Förra Fantasy Premier League-säsongen innehöll många toppar och dalar, precis som vanligt. Med största sannolikhet inleddes din FPL-säsong med iver, glädje och en tro om att det här blir ditt år. Men den stora förhoppningen om att det blir DU som lyckas grusades sakta men säkert.

Trots att det inte varje omgång går som på Strömsö är det (skit)snacket med kompisarna som gör att man fortsätter. Det kan ju vända, och man vill ju sist och slutligen inte vara sämst och tvingas vara den som har skämskudden.

Förra säsongen var första gången Vasabladet, Österbottens Tidning och Sydin hade en egen FPL-liga. Den som drog det längsta strået var Mattias Forsblom med sitt lag Paatelainens Julgran. Han slutade på plats 174 i hela världen. Inte så illa med tanke på att det är flera miljoner som spelar.

Den här säsongen får givetvis ligan en fortsättning och alla som vill kan delta. Det enda du behöver göra är att skapa ett lag på fantasy.premierleague.com och gå med i VBL/ÖT/Sydin-ligan med koden bjtnem.

Det utlovas som vanligt fina priser till de fem bästa. Vinnaren får dessutom en signerad Lech Poznan-tröja av Daniel Håkans. Han är så bussig att han lovade att alla Lech Poznan-spelare signerar tröjan.

Priser:

  • Plats 1: Presentkort på 200 euro till XXL eller ett års gratis prenumeration på Vasabladet, Österbottens Tidning eller Sydin.
  • Plats 2: Presentkort på 150 euro till XXL eller ett års gratis prenumeration på Vasabladet, Österbottens Tidning eller Sydin.
  • Plats 3: Presentkort på 100 euro till XXL eller ett års gratis prenumeration på Vasabladet, Österbottens Tidning eller Sydin.
  • Plats 4: Presentkort på 50 euro till XXL eller ett års gratis prenumeration på Vasabladet, Österbottens Tidning eller Sydin.
  • Plats 5: Presentkort på 50 euro till XXL eller ett års gratis prenumeration på Vasabladet, Österbottens Tidning eller Sydin.
  • Vinnaren får dessutom en Lech Poznan-tröja signerad av hela laget.

Har du inte spelat tidigare? Det är busenkelt och väldigt roligt (när det går bra). Reglerna hittar du här.

Det finns också en Facebook-grupp där FPL och Premier League diskuteras. Där blir du bland annat påmind om när det är deadline. En deadline vill du inte missa i det här spelet! Facebook-gruppen hittar du här.

Premier League inleds på fredag klockan 22.00. Det betyder att du ska ha skapat ett lag och valt spelare för första omgången senast klockan 20.30.

Tips av förra säsongens elit

Mattias Forsblom vann som sagt förra säsongen, och det i ganska överlägsen stil. De som kom på plats 2–4 gjorde också en bra säsong, så vi bad dem ge några FPL-tips till oss andra stackare.

Förra säsongens topp 5:

  • 1: Mattias Forsblom, Paatelainens julgran, 2 665 poäng.
  • 2: Johnny Granberg, Hassels Cats, 2 601 poäng.
  • 3: Jonne Väkeväinen, Keepers FPL, 2 583 poäng.
  • 4: Jesper Yrjans, fcfc, 2 581 poäng.
  • 5: Alexander Jönn, AlesTeam, 2 579 poäng.

Plats två: Johnny Granberg – Hassels Cats, 2 601 poäng

På plats två kom Johnny Granberg. Det var hans bästa säsong någonsin och han var helt nöjd med sin placering och rankning. Den fina säsongen talar han ofta om.

– Vi har en kompisliga och jag tar upp min placering vid första bästa tillfälle och berättar att jag vann över dem, säger Johnny.

Johnny Granberg har spelat FPL sedan 2011. I Premier League håller han på Manchester United.

Vad gjorde att du klarade dig så bra?

– Jag hade en hel del flyt, men jag lade också ner många timmar på spelet. Jag höll koll på vilka spelare som var heta och vågade satsa på dem.

Vad ska du göra bättre den här säsongen?

– Jag ska göra bättre kaptensval.

Tips till noviserna?

– Försök se på många matcher och håll koll på vilka spelare som spelar bra. Att se höjdpunkter från varje match är ett bra tips. Du ska också våga lita på magkänslan.

– Bästa tipset är att inte sticka ut för mycket i början, utan håll dig till mallen. Du kan ju i FPL se vilka de populäraste spelarna är och hur många som har de spelarna i sitt lag. Det är tråkigt att inleda säsongen med att ligga några hundra poäng efter täten.

Plats tre: Jonne Väkeväinen – Keepers FPL, 2 583 poäng

Förra säsongens bronspeng gick till Jonne Väkeväinen. Han har spelat FPL i över tio år och var nöjd med placeringen.

– I slutet ryckte de andra i ligan och det handlade om att hålla dem bakom mig och göra rätt val. Det blev tajt till slut och jag knep tredjeplatsen med två poäng till godo.

Jonne Väkeväinen följer med svensk fotboll och AIK är hans favoritlag. I Premier League ska han den där säsongen hålla ett extra öga på Bournemouth.

Vad gjorde att du klarade dig så bra?

– Jag fick en jättebra start på säsongen och svävade på molnen de första fem omgångarna. Jag nådde inte mitt mål med att slå min egen rankning, men baserat på hur slutet av säsongen gick är jag nöjd.

Vad ska du göra bättre den här säsongen?

– Jag tror att det blir tuffare i år eftersom prishöjningarna gör att det är svårare att få ett jämstarkt lag. Det finns många vägar att välja i år och det blir svårt att göra rätt beslut från början. Starten är ju viktig, och jag hoppas på en lika bra start som förra säsongen.

Tips till noviserna?

– Välj rätt kapten, och chansa inte för mycket när du väljer kapten.

– Ha en stark trupp och bänk. Första inhopparen ska vara stark.

Plats fyra: Jesper Yrjans – fcfc, 2 581 poäng

En som var bitter i slutet av förra säsongen är Närpesbon Jesper Yrjans.

– I sista omgången hade jag Alexander Isak på bänken. Newcastle hade många spelare som var skadade, så jag lade mina kort på Nicolas Jackson. Det var fel chansning och jag gav bort tredjeplatsen i sista omgången.

Jesper Yrjans håller, precis som Johnny Granberg, på Manchester United. När han var tio år gammal såg han Wayne Rooney sparka boll och efter det har han hållit på The Red Devils.

Vad gjorde att du klarade dig så bra?

– Det är viktigt att hitta spelarna som börjar hitta formen och som man tror på. Det är för sent när de har gjort mål två matcher på raken. Man måste vara med från början. Förra säsongen var jag tidig med att ta in Alexander Isak. Jag hade en bra grund och tog några risker med spelare som hade ett bra schema. Överlag tog jag några risker, men inte för många.

Vad ska du göra bättre den här säsongen?

– Förra säsongen körde Josko Gvardiol på som bara vad. Jag tog inte in honom i mitt lag eftersom jag trodde att han hade tagit sina poäng, men han bara fortsatte att leverera. Så fastän tåget redan har gått kanske jag måste hoppa på det i alla fall.

Tips till noviserna?

– Du ska ha en stabil grund i laget. Du ska ha Haaland eller Salah, alltså 'dånaren', som du vet att alltid tar poäng. Du ska ha några som alltid tar poäng och resten byter du ut baserat på deras form.

Kostar inget att delta

Att spela FPL är gratis och du kan vara med i många olika ligor. Vi vill ju givetvis att just du kommer med i VBL/ÖT/Sydin-ligan, men rekommenderar också att du och kompisarna skapar en egen liga.

Att ha en liga med kollegorna är inte heller fy skam. Då kommer samtalsämnet vid kaffemaskinen naturligt. Går det bra för dig så är det du som kan bråka med kollegorna.

Kom med och spela. Vi lovar att det blir roligt!