Fanny Lillsunde från Kronoby har alltid varit intresserad av psykologi. I gymnasiet var den stora drömmen att studera just det, men hon kom inte in på första försöket.
– Det är svårt att komma in, så jag var inte överraskad. Jag sökte även till Hanken och dit kom jag in baserat på mina betyg.
Hon började alltså på Hanken i Vasa 2019. Psykologutbildningen skulle ha varit i Åbo, och det fanns fördelar med att studera i Vasa.
– De flesta av mina vänner började studera i Vasa och jag hade hört mycket bra om studielivet och Hanken i Vasa.
Första året blev speciellt för alla som började studera 2019. Pandemin slog ut studielivet och Pampas nationaldag ställdes in.
– Gulishösten var fantastisk, men sedan kom pandemin. Då blev det distansstudier och sitsar på Zoom. Det gick från hundra till noll på ett ögonblick. Det var tacksamt att föreningar engagerade sig och arrangerade saker på distans, men det var inte samma sak som att träffas ansikte mot ansikte.
Fanny trivdes i Vasa och tyckte om studierna, men hon glömde inte psykologin. Hon sökte igen 2020, med samma resultat. Men hon gav inte upp och sökte igen 2021.
– Det blev tredje gången gillt. Jag var jätteglad när jag kom in. Då hade jag studerat två år på Hanken.
Det är här det blir rörigt, för i stället för att strunta i studierna på Hanken funderade hon på om det skulle gå att göra utbildningarna samtidigt.
– Min första tanke var att jag bara skulle ta kandidatexamen från Hanken, men när jag pratade med studiehandledaren i Åbo föll pusselbitarna på plats. Hon sa att jag får så många kurser till godo från Hanken att de två första studieåren i Åbo skulle vara ganska lugna för min del. Dessutom får jag många kurser från psykologin till godo till mina valbara kurser på Hanken.
Det som oroade Fanny mest var utbytet. Det är obligatoriskt under kandidatstudierna på Hanken.
– Studiehandledaren i Åbo sa att jag bara hade några få kurser under den period jag skulle åka på utbyte, så det löste sig ändå. Jag var på utbyte i Grekland och läste psykologi på distans samtidigt. Det var lite kämpigt men det gick bättre än vad jag trodde i förväg.
Det var pandemin som gjorde det möjligt att kombinera studierna.
– Åtminstone jag fick ut något av pandemin. Distansstudier blev allt vanligare, och tack vare det kan jag studera på Hanken och psykologi på Åbo Akademi på samma gång.
Planerar sitt liv
För tillfället går hon sitt femte år på Hanken och det tredje året på Åbo Akademi. Att pendla har blivit vardag.
– Jag bor i Vasa med min pojkvän och åker till Åbo ungefär två gånger i månaden. I Åbo hyr jag en liten etta.
Studerar man på två orter samtidigt måste man planera noggrant.
– Hela sommaren satt jag och planerade hur jag skulle få ihop schemat. Hittills har det gått bra och jag håller samma studietakt som mina medstudenter. Men det skulle vara omöjligt om jag inte planerade allt in i minsta detalj.
Hon skulle ha haft möjlighet att avsluta studierna på Hanken men valde att fortsätta.
– Jag tycker om att studera. Det är givetvis jobbigt emellanåt, men det skulle gräma mig om det blir ett oavslutat kapitel.
Planeringen är också viktig ur ekonomisk synvinkel.
– Bokar jag tågresorna långt på förhand är de billigare. Förra studieåret kostade alla mina tågresor över 800 euro. Men med seriebiljetter kan jag boka om resorna då en lektion ställs in.
Fanny har magisteravhandlingen kvar på Hanken och tre års studier på Åbo Akademi.
– Trots att jag har ett hektiskt schema är jag glad över att jag följde min dröm och inte gav upp. Nu får jag äntligen studera psykologi, och får även en utbildning i ekonomi. Jag rekommenderar alla att fortsätta söka till sin drömutbildning fastän de inte kommer in på första försöket.
Studieliv och arbete
Om du som läser det här tror att Fanny inte har tid med arbete och studieliv så har du fel.
– Det kostar mycket att pendla så jag arbetar ungefär tio timmar i veckan för att dryga ut studiestödet. Det går eftersom jag kan arbeta på distans.
Det blir färre evenemang än i början av studierna, men hon försöker delta i studielivet i båda städerna.
– I höstas var jag på en del sitsar i Vasa och några evenemang i Åbo för jag vill ta vara på möjligheten till studieliv.
I en jämförelse av städerna blir det fördel Vasa.
– I Åbo arrangeras det mycket med den egna föreningen, så vi som studerar psykologi gör mycket tillsammans. Men en förening som Brobyggarna saknas i Åbo.
När det kommer till halaren vinner Åbo.
– Jag använder oftast min blåa halare, men det är bara för att jag har sytt fast mina halarmärken mer noggrant så den är snyggare.
Tips till andra
Fanny har en hel del tips till andra studenter.
– Studera på tidpunkter när du vet att du är mest effektiv. För mig funkar det bäst att plugga på morgonen och kvällen. Det kan vara en bra idé att åka hemifrån. Jag är ofta på biblioteket. Där måste jag vara tyst och det finns få störningsmoment.
Den fysiska aktiviteten är viktig för att hon ska orka.
– Jag mår bättre om jag rör på mig och den fysiska aktiviteten gör att jag kan koncentrera mig bättre. Om du kör fast kan du alltid röra på dig. Det kan räcka med att du går utomhus en stund och får lite frisk luft.
Fanny rekommenderar sin metod också för andra.
– Planering är A och O, åtminstone för mig. Ta kontakt med studiehandledaren om du inte vet hur du ska ta dig vidare. Deras arbete går ut på att underlätta studierna för dig, så ta vara på möjligheten. Utan min studiehandledare skulle jag inte göra det jag gör i dag.
Och för dig som känner att du är på fel utbildning har Fanny ett råd:
– Du kan ta kurser på öppna universitet. Då kan du se om något annat verkar intressant och mitt i allt hitta rätt.
Artikeln har publicerats i Studiestödet. Studiestödet är en tidning som delas ut till studenter i Vasa och som ges ut av HSS Media.