Oravais historiska förening är välbekanta med leaderprojekt. Göran Backman, föreningens ordförande, räknar snabbt och konstaterar att föreningen har genomfört cirka 15–20 projekt genom åren. Att ansöka om leaderprojekt är en byråkratisk djungel, men enligt Backman är det värt mödan så länge man har tålamod nog att fylla i alla blanketter.
När vi träffas vid Furirbostället i Oravais har föreningen fått sin senaste ansökan godkänd av NTM-centralen. Föreningen har beviljats 170 000 euro för projektet, som föreningen kallar "Berätta din historia"
Backman och Lilian Pettersson-Smeds, verksamhetsledare, ser fram emot att komma igång med projektet på allvar. Det kommer engagera hela Österbotten, från Karleby i norr till Kristinestad i söder.
Oravais historiska förening kommer att fungera som en inspiratör för historieintresserade föreningar och museer i Österbotten. Föreningen vill hjälpa andra med att hitta nya infallsvinklar för att göra lokalhistoria levande.
– Här på slagfältet har vi en lång historia av att hålla historien vid liv. Nu vill vi hjälpa andra föreningar i Österbotten att göra samma sak, säger Backman.
Backman och Lilian Pettersson-Smeds anser att Österbottens historia är en guldgruva som är värd att utforska närmare och framför allt att hålla vid liv. Vi har en industriell historia, en brukshistoria, en båtbyggartradition och en forntidshistoria.
Av någon märklig anledning lever österbottnisk fornhistoria i skuggan. Få verkar känna till att Österbotten faktiskt har varit befolkat ända sedan stenåldern.
Lilian Pettersson, som också är medlem i Österbottniska Fornforskningssällskapet, säger att det delvis kan bero på att forskare och arkeologer i Österbotten har haft svårt att nå ut med sina forskningsresultat. Det har gjorts flera arkeologiska fynd i Vörå och hela Österbotten som visar att landskapet varit befolkat i kontinuerligt redan från forntiden.
– Det har bland annat gjorts arkeologiska utgrävningar i bland annat Malax och i Pörnållbacken i Rejpelt, där man fann en bosättning som härstammar från 250 före Kristus, säger Lilian Pettersson.
I Rejpelt har man hittat en grav, som troligen tillhörde en högt uppsatt person, eftersom ett vackert utsmyckat svärd fanns i graven. I Kovjoki har man hittat ett guldmynt, som daterar sig till tiden då kejsar Hadrianus regerade över romarriket.
– Myntet i Kovjoki, hur hamnade det där? Det kan man bara spekulera om. Och svärdet, det är en fascinerande historia. När man hittade det, kände forskare igen mönstret. Det visade sig att det fanns ett liknande svärd i Bayern. Hur hänger det ihop? undrar Backman.
Det är osäkert om vi någonsin kommer få svar på dessa frågor, men det är spännande att spekulera kring dem. Kanske var Vörå en gång ett kungarike, vem vet, funderar Backman.
Nu har vi bara nämnt några få fynd i Vörå. Om vi inkluderar hela Österbotten blir omfattningen ännu större. Alla delar av Österbotten har en historia och spår av människor som vandrat här före oss.
Kärna i "Berätta din historia" är att hitta just dessa historier i Österbotten och få föreningar att engagera sig för att väcka slumrande historier till liv. Backman och Pettersson-Smeds är övertygade om att all historia är intressant. Det handlar bara om hur man väljer att berätta den. Ibland räcker det med en informationsplakett, medan andra historier är så spännande att de kan bli till teaterpjäser.
"Berätta din historia" pågår i tre år. Under det första året kommer fokus att ligga på att hitta föreningar, museer och andra i Österbotten som vill delta.
– Det är viktigt att historiska föreningar samarbetar kring gemensamma historiska händelser och delar på tillgången till forskare och arkeologer för att fokusera på den aktuella forskning och kunskap vi har idag, säger Petterson-Smeds
Tack vare finansieringen från leaderprojektet, Svenska kulturfonden, Aktion Österbotten och medfinansiering från europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling har Oravais historiska förening möjlighet att anställa en person och anlita experter under projektets gång. Backman säger att man redan är i kontakt med en arkeolog och det dramapedagogiska resurscentret Dialog.
Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och ges ut av HSS Media.