Midsommarvädret – oklart in i det sista

Blir det regn, eller blir det inte? Det återstår att se. Midsommarvädret gör precis som grillen och håller oss på halster ända in i det sista.

På onsdagskvällen lovade Meteorologiska institutet ändå ganska bra midsommarväder. I Vasa ser det ut att bli soligt till halvklart hela helgen, och sannolikheten för regn har sjunkit. Liknande väder utlovas i Jakobstad, Karleby och Kristinestad.

Läs också:
Varierande midsommarväder väntas till Österbotten – "Ingen värmebölja ser det ut att bli"

Bada midsommarbastu – och gör en bastukvast

Midsommaren är en högtid fullproppad med traditioner, av både praktiskt och magiskt slag. Folktron förtäljer bland annat att du genom att plocka sju eller nio sorters blommor som du lägger under kudden kan se din tillkommande i en dröm.

Så här kan en tvättäkta bastukvast se ut då man firar midsommar.

En tradition som nog har med att plocka växter att göra, och som den med har starka rötter i folktron men som kanske inte spelar i riktigt samma lag som blom-magin är att bada midsommarbastu, helst genom att också använda en bastukvast gjord av färska björkkvistar. Genom att lätt piska dig själv eller de andra bastubadarna sprids en god doft i bastun samtidigt som björkens löv bildar en sorts naturlig tvål som rengör dig.

Så här gör du en bastukvast

  • Att binda en bastukvast är en konst, men det är ett roligt och traditionellt hantverk.
  • Det första du ska göra, om du inte själv äger skog, är att be markägaren om tillstånd att samla björkkvistar! Det hör nämligen inte till allemansrätten att bryta av kvistar från träd.
  • Samla på dig cirka 35-40 björkkvistar med fullt utvecklade blad. Se till att kvistarna är cirka 50 centimeter långa.
  • Använd ett björkskott, som gärna får vara en meter långt, att binda kvasten med. Repa bort barken och gör vidjan mjuk genom att tvinna den mot rotändan.
  • Lägg nu sedan dina kvistar mot varandra med bladets baksida utåt. När du lagt cirka hälften av kvistarna kan du vända på hela bunten så att den blir jämn och fin. Mitt i bastukvasten kan du placera kvistar av glasbjörk eller en kvist av svart vinbär för att ge doft.
  • Ta bort bladen vid handtaget och se samtidigt till att där inte finns vassa delar som kan skada dig. Trä björkvidjan runt och genom handtaget och bind till. Gör slutligen handtaget jämnt med en kniv.
  • Källa: UPM skog

Och obs, du kan också göra flera bastukvastar och frysa in dem, så du har för vinterns bastubad!

Livemusik och konst på Graffitilandia

Så här såg det ut under Graffitilandias vinterutställning.

Det blir både graffiti, DJ-musik och liveuppträdanden på Graffitilandia den här helgen. Från fredag till söndag målar graffitimålare från hela världen tillsammans, och barnen kan dessutom delta i en graffitiworkshop.

Recept för lata midsommarfirare

Vill du göra en lyxig middag som ändå inte tar särskilt lång tid men som ändå gör att gästerna vattnas i munnen? Då ska du testa detta! Det du behöver köpa från butiken är varmrökt lax (färdigt rökt sådan, om du inte vill, kan eller orkar röka själv), ägg samt ingredienserna till potatissalladen, vilka lyder som följer:

Potatissallad

200 g gräddfil
6 fasta potatisar, kokade
1 syrligt äpple
150 g crème fraiche
några nypor salt
svartpeppar
2 tsk senap

Så här kan det se ut då man firar midsommar.

Koka potatisen med skalet på redan dagen innan, så är de lättare att hantera. Skala potatisen och tärna. Tärna även äpplet. Sätt ingredienserna i en skål och tillsätt gräddfilen, crème fraiche, salt, peppar och senap. Blanda ingredienserna väl. Ställ i kylen i några timmar.

Åh, och...

Kokta ägg

Blir äggen alltid fel oberoende hur du än försöker koka dem? Ingen fara, så här får du riktigt löskokta ägg. Först, koka upp vattnet. Lägg i äggen och dra ner värmen så att vattnet inte stormkokar. Lägg en timer på 6 minuter och 30 sekunder. Då tiden gått ut ska du genast ta upp äggen ur vattnet med en slev och lägga dem i en skål fylld med iskallt vatten och isbitar. Låt äggen svalna där innan du skalar dem. Voilà, löskokta ägg!

Servera allt på ett snyggt sätt.

Slappa av i tv-soffan – se nya House of the Dragon

Matt Smith, Olivia Cooke, Emma D’Arcy och manusförfattaren Ryan Condal, stjärnorna bakom Game of Thrones-spinoffen House of the Dragon, deltar i premiärevenemanget för den nya säsongen.

Känner du istället för att stanna hemma och ta det lugnt? Varför inte se tv-serien House of the Dragon? Den nya säsongen av Game of Thrones-spinoffen fick sin premiär den 16 juni på Max, så den är rykande färsk.