Det är som i en annan värld, Göte Granholms hem i Oravais. Utifrån ser det ut som vilken radhuslägenhet som helst men väl inne överväldigas man av allt som Göte uppnått. Väggarna är täckta med pokaler, medaljer och diplom, pris från otaliga lopp, både i löparskorna, på skidorna och cykeln.

Har du idrottat sedan du var ung?

– Nä. Jag var rökare jag, säger Göte och ler.

– Jag började idrotta för 42 år sedan, 1981, när jag bodde i Sverige. På företaget där jag jobbade ordnades joggingturer och så gott som alla anställda var med på dem. Jag tänkte att det borde väl jag också vara så jag kastade tobakspaketet och började springa. Det är det bästa beslutet jag har tagit i mitt liv.

Han harmas lite över att han inte började med löpningen tidigare i livet. Hans personbästa i ett maraton, 2.54, sprang han i Oslo.

– Det fanns talang, säger han.

Nu är han 68 och i sitt livs form. Fast just den här dagen är han trött. Det är två dagar sedan han kom hem från Tokyo där han sprang sitt 108:e maratonlopp.

– Just nu är jag helt slut.

Hur länge tar det att återhämta sig?

– Det tar flera veckor.

Maratonloppet i Tokyo var en upplevelse, säger han. Inte bara för stämningen under loppet utan för att han uppnådde ett länge eftertraktat mål: en "Six Star Medal" (ungefär "sex stjärnors medalj").

För att tilldelas medaljen ska man ha gått i mål i sex av världens största maratonlopp, World Marathon Majors, i Tokyo, Boston, London, Berlin, Chicago och New York.

– Det tog mig 39 år och 11 månader.

För att få Six Star-medaljen spelar det ingen roll hur lång tid det går mellan det första loppet och det sjätte. Göte sprang sitt första Major-maraton i London 1983.

Det är inte heller lätt att komma över medaljen. Dels är det kostsamt, Göte räknar att han betalat 15 000–20 000 euro för de sex maratonloppen han nu genomfört.

– Det är också svårt att få starta i de här största loppen. Till maraton i Tokyo var 3000 personer i kö, till London kan 500 vara i kö. För att få vara med i Boston ska man klara en kvaltid och det är ingen lätt kvaltid.

För att kunna delta anlitar man resebolag som specialiserat sig på att ordna maraton-resor, där också en startplats ingår.

Minnen från Tokyo, som startnumret 39 264. Den översta lappen skulle också vara på under loppet, där det sägs att det här är det sjätte

Han började förbereda sig inför Tokyo Marathon förra hösten. Det var inte ens tänkt att han skulle vara med förrän 2024 men en finländare tvingades hoppa av och Göte fick platsen.

Hur gick det i Tokyo?

– Det gick inte bra. Jag klarade det till 30 kilometer, då var jag helt slut och fick gå. Starten gick klockan 2.10, finsk tid, så det var som att springa på natten för mig. När jag var i Japan var jag trött på dagarna och pigg på nätterna.

Han var i Tokyo två nätter före loppet och jetlagen hann inte släppa. Men trots allt var det en upplevelse, säger han.

– Det var grymt. Över 35 000 deltagare, en miljonpublik. Publiken stod i dubbla led från start till mål.

Från start tog det 15 minuter att komma till startlinjen.

– Jag hade 15 000-20 000 som stod före mig vid starten.

– Det enda negativa var att hotellet var alldeles för dyrt.

Efter maratonloppet i Tokyo ordnades

Hur klarar kroppen av så här långa lopp?

– Du ska vara tränad. Jag springer ungefär 200 kilometer i månaden, 50 kilometer i veckan. Innan ett maratonlopp tar jag 20–25-kilometers länkar. Inför Tokyo sprang jag i Botniahallen men det är svårt, luften är så torr där.

Tänker du på vad du äter?

– Ja, det ska vara bra mat. Jag äter minst två gånger om dagen. Tränar du så här ska du ha mera mat än de som inte tränar. Inför loppet i Tokyo åt jag en pizza. Pasta är också bra.

Har du färdigt tävlat nu?

Göte ler.

– I juni ska jag cykla Vätternrundan och i augusti Cykelvasan. Till hösten 2024 har jag förhandsanmält mig till maraton i Kapstaden i Syd-Afrika.

Varför gör du det här?

– Det är roligt. Man mår bra av det. Och om jag inte skulle ha idrottandet, vad skulle jag göra då?

Han är pensionär sedan fem år tillbaka och disponent i radhusbolaget.

– Om man skulle ha ett heltidsarbete skulle det vara svårt. Mitt råd till den som vill få en "Six Star Medal" är att helst glömma det om man har familj, om inte båda är intresserade.

Sedan Göte började idrotta har han genomfört 527 löptävlingar, bland annat Göteborgsvarvet och Lidingöloppet. Han har varit med i 69 skidtävlingar, bland annat i Finlandia- och Vasaloppet, Marcialonga och Dolomitenlauf. Han har också varit med i ungefär 30 cykeltävlingar, som Vätternrundan, Pirkan pyöräily och Cykelvasan. 2018–2022 har han varit med i Team Rinkeby och hunnit cykla tre gånger till Paris.

– Jag har sprungit cirka två varv runt jorden och cyklat drygt två varv, säger han.

Götes 108 maraton innebär att han sprungit maraton i 25 länder. Han har deltagit i maratonlopp i London, New York, Berlin, Paris, Los Angeles, Boston, Venedig, Monaco, Amsterdam, Budapest, Istanbul, Dublin, Bryssel, Bukarest, Ljubljana, Loch Ness, Spitsbergen (på Svalbard), Casablanca, Košice, Warszawa, Palma, Porto, Zagreb, Chicago, Oslo och Tokyo.

– Man måste klara sig själv. Man måste kunna lite engelska och man behöver vara lite datakunnig.

All information och allt planerande görs via datorn.

"Jag har sprungit cirka två varv runt jorden och cyklat drygt två varv."

Göte Granholm

som fört statistik över alla kilometrar han sprungit och cyklat genom åren

Alla som fått en "Six Star"-medalj kommer med i Abbott World Marathon Majors "Hall of fame", där alla som genomfört de sex största maratonloppen listas (www.worldmarathonmajors.com). Göte är nu en av 40 finländare som fått medaljen och en av drygt 11 00 personer i hela världen.

– De har knappast uppdaterat sidan, men vi kan ju se, säger han och öppnar webbsidan.

Och där är han, med namn och en liten bild, tider och årtal för alla sex maratonloppen.

Hur känns det att se det här för första gången?

– Mäktigt.

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som ges ut av HSS Media.