VPS fick fart på målskyttet i andra halvlek och vann till slut med 3-1 (0-1) inför 1384 i Sandviken. FC Lahti inledde matchen klart bäst och till en början var det spel på ett mål. I 20:e minuten spelade Lahti på små ytor ute på sin vänsterkant och lockade ut många randiga tröjor från mitten. När bollen sedan hittade in dit stod yttern Mika Ääritalo ensam en bit utanför straffområdet. Ääritalo drog i väg ett skott med lätt skruv som ställde Henri Sillanpää i VPS mål. Pyry Soiri var i vanlig ordning VPS ljusglimt. Han tvingade fram ett par anfall på sin högerkant och hade ett bra avslut på mål. Eero Tamminen var nära att nicka in kvitteringen på en hörna. Men domaren Antti Munukka hittade en VPS-ruff i straffområdet. I stället gjorde Lahtis Matheus Alves mål på en kontring som VPS släppte till alltför lätt. Men Alves vinkades av för offside och 0-1 stod sig till paus. Andra halvlek inleddes liksom första med anfall mot Sillanpääs mål. Ääritalo avlossade skott igen, men denna gång metern över målet. Efter det blev Lahti passiva och VPS fick plötsligt in lite tanke i spelet. I 56:e minuten kom utdelningen. VPS rullade boll bra och Juho Lähde kom loss till höger i straffområdet. Han slog ett låg inlägg och framför målet stod Jerry Voutilainen helt ensam. Voutilainen behövde bara sätta foten till och 1-1 var ett faktum. Ett par minuter senare fick Tamminen till ett bra inlägg från vänster. Soiri var först på bollen och nickade tätt förbi, och blåstes sedan av för ruff. VPS tog över initiativet ett tag, men Lahti satte hårt mot hårt och bröt fram på sin vänsterkant. Efter 71 minuter lyfte domare Munukka det röda kortet. Lahtis Xhevdet Gela gick in med dubbarna före mot Isaiah Schafer och belönades med duschkommendering. VPS öste på och fick till ännu ett anfall på Soiris högerkant. Soiri hittade Lähde i straffområdet och mittfältaren dunkade in 2-1 via ett backben. Målet tog knäcken på Lahti och i 79:e minuten kom spiken i kistan. VPS kom loss i en manstark kontring - hela fyra mot en. Tamminen rullade in bollen till Voutilainen som hade enkelt skickade in bollen bakom Moisander. 3-1 och jubel i regnet. Segern innebär att VPS ligger fyra poäng efter nästjumbon FC KTP, som har en match mer spelad, och fem poäng efter Jaro. FC KTP och Jaro möts i Kotka på lördag.