BDSM står för bondage/disciplin, dominans/submission (underkastelse) och sadomasochism. BDSM innebär att personer som ger samtycke gemensamt söker njutning genom olika former av maktutbyte. Ibland ingår ett element av smärta men inte alltid.
Samtycke, säkerhet och kommunikation är centrala begrepp inom BDSM. Det handlar om ett samspel som båda njuter av. Parterna kommer i förväg överens om vad de får eller inte får göra med varandra. Under samspelet kan vem som helst avbryta, exempelvis genom att använda överenskomna kodord.
– Det behöver inte alltid handla om sex eller smisk. Till exempel kan man gå in i rollerna och leva så dygnet runt, och då kan makten ha en central betydelse. Jag har träffat många som kanske involverar pisk i sex för att det är upphetsande, utan att de ens tänker på att det förekommer inom BDSM, säger sexualterapeuten Malin Wiik-Norrman.
Förra veckan svarade Malin på en fråga från Riku, 41. Riku är intresserad av BDSM men upplever att det är svårt att tala om det med andra. De gånger som han öppnat sig har han blivit förlöjligad eller upplevt att han blir moraliskt dömd.
Det finns en stor okunskap och många fördomar om BDSM. Filmen "Fifty Shades of Grey" (2015) gjorde BDSM känt för en bredare publik. Det har också gjorts uppföljare till filmen.
Malin påminner om att det handlar om filmer och att de inte alltid speglar verkligheten. Till exempel framkommer inte betydelsen av samtycke tydligt. Sex utan samtycke är alltid våldtäkt, oavsett vilket slags sex parterna har. Människor njuter på olika sätt, också inom BDSM.
– Sex är lite som ett buffébord: Man tar det som man tycker är gott och så provar man på det. Känns det inte bra så lämnar man bort det.
Du kan lyssna på podden via vår poddsajt, Apple podcasts och Spotify.