Den pågående vintern har bjudit på betydligt bättre yttre förhållanden än för ett år sedan för dem som bygger isskulpturer i de norra delarna av landet. Många kommuner i norr har is- och snöskulpturer och kallar skämtsamt högsäsongen för sin egen istid. Den kan pågå fram till april.
Iskatedralen består av ett antal torn och det högsta är över 30 meter högt.

Iskatedralen består av ett antal torn och det högsta är över 30 meter högt.

I Juga i Norra Karelen – som inte ligger så långt norrut men ändå är en pålitlig vinterort tack vare sitt inlandsläge – finns något som enligt skaparna är världens högsta isbyggnad. Förebilden finns i Barcelona och verket heter Sagrada Familia in Ice. Iskatedralen består av ett antal torn och det högsta är över 30 meter högt. För att kunna komma så högt krävs det en del pykrete – en materialblandning av is, snö och sågspån. Specialmaterialet är tre gånger starkare än vanlig is. Ett tiotal snöhotell uppstår i norr varje år. Det slottslika hotellet i Kemi är det mest kända. Det är inne på sitt 20:e verksamhetsår.
Förebilden för Sagrada Familia in Ice finns i Barcelona.

Förebilden för Sagrada Familia in Ice finns i Barcelona.

– Det första snöslottet i Kemi kom in i Guinness rekordbok som världens största. Sedan dess har vi koncentrerat oss på innehållet. Nu är temat finländska framgångar och mytologi, säger marknadsföringschefen Titta Vuorinen. Hotellet erbjuder sviter och hotellrum för ett 50-tal personer, en restaurang, specialrum med glastak för att spana efter norrsken samt ett iskapell med 60 sittplatser. Största delen av norra Finlands ishotell öppnades redan före jul. I Rovaniemi har bygget vid sjön Lehtojärvi 70 bäddplatser, en isbar, ett iskapell och även en snöbastu. Ett av de mindre hotellen finns i Muonio: tio rum och en bröllopssvit. Trots småskaligheten finns det också en restaurang och en bar.
Biskop Jari Jolkkonen och ärkebiskop Leo var med på invigningen.

Biskop Jari Jolkkonen och ärkebiskop Leo var med på invigningen.