I den behagliga sommarvärmen passar det bra med en fisketur. Men det är egentligen fel tänkt. När man fiskar med båt är vindens riktning viktigare än temperaturen. Det blåser från sydost, och det är helt perfekt för en trevlig tur med fiskebåten, säger Ralf Dahlin.
Motorn går i gång på första försöket. I låg hastighet lämnar vi hamnen för att pröva fiskelyckan i Oravais skärgård.
Det var pappa Börje Dahlin som fick med sig Ralf ut på sjön då han var barn. De fiskade så fort de hade tid och möjlighet och fortsatte med det tills Börje blev för gammal. Det var i samband med hans död som Ralf valde att flytta hem till Oravais igen.
– Jag fångade min första gädda när jag var sex år. Jag minns att jag hade stora problem med att få in den i båten. Jag bad pappa om hjälp men han sa: "Nej, det är din gädda så du får klara det själv". Jag kämpade och kämpade och fick till sist in den i båten. Vilken känsla det var! Det glömmer jag aldrig.
Vi passerar badstranden. Vid hopptornet sitter ett gäng barn. När de får syn på båten ropar de: "Är det Rafu som är ute?" Ralf vinkar glatt. Eftersom fiske är hans stora intresse, för att inte säga passion, vill han föra vidare intresset till andra.
– Jag jobbade som klasslärare i Esbo och Vasa tidigare. När jag gick i pension tänkte jag att det räckte med barn och unga, men så kom jag på idén att ordna en fisketävling. Intresset börjar ofta redan när man metar som barn.
Ralf vill skapa förutsättningar för barn att upptäcka glädjen i att fiska. Rafus fisketävling ordnas årligen.
Båten har kommit ut en bit i skärgården. Ralf fäster två kastspön på varsin sida om båten och släpper ut drag i vattnet. Tekniken kallas trolling. Fiskedragen dras efter båten i förhoppning om att en fisk ska nappa.
Egentligen är det inte optimalt att fiska så här års. I början av juni leker fiskarna och samlas i stim. Det gäller att hitta rätt plats för att få napp, men det är svårare än att hitta en nål i en höstack.
Efter en stund spänns linan på ett kastspö. Ralf börjar veva in men det blir ingen fiskelycka. Fisken lossnar. Det gör ingenting. Ralf tar sällan upp fisk på land nu för tiden. Han har ätit så mycket gädda och abborre att han tröttnat på smaken. Däremot skulle han gärna ta upp en havsöring, om den nappar och har bra mått.
– Jag ser väldigt positivt på fiskets framtid. Bland ungdomar har det blivit populärt att syssla med något som kallas catch and release. De fångar fisken och tar måtten innan de släpper tillbaka den igen. På det viset ser man till att fiskbeståndet frodas.
Vattenkvaliteten i Oravais har blivit bättre med åren. Ralf, som fyller 70 i år, minns hur vattnet användes som soptipp under en period. Det var inte ovanligt att plastpåsar flöt omkring i skärgården. I dag är attityden en annan. Skärgården och vattnet hålls rent.
Fiskbeståndet mår också bra; det har återhämtat sig från 1970-talets katastrof då beståndet var alarmerande litet. Fiskarna fick en surchock på grund av utdikning. Plötsligt var skärgården nästan tom på fisk.
Oravais fiskargille har arbetat för att fiskbeståndet ska frodas och må bra i flera år. Gillet har restaurerat lekplatser och planterat ut fiskyngel. Nu börjar man se resultat.
– Dagens utmaningar är främst säl och skarv som äter stora mängder fisk.
Det är dags att vända mot hamnen igen. Det blev inga fler napp den här gången. Fisken är upptagen med sin lek.
– Det viktigaste när man fiskar är inte att det nappar, utan allt det som runt omkring: naturen, vattnet, fåglarna, vinden och känslan av att bara få vara, säger Ralf.
29.6 ordnar ungdomarna i Oravais fiskargille fisktävlingen Sommarkastatet.
Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och ges ut av HSS Media.