Ing-Marie Ohls har sedan augusti haft rollen som projektkoordinator för Stiftelsen Juthbacka. Tillsammans med Johan Svenlin som är kommunikationsansvarig på Nykarleby stad har de arbetat med att få fram olika turismprodukter. Svenlin har tidigare utforskat Esse med paddel i hand och i höst tog han en testtur längs Nykarleby älv.
– Paddling tillsammans med målgång och dukat bord på Juthbacka är en kul grej och ett nytt sätt att uppleva närmiljön, säger han.
Ohls delar samma entusiasm för konceptet.
– Vi har unika tillgångar i närheten med Juthbacka, unik i sin klass som den nordligaste herrgården i Österbotten där privatpersoner och företag kan ordna fester, kurser och möten. Vi är inte bortskämda med herrgårdar och den här står vid ett särskilt fint läge vid älven.
Konceptet kombinerar äventyr med gastronomisk njutning.
– Det är som två skilda världar som möts; den österbottniska landsbygden och middag mellan historiska väggar under kristallkronor, säger Ohls.
Paddelturen tar 2–3 timmar och sträcker sig 8–9 kilometer från Ytterjeppo numera nedlagda skola till Juthbacka. Rutten går på lugnare vatten och passar därför alla. Också en tuffare rutt för den som är äventyrslysten kommer erbjudas i framtiden.
Under paddlingen passerar deltagarna platser som Levälä, Kytölä, Harald, Drakabacka och Juthas hängbro. Med sig har man en professionell paddlingsguide, säger Ohls.
– Dels får man kanske höra någon lokal historia på färden och dels är det en säkerhetsfråga.
Paketet är ett samarbete mellan Juthbacka stiftelse, Juthbacka hotell och restaurang samt friluftsföretaget NatVenture. Tillsammans med NatVenture har de diskuterat fram praktiska saker som sträckor och målgrupper, säger Svenlin.
– Ing-Marie har sedan gjort ett bra jobb med att sätta ihop paket med mat på restaurangen och andra upplevelser kring Juthbacka. Vi hoppas att det blir en publiksuccé.
Framme vid Juthbacka herrgård tar man i land för att äta en måltid i herrgårdens matsal. Konceptet innefattar alternativ som middag, lunch och vinkällarmiddag.
– Särskilt vinkällaren tror jag att få människor vet att finns. Det känns fint att erbjuda det.
I servicehuset finns möjlighet till dusch och ombyte.
I vår och sommar erbjuds fyra öppna datum som vem som helst får anmäla sig till.
– Jag hoppas intresset är stort för en sån här palett av upplevelser. Om det är så kan vi lägga till fler datum, säger Ohls.
Artikeln har publicerats i Nykarlebyposten den 20 mars.