Enligt flera källor kör Valtteri Bottas en Williams-bil nästa år. Övergången kommer att tillkännages inom några veckor, troligtvis runt Kanadas Grand Prix i juni.

Nyheten kommer som en chock eftersom Mercedes-talangen Andrea Kimi Antonelli varit så starkt kopplad till Williams och väntades köra för stallet innan en övergång till Mercedes inför säsongen 2026.

Förhandlingarna mellan Bottas och Williams ska ha varit i gång redan i samband med Kinas VM-deltävling, enligt våra uppgifter.

Redan i torsdags ställdes Bottas mot väggen av media och han sa att han är 99 procent säker på att han kör F1 nästa år.

På torsdagen nämnde också Williams stallchef James Vowles de tre förare som stallet pratar med och som är aktuella för att bli stallkamrat med Alexander Albon: nuvarande föraren Logan Sargeant, Antonelli och Bottas.

Bottas har länge sökt ett stall med en långsiktig vision, samma tongångar som Vowles har använt när han pratar om Williams framtid.

På lördagen sågs Bottas göra ett femton minuters besök hos Williams. Han bekräftade också att han träffade Vowles då. De båda är bekanta sedan tidigare efter att ha jobbat tillsammans i flera år i Mercedes.

Williams har under de senaste åren kämpat för att återfå sin tidigare glans inom formel 1. Med Vowles vid rodret har stallet satt upp ambitiösa mål för att bygga ett konkurrenskraftigt stall. Bottas, som har stor erfarenhet från sin tid hos Mercedes, ser en fin möjlighet i att vara en del av en sådan satsning.

Andrea Kimi Antonelli har gjort intensiva tester med äldre Mercedes-bilar för att få de bästa förutsättningarna inför sin debut. För några veckor sedan kom det in en förfrågan till Internationella Bilsportförbundet (FIA) om att Antonelli skulle få dispens för att tävla i formel 1 redan vid 17 års ålder, eftersom han uppfyller alla andra krav för den superlicens som krävs för att tävla i F1.

Men förfrågan kom inte från Mercedes, utan från Williams. Kom ihåg att Vowles jobbade nära stallchefen Toto Wolff i Mercedes innan han blev stallchef för Williams, så det finns en tidigare allians där.

Williams stallchef James Vowles är välbekant med Valtteri Bottas sedan tidigare.

Det spekuleras om att Vowles kontaktade FIA eftersom Wolff hamnade i en dispyt med förbundet vid årsskiftet. Eller så vill Vowles helt enkelt ha en täckmantel för de pågående förhandlingarna med Bottas.

Problemet för Antonelli är att alla stall behöver acceptera en eventuell dispens för att den ska godkännas. Och det lär inte hända – eftersom man sällan ger fördelar till sina konkurrenter i formel 1.

Det andra logiska och tillgängliga valet för Valtteri Bottas skulle vara Haas. Stallet är i behov av en stark ledande förare eftersom Nico Hülkenberg går till Sauber nästa år och Kevin Magnussen inte levererat enligt förväntningarna.

Att få en profil som Bottas till Haas vore ett enormt lyft för stallet. Men flera källor bekräftar att en sådan flytt inte blir av.

Bottas tog sin senaste GP-seger i Turkiet 2021 och är den femte mest rutinerade föraren i startfältet med sina 229 starter.