Det där med österbottniska pojkgäng är lite speciellt. Hur de än tar sig fram så lyckas de alltid på något sätt barrikadera vägen, gatan eller gången för alla andra homosapiens. Om inte med sina fordon, så genom att gå flera personer i bredd.
Gemensamt bland alla österbottniska pojkgäng är att medlemmarna refereras till på samma sätt. Vokal, dubbelkonsonant, vokal eller konsonant, vokal, dubbelkonsonant, vokal. Exempel på dessa är Jeppe, Davve, Acke, Adde, Fille, Olli, Jacke, Danne, Rasse och Wille.
Ur texten "Ett brev" i kategorin 17–20:
Ingen har valt misshandel.
Ingen har valt försummelse.
Ingen har valt övergrepp.
Ingen har valt bråk och hot.
Ingen har valt att aldrig bli lyssnad på.
Vi har inte valt ångest.
Vi har inte valt depressioner.
Vi har inte valt att skada oss själva.
Vi har inte valt att försöka ta våra liv.
Ur texten "ung." i kategorin 21–25:
komikern smäller upp balkongdörren och ropar: shots! efter några utströdda kräkljud – eller kanske jubel – trollar hon som satt i fotändan av soffan fram små, sköra platsglas. fyller dem med oidentiferbar vätska. ett abrakadabra och några grimaser senare är glasen och sittplatserna tomma. det är rave på vardagsrumsgolvet och alla är inbjudna!
Under fjolåret gjorde vi en satsning där vi tillsammans med en rad arrangörer genomförde projektet Ung 2021. Samtidigt ordnades också en skrivtävling där rekordmånga bidrag kom in.
Texterna behandlar allt från ett körprov och en distanslektion till ätstörningar, insomnia och psykisk hälsa. Vi har sagt det förr, men om du ännu inte har hunnit läsa texterna så är det dags nu!
Efter att du scrollat klart kanske du känner för en kortfilm? I höstas blev Unga Scenkompaniets succépjäs Projekt S nämligen film, och den finns fortfarande tillgänglig för alla.
Klicka här för att se filmen – som är gratis också för icke-prenumeranter.