Det är snart två månader sedan Thomas Björk officiellt tillträdde som ny stadsdirektör i Nykarleby. Han hann jobba några veckor i juni innan stadshuset stängde för sommaren i juli.
– Det var egentligen ett ganska bra upplägg att lite hinna bekanta sig med organisationen och olika aktuella ärenden, och sedan få en liten reflektionspaus och låta de första intrycken sjunka in.
– Och i den här åldern behöver man få ha lite semester också, tillägger han med ett skratt.
Ett par jobbrelaterade uppdrag har det ändå blivit under ledigheten, bland annat uppvaktning på Socklot bys 600-årsfest, en presskonferens om Juthbackamarknaden tillsammans med Veteranbilssällskapet och deltagande i rekryteringsmässan Kom hit! i Jakobstad. Men i övrigt har han passat på att ladda batterierna på sommarstugan i Lepplax.
Hurdana var då de där första intrycken?
– Väldigt positiva! Jag var redan innan inställd på att det skulle gå bra att samarbeta och de tankarna har nog bara förstärkts efter att jag kommit i närmare kontakt med organisationen – både med personal och med förtroendevalda.
– Jag har inte hunnit träffa hela personalen ännu, men en betydande del, och det har varit riktigt angenämt. Jag har också varit med på två möten med stadsstyrelsen och ett med fullmäktige.
Ekonomiska utmaningar att vänta
Även om Thomas Björk, som ursprungligen är från Lepplax, bott i Nykarleby i tjugo år nu har det varit viktigt för honom att gå in i den nya rollen med ett öppet sinne.
– Jag vill inte utgå från att jag känner allt och alla och att jag vet sånt som jag kanske inte alls vet.
Han ser fram emot ett intressant och "oerhört varierande" jobb, och en chans att få vara med och påverka, skapa och vidareutveckla visioner för Nykarleby. Samtidigt sticker han inte under stol med att det också kommer att bli utmanande, framför allt vad gäller ekonomin.
Minskade skatteintäkter och statsandelar tvingar nu många kommuner att dra åt svångremmen.
– Hittills har vi här i Österbotten inte drabbats riktigt lika hårt som städer längre söderut i landet, men jag ser ju inte att vi skulle komma lindrigare undan än någon annan.
Vill ha "heimani i skick"
Vad gör du som ekonom för analys av Nykarlebys läge just nu?
– Vad jag kan bedöma är läget åtminstone nöjaktigt, det är i varje fall inte kris på någon punkt. Men det kommer att vara viktigt att jobba med framförhållning, för det är för sent att vakna sedan när krisen är ett faktum.
Han säger att man i de kommande årens budgetar nu aktivt måste ta ställning och välja allt noggrannare vad man gör med de resurser som finns.
– Vi måste se till att hålla "heimani i skick". Den största investeringen nu är skolområdet i centrum där vi småningom behöver komma framåt.
– Och utöver den lagstadgade verksamheten finns det egentligen inte utrymme för så mycket mera, vi kan helt enkelt inte vara med överallt.
Men det behöver nödvändigtvis inte bara vara en dålig sak, menar han. I stället finns det då en ypperlig möjlighet för företag, föreningar och privatpersoner att engagera sig på bred front och ta större ansvar. Till exempel som när motionstrappan vid Roskisbacken byggdes förra året:
– I stället för att det var stadens projekt till hundra procent så fick man med andra aktörer som sponsrade och tillhandahöll virke och sedan ett jättebra talkogäng som utförde byggarbetet. Tillsammans åstadkom man mycket med ganska små medel.
– Det är också det här som jag tycker är så bra med Nykarleby; det är en lagom liten och lagom stor ort, så om man bara lyckas engagera människor blir det oftast till och med ett bättre slutresultat än om det offentliga bara sköter allt.
Det positiva med att ta ansvar är att man också kan vara med och påverka på ett helt annat sätt, det behöver inte bara vara betungande, säger Thomas Björk.
– Alla har så klart inte möjlighet till det, men det finns mycket potential i samhället. Och att man får känna sig involverad och vara med och jobba tillsammans kan ha många positiva effekter.
Kontakt med företagen
En positiv sak som Thomas Björk lyfter fram är sysselsättningsläget. Han glädjer sig också åt plastfilmstillverkaren Adapas planer på en flytt till Nykarleby.
Att Adapa sist och slutligen köpte sin industrihall på egen hand – trots planerna på ett samägt fastighetsbolag med staden – är dessutom en lösning som han själv föredrar.
– Det blev bättre så här, det visar att marknaden fungerar. Även om det var ett väldigt positivt ändamål så är det att föredra att staden inte är involverad i företagens verksamhet. Går man med på ett ställe blir det svårare att sätta gränser framöver, och det kan lätt uppstå en ojämlikhet mellan företagen.
Som ny stadsdirektör har det varit viktigt för Thomas Björk att snabbt etablera kontakt till de större företagen i Nykarleby.
– Redan andra dagen på jobb tog jag kontakt per mejl, och har redan hunnit med ett antal luncher och prickat in en del besök. Jag vill veta vad de har på gång och hur deras situation ser ut. Ambitionen är att det ska vara låg tröskel till samarbete.
– Det är viktigt att få nya företag att etablera sig på orten, men man får heller inte glömma de som redan fanns här. Företagen är direkta skattebetalare – och via de arbetstagare som bor här också indirekta skattebetalare – och det är ju hos dem som den viktigare delen av tillväxten sker kontinuerligt.
"Frihet under ansvar"
Thomas Björk kommer till stadsdirektörsjobbet i Nykarleby från tjänsten som verkställande direktör på Työplus, som producerar företagshälsovårdstjänster. Innan dess arbetade han många år inom bankvärlden. Från Työplus tar han framför allt med sig en stor dos ledarskapserfarenhet.
– Där handlade det ganska mycket om just ledarskap och att påverka företagskulturen på längre sikt. Om att involvera människor och skapa en bra arbetsmiljö. Det gäller att ha en positiv arbetsgivarimage för att kunna vara konkurrenskraftig vid rekryteringar.
Hur är du själv som ledare?
– Min filosofi är "frihet under ansvar" och jag ger gärna plats åt andra. De som jobbar med mig får gärna ta ansvar så att de får en chans att växa i sina roller.
Med sin långa bakgrund inom ishockeyn – han var var fram till i sommar ordförande för IFK Lepplax – är det kanske givet att Thomas Björk också lyfter fram vikten av ett fungerande lagarbete.
– Jag utgår från att några tillsammans får mer till stånd än var och en på sitt håll. Men det behövs förstås också någon som har en uppfattning om riktningen och kan ta ansvar i vissa lägen, och få motorn att gå på alla cylindrar.
Stannar gärna till pensionen
Att byta jobb med några års mellanrum är något som Thomas Björk, 58, varit van vid. Även under sina drygt elva år på Aktia bytte han roll, team eller stationering med ungefär två års mellanrum, berättar han.
Men nu är tanken att bli en mera långvarig stadsdirektör än föregångarna Mats Brandt och Martin Norrgård.
– Det avgörs förstås av två saker: hälsan och förtroendet. Får jag ha de båda skulle jag inte ha något emot att göra det här fram till pensionen. Jag bor här i staden och har inga småbarn längre så jag har inte något emot att det blir lite av en livsstil.
Han betonar att han på något sätt inte har bråttom att gå i pension eller att inleda någon bromssträcka till pensionen.
– Men jag känner mig färdig med att ha klättrat i karriären.
Artikeln har publicerats i Nykarlebyposten den 3 augusti 2024.