Rektor Åsa Stenbacka på Vasa yrkesinstitut har inte sett tecken på ideologiskt våld. - Men vi är en mångkulturell skola så vi är medvetna och följer med, säger hon. Stenbacka är förvånad över hur lite våld det finns i skolan. Hon har inte sett eller hört om psykiskt eller verbalt våld, men är medveten att det förekommer. Och i fall lärarna noterar fall av våld ingriper de. -Det har förekommit situationer då lärare varit tvungna att ingripa för att lugna situationen. Vi har en del handlingsplaner. Kurator Lena Valkeakari har inte heller märkt av rasism i skolan och tycker inte heller att det finns behov av mer information i nuläget. -Om vi märker att det finns behov så söker vi mer information om extrema rörelser, men just nu är det inte aktuellt. Vi har verktyg för att känna igen extrema rörelser och rasistiska kommentarer, säger hon. Men enligt Valkeakari förekommer inte extremism i bred skala eller några gäng. Rapporten gjordes för inrikesministeriet och där framkom det att 60 procent av de tillfrågade lärarna och rektorerna hade lagt märke till extremistiska åsikter, psykiskt våld eller våld i skolorna på andra stadiet. Både gymnasier och yrkeskolor tillfrågades, men i yrkesskolorna märktes extrema attityder dubbelt så ofta. Enligt rapporten kom extremismen tydligast fram genom elevernas attityder i form av hat eller intolerans som grundar sig på politiska eller religiösa ideologier. På yrkesakademin i Österbotten har man inte heller märkt av ideologiskt våld. Men efter skolskjutningarna har det funnits en handfull elever som sympatiserat eller uttryckt förståelse för skolskjutningarna. Det säger kurator Sami Rimpilä som är anställd av Vasa stad och stationerad på YA. -Då har det grundat sig på personliga erfarenheter av mobbning och det har endast varit en handfull som uttryckt såna åsikter. Visst kan det finnas ett mörkertal, men det har aldrig funnits en hotbild mot skolan, säger han. Det har förekommit enstaka fall av handgemäng och skolan försöker aktivt jobba med förebyggande arbete. Bland annat finns det en handlingsplan för mobbning och trakasserier. Men enligt arbetarskyddschef Alf-Martin Haagensen finns det ingen specifik handlingsplan för hur man går till väga vid trakasserier som är politiskt eller religiöst motiverat. - Ur arbetarskyddets synvinkel är såna fall en form av trakasserier och då är det skolans skyldighet att agera. Men just nu är ideologiska extremism inget problem i vår skola, säger Alf-Martin Haagensen, arbetarskyddschef på YA.
Haagensen: Arbetarskyddsschef Alf-Martin Haagensen säger att extremism inte är ett problem just nu, men att det finns skäl att vara på sin vakt ifall attityder utvecklas.

Haagensen: Arbetarskyddsschef Alf-Martin Haagensen säger att extremism inte är ett problem just nu, men att det finns skäl att vara på sin vakt ifall attityder utvecklas.

Han säger att det ändå inte är skäl att luta sig tillbaka, eftersom det ändå finns en möjlighet att det utvecklas. -Vår skola speglar ju samhället, säger han. I rapporten framkom det också att lärarna vill ha mer aktuell information om extrema rörelser. Haagensen tycker att mer information om extrema rörelser skulle vara bra. -Det är ju en förutsättning att veta hur extrema attityder ger sig tillkänna för att kunna agera på ett bra sätt, säger han. Rimpilä säger att det överlag är en god stämmning på skolan och att det ideologiska våldet inte kommer till uttryck inom skolans väggar. -Däremot vet jag inte vad som sker utanför det dagliga arbetet och på sociala medier, säger säger han. Och inte heller studerande vid Yrkesakademin har märkt extrema attityder bland sina medstuderande. Men enligt Dennis Pienkuukka, Eddie Streng och Teemu Kippola som studerar husbygge på Yrkesakademin för tredje året förekommer det rasistiska kommentarer.
Studerande: Teemu Kippola, Eddie Streng och Dennis Pienkuukka säger att det förekommer smygrasistiska kommentarer bland sina medstuderande.

Studerande: Teemu Kippola, Eddie Streng och Dennis Pienkuukka säger att det förekommer smygrasistiska kommentarer bland sina medstuderande.

-Oftast handlar det om smygrasistiska påståenden om att invandrare tar skattepengar, säger Streng. Kippola håller med och tillägger. -Kommentarerna grundar sig ofta om okunskap och fördomar. Överlag tycker alla tre att stämningen på skolan är god. De anser också att lärarna snabbt åtgärdar fall av mobbning. -Det är strängt när det gäller mobbning, säger Kippola. Streng anser ändå att det är tabu med invandring och rasism. Det är inget man pratar om i skolan och det kan spä på fördomarna. Folk borde ha fakta på klart innan de uttalar sig, säger Streng. Pienkuukka håller med. - Då man inte talar om det blir det ett problem för det tas inte upp, säger han. - Vår skola är ju mer praktisk. Vi sitter inte och diskuterar som man gör i gymnasierna, säger Kippola.