  • Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.
  • I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.
  • Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.
  • Från och med slutet av juni rapporterar institutet de dödsfall som kommit in via registret över smittsamma sjukdomar. Tidigare baserades siffrorna på rapporter från sjukvårdsdistrikten.