Vörå Sparbanksstiftelse fyller tio år i sommar – och det vill man fira på storslaget sätt. I stället för att hålla utdelningsfest på sedvanligt vis i maj, bjuder man nu in allmänheten till en stor fest på konstgräsplanen vid Norrvalla den 4 juli.

– Det händer annars så mycket tråkigheter i världen, så vi ville hitta på något som når ut till en bredare publik och är roligt för hela familjen, säger Annika Grannas, styrelseordförande i Sparbanksstiftelsen.

Festen hålls alltså under Vörådagarna och förhoppningen är att det ska bli ett av de större evenemangen under veckan, säger stiftelsens ombudsman Göran Holms.

– Vi hoppas på mycket folk och att det ska bli en rolig och positiv sommarkväll, säger styrelsemedlemmen Anna Nordmyr.

Jubileumsfesten den 4 juli

  • 16.00: Portarna öppnas. Ortens föreningar är på plats och visar upp sin verksamhet. Det kommer också att finnas en hinderbana samt hoppborgar för de mindre barnen.
  • 17.30: Rickard Eklund uppträder.
  • 18.30: Humorgruppen KAJ uppträder.

Jubileumsfesten produceras av Norrvalla Folkhälsan på uppdrag av Sparbanksstiftelsen.

– Det är jättekul att vi får hålla festen här, säger Victor Ohlis, som jobbar med verksamhetsutveckling och försäljning på Norrvalla.

– Vi ordnar väldigt gärna stora evenemang och det här är ju en jättebra grej för Vörå, tillägger Camilla Staffans, verksamhetskoordinator på Norrvalla.

Biljetter bokas på förhand

Portarna till festområdet öppnas klockan 16 torsdagen den 4 juli. Då finns olika föreningar – många av dem som fått bidrag från stiftelsen under åren – på plats och visar upp sin verksamhet. Det kommer också att finnas hoppborgar för mindre barn och Folkhälsan planerar även att bygga upp en mini-hinderbana som passar för alla åldrar. Serveringen på innergården sköts av Elsas kök.

Klockan 17.30 blir det musik med Rickard Eklund och en timme senare är det humorgruppen KAJ:s tur att äntra scenen.

– Vi ville gärna ha med några lokala artister, så vi är jätteglada att de tackade ja, säger Anna Nordmyr.

– KAJ går ju hem i alla åldrar och det passar ju extra bra nu också när de ger ut ny musik.

Albumaktuella humorgruppen KAJ uppträder på Sparbanksstiftelsens tioårsfest den 4 juli. Från vänster Axel Åhman, Kevin Holmström och Jakob Norrgård.

Också Övermarkbördiga Vöråbon Rickard Eklund uppträder på jubileumsfesten.

Evenemanget är alltså gratis och öppet för alla, men för att arrangörerna ska få en uppfattning om mängden besökare som är på väg behöver man lösa ut sin biljett från Netticket på förhand.

Vöråborna har lite förtur och kan boka sina biljetter redan nu, medan bokningen för övriga öppnar den 13 maj. Biljetter kan bokas fram till den 20 juni.

Även om det finns parkeringsplatser rekommenderar man från arrangörernas sida att Vöråborna kommer med cykel eller promenerar till Norrvalla.

3,2 miljoner på tio år

Vörå Sparbanksstiftelse delar i år ut totalt 367 440 euro i bidrag. Drygt en tredjedel av det, 126 500 euro, går till lokala idrottsföreningar, medan 46 350 euro går till verksamhet för barn och unga. 63 500 euro går till kultur och 57 200 euro till övrig verksamhet.

Bland de större bidragen som beviljats lyfter man fram till exempel Rejpelt hembygdsförening som i år får 10 000 euro för att renovera paviljongen på Storberget.

– Paviljongen har tyvärr förfallit under de senaste åren så jag tror att Vöråborna ser fram emot att den rustas upp igen, säger Annika Grannas.

Annika Grannas, Göran Holms, Camilla Staffans, Victor Ohlis och Anna Nordmyr välkomnar alla till Norrvalla den 4 juli. Bakom dem kommer scenen att byggas upp.

Under sina tio år har stiftelsen, vars verksamhetsområde är gamla Vörå kommun och Maxmo skärgård, delat ut sammanlagt 3,2 miljoner euro i bidrag. Pengarna har fördelats över många olika föreningar, men tyngdpunkten har varit på idrott och barn och unga.

– Unga som studerar på andra stadiet eller på högskola kan också ansöka om bidrag för sina studier. Man kan få bidraget en gång. Men nu har vi fått ganska lite ansökningar, så det kan vara att alla inte känner till det, säger Annika Grannas.

Förutom att Sparbanksstiftelsen fyller tio, är det i år också 100 år sedan Vörå Sparbank grundades.

Vörå Sparbanksstiftelse

  • Grundades i juni 2014, i samband med att Vörå Sparbank överlät sin affärsverksamhet till Aktia Bank.
  • Stiftelsens kapital är Vörå Sparbanks insamlade kapital som investerats i aktier i bland annat Aktia. Stiftelsen är en av de större aktieägarna i Aktia, och största delen av pengarna som delas ut varje år kommer från dividender på Aktias aktier.
  • Stiftelsen stöder barn och unga, studier, idrott, kultur och annan samhällsnyttig verksamhet på det område som utgör gamla Vörå kommun och Maxmo skärgård.
  • Under sina tio verksamhetsår har man delat ut totalt 3,2 miljoner euro i bidrag.
  • Jubileumsåret till ära har stiftelsen beslutat att byta namn till Vörå Sparbanksstiftelse.

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och ges ut av HSS Media.