2024 är ett riktigt jubileumsår i Socklot. För det första fyller byn 600 år – den första noteringen som hittats är nämligen ända från år 1424. Dessutom fyller Socklotbåken på Hällgrund 200 år.
– Så festligheterna avlöser varandra i sommar, säger Roger Frostdahl.
Han är en av medlemmarna i den arbetsgrupp som för ett år sedan började planera firandet.
Söndag den 7 juli blir det stor 600-årsfest på skolområdet i centrum av byn.
– Vi hoppas förstås att alla som bor här sluter upp och vill delta – speciellt alla som är nyinflyttade får jättegärna komma och säga hej, säger Siw Frostdahl-Blomqvist.
– Alla är hjärtligt välkomna, även de som inte bor i Socklot.
Ett stort festtält kommer att resas på åkern mellan skolan och samlingshuset, och under festdagen kommer jaktföreningen Fullträff att bjuda på köttsoppa medan Socklot Marthor sköter kaffeserveringen. Byns föreningar och småföretagare har möjlighet att vara på plats med sin verksamhet.
– Vi hoppas också på talkofolk som kan komma hjälpa till inför, säger Andreas Frostdahl.
I själva festprogrammet medverkar bland andra skoleleverna som kommer att sjunga sin nya Socklotvisa och Juthbacka Teater som bjuder på en pjäs med historiskt tema. Festtalet hålls av Nils Erik Villstrand, professor emeritus i nordisk historia.
Inne i skolan kan man under dagen ta en närmare titt på Leif Sjöholms fotografier och på utsidan kan man gå den tidsvandring som sammanställts inför jubileet. På tidsvandringen finns totalt sju olika skyltar som alla berättar närmare om varsitt århundrade från medeltiden och framåt. Genom att skanna qr-koderna på skyltarna med sin telefon kan man ta del av Ann-Sofie Erikssons illustrationer och Lars Smeds texter på svenska, finska och engelska.
– Tidsvandringen blir bestående efter 600-årsjubileet och kommer att bli en del av St Olavsleden, berättar Roger Frostdahl.
Inför jubileet har man bland annat fått en ny Socklotlogo, designad av Nicola Nyqvist, som nu tryckts på muggar. Marthorna har också tagit fram mönster till en Socklotvante.
Att hela byn jobbar tillsammans för samma ändamål är definitivt något som stärker sammanhållningen, säger arbetsgruppen.
Hur skulle ni då säga att 600-åringen mår i dag?
– Den är väldigt pigg och frisk för sin ålder, säger Siw Frostdahl-Blomqvist med ett skratt.
Hon konstaterar att byn fått ett ordentligt uppsving under de senaste 40 åren:
– Jag minns ju när jag själv gick i skolan i början på 1980-talet, då var vi knappa 20 elever. I dag är de 80 elever inklusive förskolan. Vi har väldigt många småbarnsfamiljer här nu och det är vi väldigt glada över.
– Det är nog en by som är attraktiv på många sätt. Här kan man bo på landsbygden men har ändå nära till stan. Vi har dagis, skola och radhuslägenheter. De vi kanske har minst av är egnahemstomter, som vi vet att det finns en efterfrågan på.
Antalet bygglov för egnahemshus vittnar om att det byggts enormt mycket nytt i Socklot under de senaste åren, konstaterar Stefan Backman.
Sommarens andra jubileumsfest ordnas i Grisselö fiskehamn i slutet på juli. Då är det dags att fira båken på Hällgrund som alltså fyller 200 år. Den sexkantiga rödvita båken, som förr var viktig för sjöfarten, är i dag ett populärt utflyktsmål om somrarna.
Något exakt datum för den här festen har ännu inte slagits fast. Klart är i alla fall att denna ersätter den sedvanliga Grisselöfesten.
På festprogrammet står bland annat föredrag om båkens historia och om lotsar, allsång och sångframträdanden samt fiskmarknad med byns fiskare.
Man kommer också att tillverka en miniatyrbåk i skala 1:10 med samma konstruktion som den riktiga så att folk kan få en bättre bild av hur den egentligen är gjord, berättar Thomas Wikström.
Artikeln har publicerats i Nykarlebyposten den 15 maj.