Jennie Koivunen växte upp i Hyvinge norr om Helsingfors. Under gymnasieåren vikarierade hon en del som lärare och det sådde ett frö.
– Jag har dessutom många lärare i släkten så det kändes lite som att det satt i generna. Det var lite av ett kall.
I valet av studieort fanns det egentligen bara ett alternativ.
– Jag är tvåspråkig men ville studera på svenska eftersom jag gått alla skolor på svenska.
Då var bara Vasa som erbjöd lärarstudier på svenska i Finland.
Vasa var nästan helt obekant, även om hon hade besökt staden.
– Min farmor bodde i Vörå så det fanns en trygg punkt nära Vasa. Jag visste ändå inte mycket om Vasa. Att jag kände till Paulamäkivägen i Vörå hade jag ingen nytta av, säger Jennie och skrattar.
Hon flyttade alltså hemifrån och fick börja ta hand om sig själv.
– Jag tyckte om att flytta till Vasa. Det kändes lite som att livet började från början eftersom allt var nytt. Det var inget fel på mitt liv, men det var spännande att bli vuxen.
Själva studierna har Jennie inte så mycket att säga om, men desto mer om studielivet.
– Jag älskade studielivet. Det arrangerades evenemang hela tiden och det fanns många aktiviteter för studerande. Den sociala biten var fantastisk.
Jennie var rädd för att missa något roligt så studiekompisarna kunde lätt övertala henne att hänga på.
– Jag tackade inte nej till många sitser, och det var roligt varje gång. Jag har få minnen av tråkiga eller dåliga sitser.
En av årets höjdpunkter var Pampasveckan, men det hon gillade mest var teatergemenskapen.
– Jag var med i Wasaspexet och hade många roller där. Jag stod på scenen fyra gånger och ett år var jag regissör. Spexhelgerna var sjukt roliga. Wasaspexet var en stor del av mitt studieliv.
Flytt till Åbo
När studierna var klara flyttade hon till Åbo och började arbeta som lärare.
– Det var roligt med ett nytt kapitel i livet. Jag tycker inte om små livsförändringar, men stora förändringar ser jag alltid fram emot. Dessutom kände jag många i Åbo, för flera som jag studerat med hade flyttat dit.
Jennie åkte ofta norrut på helgerna. Under en av dem träffade hon Filip.
– Vi började träffas och blev ett par. Då blev resorna till Vasa ännu fler.
En sak ledde till en annan.
– Jag blev gravid och vi funderade på vilken ort vi skulle välja. Filip sa att Vasa måste explodera innan han flyttar till Åbo, säger Jennie och skrattar.
– Men egentligen var det ganska självklart. Jag hade många vänner och min tvillingsyster här, och Vasa är Filips hemstad.
Ville byta bana
Jennie fortsatte arbeta i Åbo under graviditeten. Hon gillade arbetet, men det tog mycket tid.
– Jag älskade att vara kreativ i undervisningen och att hitta på olika saker med eleverna. Eftersom Filip inte var i Åbo kunde jag fokusera på jobbet och skapa eget material till undervisningen.
Men innan Elin föddes flyttade Jennie till Vasa. När hon var föräldraledig började hon reflektera över sitt yrkesval.
– Jag insåg att jag inte kunde fortsätta i samma tempo som jag hade i Åbo. Det var inte hållbart och skulle inte fungera rent praktiskt. Då funderade jag på jobbet som helhet. Det där extra jobbet som jag gjorde i Åbo valde jag själv, men det var också kreativiteten som jag tyckte så mycket om.
En annan faktor var konkurrensen i Österbotten.
– I Åbo fick jag relativt snabbt en fast anställning. Förutsättningarna var helt annorlunda i Vasa, och här skulle jag ha behövt kämpa för ett fast jobb, eftersom det finns så många lärare här. Jag visste att jag måste arbeta stenhårt för att det skulle lyckas.
Pusselbitarna faller på plats
Under en promenad på Brändö i Vasa gick hon förbi ett företag som heter Bokfix.
– Jag tittade in genom fönstret och såg flera maskiner. Jag funderade på vad de höll på med.
Några dagar efteråt hände något oväntat, som taget ur en film. Hon får ett samtal från ett okänt nummer.
– Det var Bokfix ägare som ringde mig. Hon frågade om jag ville köpa företaget. Hon hade hittat mig via en gemensam bekant på Instagram. När jag var ledig ritade jag nämligen klistermärken som jag sålde. Hon gillade mitt material och såg potential i mig.
Bokbinderiet Bokfix tryckte främst böcker. Men Jennie såg möjligheterna att kombinera det och sitt intresse för grafisk design.
– Under föräldraledigheten började jag på en ettårig utbildning i grafisk design. Jag har alltid varit intresserad av att vara kreativ, rita och att skapa med händerna.
Då hon träffade ägaren på binderiet blev hon intresserad, men att bli företagare var ett stort steg.
– Jag hade aldrig ens tänkt tanken att bli företagare och köpa något som Bokfix. Jag insåg att jag inte kunde köpa det ensam eftersom vi ville ha ett barn till.
Som en blixt från en klar himmel kom hon på vem hon kunde köpa Bokfix med.
– Något år tidigare hade jag varit på lunch med en kompis som tog med sig en vän på lunchen. Det var Mimmi Rosström. Mimmi berättade att hon studerar grafisk design, och det var tack vare henne jag började studera det.
Då Jennie ringde reagerade Mimmi positivt.
– Hon sade genast ja och var väldigt ivrig. Men vi beslutade att vi skulle fundera på det noga. Det slutade med att vi köpte verksamheten. Vår gemensamma dröm fick oss att våga.
Bokbinderi och grafisk design
I början fanns det mycket att lära sig, och de var båda hemma i perioder.
– Båda fick barn så en av oss skötte om företaget medan den andra var föräldraledig.
De köpte företaget för att kunna kombinera bokbinderiet med grafisk design.
– En är på plats och ser till att skeppet flyter medan den andra får fokusera på det grafiska.
Det kan hända att de slutar trycka böcker.
– Vi köpte det främst för att hålla på med grafisk design. Det skulle vara sorgligt om bokbindningen försvinner så vi hoppas att någon är villig att ta över den delen i så fall.
Trivs med vardagen
Som företagare får Jennie bestämma själv, och det gör vardagen enklare.
– Men samtidigt är det mycket svårare att vara företagare än vad jag först trodde.
Att återgå till läraryrket är inte aktuellt.
– För tillfället har jag det bra och njuter av den här livssituationen. Men det är inte omöjligt att jag återupptar lärarjobbet. Kanske då barnen är större.
Hon ser ändå inte lärarutbildningen som bortkastad.
– Tänk inte att du har slösat bort en massa år om du studerat något du inte vill arbeta med. Du kan bra studera på sidan av ett arbete och vidareutbilda dig. Huvudsaken är att du inte fastnar.
Artikeln har publicerats i Studiestödet. Studiestödet är en tidning som delas ut till studerande i Vasa och som ges ut av HSS Media.