Det är svårt att inte bli hänförd av utsikten från Storkull i Lotlax. Snön och solen har svept in de öppna ängarna i en vacker tavla. På kullen finns Byagården och ett tiotal barn leker i snöhögarna bredvid huset med röda kinder och rinnande näsor, precis som det ska vara när barn leker i snön.
Lotlax är en by som sticker ut i kommunen, delvis på grund av dess utformning med en majoritet av husen belägna nära vägkanten, men också för att nästan en tredjedel av byns 152 invånare är barn under 18 år.
Byaföreningens medlemmar kan inte peka ut en enskild orsak till att det finns så många barn, men Christer Johanssons teori är att det beror på en lyckad kombination av återflyttare och inflyttare.
– Många som växt upp i Lotlax har som vuxna flyttat tillbaka, säger Johansson.
– Jag tror att det går i cykler. När jag och min fru flyttade hit fanns det få barn här, säger föreningens ordförande Tomas Wester.
Byaföreningens ledord är att verksamheten ska rikta sig till alla i byn, men av naturliga skäl har det blivit mer familjevänligt på senare tid.
– Vi ordnar familjefester, pulkadagar, julfester och så vidare, säger Jenny Helsing.
Invånarna är stolta över sin by och har många fina ord att säga om den. Det är perfekt för barnfamiljer eftersom man kan njuta av det lugna livet på landet samtidigt som man har nära till städerna i norr och söder. Vägen har nyligen asfalterats och fiber har dragits genom byn.
–Vi är mitt i ingenstans, men har väldigt nära till allt. Det är lugnt och stilla. Nära till riksåttan så det går bra att pendla säger Wester.
–Men det blåser mycket här, säger Stina Brors.
Alla skrattar och nickar. Det blåser mycket i Lotlax.
Byns invånare är företagsamma. Här finns jordbrukare, en veterinär, flera privatföretagare inom skogs-, bilverkstads-, jordbyggnads-, musik-, el-, media-, fastighets-, företags-, verktygs- och transportbranschen, samt mentaltränare och en präst.
Lotlax har blivit upplyst i år. Efter många år har byn äntligen fått vägbelysning. Byarådet gjorde en anhållan till kommunen om att få belysning med tanke på trafiksäkerheten för skolbarnen, motionärerna och för alla som med eller utan fordon rör sig längs den livligt trafikerade vägen. Byaföreningens medlemmar vill rikta ett stort tack till tekniska nämnden och kommunens förtroendevalda som tog beslut om att ge budgetmedel för väg belysningsprojektet.
Många av dem som bott länge i byn hade svårt att tro ögonen då vägbelysningen tändes för första gången.
– Jag var tvungen att köra hela vägen till Tallmo för att se hur det ser ut, säger Ann-Britt Backull.
– Min granne ringde och frågade om jag hade solglasögon på mig, först förstod jag inte vad han menade, men då jag tittade ut såg jag att det lyste vid vägen, säger Wester.
En annan nyhet som berör vägar är att byaföreningen har tillverkat egna busshållplatser. Kommunen hjälpte till med att få tillstånd från NTM-centralen, men föreningens medlemmar har bekostat hållplatserna och gjort allt arbete på talko.
– Nu då vi har så många barn i byn kan vi inte ha dem att stå och vänta på skolbussen utan tak om det regnar, säger Wester.
Byaföreningens medlemmar är förväntansfulla inför framtiden. Lotlax har potential för en ännu större inflyttning.
– Det finns tomma fastigheter och tomter här. Vi har lekt med tanken på att börja kartlägga vad som finns, säger Johansson.
Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media.