Det gick undan våren 1824 när Maxmoborna skulle bygga en ny kyrka. Elva veckor tog det för det femtiotal bönder som skötte byggnadsarbetet att få klart stommen till den nya korskyrkan.
– Det gick otroligt snabbt, det var nog något av ett rekord. Man hade ungefär 60 dagsverken per hemman, säger Håkan Nylund.
– Det är klart, de måste ju ha huggit stockarna på förhand och haft dem färdigt här på plats, men det fanns nog många duktiga timmermän bland de inblandade.
På grund av menföre hann kyrkobyggaren Heikki Kuorikoski inte fram i tid till byggstarten, så bönderna började på på egen hand och rev först den gamla kyrkan. Klockstapeln lämnade de kvar och rullade den sedan ner för backen till dess nuvarande plats när Kuorikoski väl anlände till Maxmo.
Den nya kyrkan började användas nästan direkt man fått upp väggar och den 23 maj 1824 hölls den första gudstjänsten här.
– Taket var inte ens färdigt spånat och troligen fanns det inga kyrkbänkar heller, säger Håkan Nylund.
Invigdes 1825
En månad senare, lagom till midsommaren, hade man både fönster och lås på dörrarna. Det är också det som man tar fasta på när man nu inleder kyrkans 200-årsfirande.
– Eftersom det alldeles ovanför ingången står att kyrkan byggdes 1824, finns det nog en viss förväntan på att vi ska fira 200-årsjubileum i år. Men faktum är att invigningen skedde först året därpå, på första advent 1825.
– Så vi inleder firandet under midsommarhelgen i år, men håller själva 200-årsfesten på första advent nästa år, säger Ann-Sofi Bäck, diakonissa i Maxmo.
Både hon och Håkan Nylund sitter med i den arbetsgrupp som planerar 200-årsjubileet. De övriga medlemmarna är Kaj Mäkelä, Kristina Kullas-Norrgård, Hans Boije och Martin Klemets.
Föredrag, aftonmusik och tipsvandring
Det blir en hel del program redan i sommar.
Söndagen den 23 juni hålls en kvällsgudstjänst till minne av att kyrkan byggdes. I samband med det öppnas också en tipsvandring med olika stationer kring kyrkan och söndagsskolmuseet.
I juli blir det aftonmusik med psalmer författade av personer med lokal anknytning och i augusti inleds en serie föredrag som hålls av teologer med sommarbostäder i Maxmo.
Först ut är teologie doktor Magnus Riska som kommer att föreläsa om Dödahavsrullarna och deras relation till Nya testamentet. Föredragsserien fortsätter under hösten och nästa år, med bland andra Bernt Berg och Bo-Erik Granlund.
I augusti öppnar också en vandring till en gammal kyrkplats i Kärklax – troligtvis den äldsta kyrkplatsen i hela regionen.
– Från början var det en hednatida kultplats, som kring år 1000 ändrades till en kyrkoplats. Det var med ganska stor sannolikhet norska vikingar som då byggde en liten stavkyrka, där man bad och offrade inför att man skulle göra längre resor, berättar Håkan Nylund.
Biskopen inbjuden
Nästa sommar fortsätter programmet med mera aftonmusik och en ny tipsvandring. Och så blir det 200-årsfest på första advent 2025. Biskop Bo-Göran Åstrand har redan bjudits in.
– Han har skrivit in det i kalendern, så om det inte råkar vara någon prästvigning eller kyrkoherdeinstallation samtidigt så kommer han, säger Ann-Sofi Bäck.
– Och så hoppas vi förstås att folk vill delta i firandet under året, det är ju det viktigaste, säger Kaj Mäkelä.
Hur viktig är den här kyrkan för Maxmoborna?
– Maxmoborna är nog stolta över sin kyrka, säger Håkan Nylund.
– Även om alla inte besöker den jätteofta, tror jag nog den är viktig och betyder mycket för många, säger Ann-Sofi Bäck.
Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och ges ut av HSS Media.