När isen brister
Rör dig försiktigt på isarna. Om olyckan är framme kan isdubbar och lugn vara räddarna i nöden.
Planerar du isutflykter över sportlovet? Ta det försiktigt. Sjöbevakarna varnar för att isarna ställvis kan vara mycket svaga.
På grund av växlande temperaturer, snöfall, hårda vindar och varierande vattenstånd har Kim Ståhl, Michael Nordlund och Jens Södergård, sjöbevakare på Södra Vallgrunds sjöbevakningsstation, haft fullt upp de senaste veckorna. Många har gått igenom de förrädiska isarna.
Det gäller att ta med sig sitt sunda bondförnuft om man ger sig ut på det frusna blå. Det, och billiga livförsäkringar som isdubbar och rep.
– Det absolut viktigaste att ha med sig när man rör sig på isen är isdubbar. Du hittar sådana för under tio euro, säger Kim Ståhl, löjtnant vid sjöbevakningen.
Dubbarna väger i princip ingenting och är lätta att hänga kring halsen. Ett rep kan utgöra en bra livlina. Genom att använda en isbill kan man försäkra sig om isens tjocklek. Minns också att lägga mobiltelefonen i ett vattentätt fodral eller i en förslutningsbar påse.
Är olyckan framme gäller det att försöka behålla lugnet.
– Se till att du tar dig upp ur vaken i samma riktning som du kom ifrån, säger sjöbevakare Jens Södergård.
– Och det är viktigt att du kryper fram till ett starkare parti. Försök att fördela kroppens tyngd på en så stor yta som möjligt, säger Michael Nordlund, sjöbevakningsmästare.
Se bildspel och video om hur du tar upp dig ur en vak. I videon kan du också se reportern gå igenom isen.
Foto och klipp: Jonny Smeds och Malin Bylund