Ett flygplan ovanför hemmet i Rökiö i Vörå sådde en dröm hos Emma Källbacka när hon var 12 år gammal. Med kisande ögon tittade hon mot himlen och fantiserade och funderade på vart flygplanet med röd logotyp kunde vara på väg.

Hennes pappa öppnade applikationen Flightradar och tillsammans såg de att planet var på väg till Nordamerika och ägdes av Emirates. Emma fick upp ögonen för flygbolaget och började titta på tv-serien Ultimate Airport Dubai, vilket blev startskottet på en långvarig dröm som Källbacka förverkligat och nu lämnat bakom sig.

När vi träffas hemma hos henne och sambon David i Böle, Korsholm, har Emma varit hemma i tre månader. Det tog en stund att packa upp äventyret hon varit med om, men nu har hon hittat rytmen i den nya vardagen.

– Jag började jobba som flygvärdinna för Emirates i september i fjol, säger Emma.

Emma Källbackas intresse för flygbranschen började redan då hon var barn.

Emma sökte jobbet i samband med att hon fick nys om att Emirates skulle hålla rekrytering i Helsingfors. Konkurrensen om jobben är stenhård. Bolaget eftersträvar att erbjuda högklassig service ombord på sina flygplan och kräver att flygvärdinnor ska vara språkkunniga och kunna ge bästa möjliga service.

Emma, som är utbildad sjukskötare och hälsovårdare, berättar att bolaget anställer flygvärdinnor från alla världens hörn. Då hon ser tillbaka på rekryteringsprocessen suckar hon. Det var en påfrestande upplevelse, medger hon.

– Det började med att vi skulle utföra en gruppuppgift och efteråt kallades alla in och så läste de upp namnen på dem som gick vidare. Efteråt skulle man göra ett engelskt prov och gick man vidare så fick man gå på en individuell intervju.

Emma sov ingenting natten efteråt. Hon var nervös och förväntansfull inför resultatet. Klockan 8 nästa dag ringde rekryteraren: Hon hade fått jobbet.

Emma, som aldrig hade varit utanför Europas gränser tidigare, packade sina väskor, vinkade hejdå åt sin familj i Rökiö och flyttade till Dubai. Det var hemskt att säga hejdå till familjen, säger hon.

Livet i Dubai började med en sex veckors intensiv inskolningsperiod. Nattetid sov de nyanställda på hotell och lärde känna varandra. Efter inskolningen flyttade Emma och hennes nya kollegor in i ett lägenhetskomplex för Emirates flygvärdinnor.

Emma, som bodde på våning 12 av 36 i ett höghus, hade tur: av alla 23 000 flygvärdinnor som jobbar för Emirates blev hon rumskompis med en tjej från Australien som hon träffade under inskolningen och som i dag är en av hennes närmaste vänner.

Emma Källbacka har landat och hunnit anpassa sig till livet hemma i Österbotten efter att levt och arbetat som flygvärdinna i Dubai.

– Då vi var klara med inskolningen fick vi ta på oss flygbolagets kännspaka uniform. Vi var så glada och skrattade och hade roligt då vi såg på varandra i uniformen. Det kändes som en belöning då vi fick ta på oss klädseln, säger Emma.

Emirates uniform går i beige för att symbolisera öknen och sanden i Förenade Arabemiraten. Den röda hattens hängande tyg, som har sju veck, symboliserar de sju emiratierna.

Emmas första flygning som värdinna gick till Pakistan, men där hann hon aldrig lämna flygplanet. Men det hann hon göra i Hong Kong, som var nästa destination. Emirates vill att personalen ska trivas och har därför samarbeten med hotell som värdinnorna bor på. Personalen bor på fina hotell, som erbjuder aktiviteter för sina gäster.

– Jag har bland annat besökt kinesiska muren och varit på safari i Zimbabwe.

Hon hann besöka ett trettiotal länder innan hemlängtan till Finland blev för stor. Efter tio månader ute i världen bestämde hon sig för att flytta hem igen. Det är ett beslut som hon inte ångrar.

– Jag började känna att jag var färdig med jobbet. Att jobba som flygvärdinna är väldigt utmanande och hektiskt. Jag är glad att jag åkte iväg, men också glad över att få vara hemma.

Det var vemodigt och jobbigt att säga hejdå till familjen i Rökiö då Emma Källbackas äventyr i Dubai började.

Emma har inga planer på att söka jobb hos Emirates igen. Hon är glad över erfarenheten och att hon hade mod att förverkliga sin barndomsdröm. I framtiden skulle hon gärna jobba inom flygbranschen igen, men nu är det fokus på den nya vardagen i Finland.

– Jag har landat bra i min nya tillvaro. Det är skönt att ha bara 30 minuter hem till familjen i Rökiö.

Mellan Rökiö och Dubai skiljer det sig 6800 kilometer, eller 81 h med bil. Då är en trettiominuters bilfärd ingenting att tala om i jämförelse.

Emma har sett Emirates flyga över Vörå efter att hon kom hem. Precis som då hon var liten har hon kisat mot himlen och funderat på vart månne flygplanet är på väg. Men hon är glad över att ha fötterna på fast mark och vara många erfarenheter rikare.

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och ges ut av HSS Media.