Yrkesskolan Vamia i Vasa erbjuder grundexamen inom sju olika branscher på svenska, varav kosmetolog är en. Man kan välja att kombinera yrkesstudierna med gymnasiestudier och samtidigt ta studenten – allt på svenska. Dessutom finns givetvis skolans alla stödtjänster – kuratorer, studiehandledare, speciallärare och skolhälsovårdare också på svenska.


Studera på svenska – i internationell miljö

Vamia erbjuder en mångsidig och internationell studiemiljö – här kan man studera på eget modersmål, samtidigt som man kan få fördelarna av att uppleva andra språk i vardagen. Dessutom erbjuds många andra möjligheter – studera på läroavtal, internationell praktik, programmet Ung Företagsamhet samt möjlighet att tävla inom UF och i Taitaja Mästare.

Vamia är också en väg vidare in i högskole- och universitetsvärlden för den som vill fortsätta studera. Man kan prova på högskolestudier redan under studietiden via den så kallade Novialeden. Med en kosmetologexamen kan du exempelvis studera vidare på högskolenivå till estenom.


Egen salong för praktiska studier

Sara Hellström är ansvarig lärare på den svenskspråkiga kosmetologutbildningen, som tar 2,5-3 år i anspråk, beroende på tidigare studier.

– För alla studerande utarbetas en personlig utvecklingsplan, där man kartlägger studerandes tidigare kunnande och gör upp en individuell studieplan. Efter de obligatoriska, grundläggande studierna i bland annat fot- och handvård, ansiktsvård samt försäljning och kundbetjäning, finns det många olika valbara delar att välja på. Hit hör till exempel spabehandlingar, makeup, kroppsbehandlingar, planering av företagsamhet och så vidare, berättar hon.

Just kundbetjäning är en viktig del av yrket och något som de studerande också får goda möjligheter att öva på tack vare Vamias egen salong Studio Parcos, som tar emot utomstående kunder och där en stor del av de praktiska studierna sker under vägledning av lärare.


Mångsidiga studier

– Undervisningen är både mångsidig och varierande. Under det andra studieåret får studerande åka ut på utbildningsavtal (praktik) i arbetslivet och har då även möjlighet att åka utomlands. Praktikperioderna brukar vara väldigt givande och öppna många nya dörrar för dem, även om många väljer att bli egna företagare efter avslutade studier, fortsätter Sara.

Som kosmetolog kan man jobba både på salong, spa eller i kosmetikaffär. Det sistnämnda har redan Fanny Lindgren, som studerar andra året, hunnit pröva på under sin första praktikperiod.

– Jag tillbringade sex veckor på Body Shop och det var otroligt lärorikt. Jag fick en bra insikt i både hur franchisesystemet fungerar och vad som krävs för att driva en butik, konstaterar Fanny, som också själv redan har eget företag vid sidan av studierna.

– Jag grundade det redan ifjol för att kunna göra gelnaglar åt kunder, tillägger hon.

Som kosmetolog kan man jobba både i salong, på spa eller i kosmetikaffär. Dessutom kan man studera vidare på högskolenivå eller bygga på med olika specialkurser. – Möjligheterna är många och branschen växer stadigt, konstaterar lärare Sara Hellström, här omgiven av Ella Ingi till vänster och Fanny Lindgren till höger.

Överträffat förväntningarna

Både Fanny och Ella Ingi, som studerar första året till kosmetolog, trivs mycket bra i Vamia.

– Trots att jag fick vara hit på en ”Prova på-dag” innan jag ansökte, och därmed hade fått en bra bild av skolan, har studierna överträffat mina förväntningar, menar Ella. Jag lär mig hela tiden nya saker, trots att jag redan tidigare hade ett stort intresse för skönhet och hudvård.

Fanny instämmer:

– Redan här i skolan får vi jättemycket erfarenhet av kundbetjäning, vilket är viktigt i det här yrket. Dessutom har vi en jättefin klassanda – något som jag tror beror mycket på våra lärare. De har satt stor vikt vid grupparbeten och samarbete inom klassen. Vi har verkligen jättebra lärare – de är förstående och det är lätt att få en bra kontakt med dem. Jag gillar också att man får lära känna nya människor från hela Österbotten här, inte enbart från Vasa, tillägger hon.

Ständigt växande bransch

Fanny funderar på att studera vidare till estenom och då specialisera sig på produktutveckling – något som intresserar henne särskilt.

– I framtiden kommer jag säkerligen också att utveckla mitt eget företag vidare, tror hon.

Skönhetsbranschen är bred och man kan välja att jobba med både styling, kroppsvård, produktutveckling, makeup eller något annat. Nya metoder och kurser kommer hela tiden och man blir aldrig fullärd.

– Det är en ständigt växande bransch med många möjligheter, konstaterar Sara och tillägger:

– Planer finns även på att vid Vamia börja erbjuda utbildning för kosmetikrådgivare på svenska, vilket handlar mera om rådgivning, försäljning samt marknadsföring av kosmetiska produkter.

Man kan söka till den svenskspråkiga kosmetologutbildningen året runt via kontinuerlig ansökan.

– Om du har ett intresse för branschen och tycker om att jobba med och nära människor – då kan kosmetolog vara ett yrke för dig, avslutar Sara.

Är du intresserad av att studera till kosmetolog på svenska?

  • Ansökan till kosmetologutbildningen sker via kontinuerlig ansökan. Läs mer här.
  • Direktlänk till ansökan.

    Vamia
    Tjänster för välbefinnande
    Krutkällarvägen 2, 65100 VASA
    Tfn +358 6 325 7411
    www.vamia.fi

    Vill du unna dig lite lyx i vardagen och boka in dig på en behandling till Studio Parcos? Det gör du via hemsidans (www.studioparcos.fi) nätbokning eller genom att ringa 040 3581823 (Studio Parcos).