“Selfie”, “Instagram” och “Snapchat” är laddade ord. Det går knappt att viska ut dem innan domedagsprofeterna börjar mullra om den egoistiska generationen, självupptagna tonåringar och att sociala medier kommer att driva världen till att drunkna i sin egen självupptagenhet.
Jag håller inte med.
Jag tror att vi en dag kommer att få tacka selfien, Instagram och speciellt Snapchat för att en hel generation växer upp med ett helt annat självförtroende än många av oss som växte upp på 90-talet (och tidigare) har. I en tuff, snabb och global värld där konkurrensen är stenhård gäller det att tro på sig själv om man ska lyckas.
Att publicera bilder på sig själv och sin vardag är ett tydligt tecken på att man vågar ta plats och tycker att man har något att visa.
Man behöver inte ta allt så hårt
Ta Snapchat - det snabbast växande sociala mediet någonsin bland unga - som exempel: Där publicerar du videoklipp och bilder och materialet försvinner efter ett dygn. Resultatet: Miljoner användare som vill visa upp sitt verkliga jag och som inte är rädda för att nå ut till en stor massa på nätet, användare som insett att allt på internet inte behöver vara evigt och att man inte behöver ta allt så hårt.
På Snapchat är det helt okej att ladda upp en suddig bild av sig själv med ringar under ögonen - den försvinner ju ändå efter ett dygn. Ord som “äkta”, “personligt” och “nära” dyker ofta upp när experterna - alltså användarna själva - beskriver Snapchat.
Att våga visa upp sig själv och tycka att det är kul betyder inte heller att man skulle ha bristande empati för andra. Tvärtom betyder det att tröskeln är lägre för att göra sin röst hörd, att säga ifrån när det verkligen gäller.
Så tack Snapchat och Instagram. Ni fostrar en generation som snart kommer att rule the world. Leve selfien.
Nöje
23.10.2015
Generation jag
En dag kommer vi att få tacka selfien, skriver Johanna Sandqvist.