Andreas Norppa har vuxit upp i Vasa och studerar maskin- och produktionsteknik på Novia. En orsak till att han valde att bli utbytesstudent var att han ville se något annat än Vasa och Finland.
Men det är inte hela förklaringen. Han tycker även om att resa och uppleva nya platser. Lite variation i vardagen skulle inte skada. Det är flera år sedan han bestämde sig för Tyskland.
– Vi var på klassresa till Berlin från gymnasiet och sedan dess har jag tyckt om Tyskland.
Han har dessutom studerat tyska.
– Jag talar tre språk nästan flytande: engelska, finska och svenska. Under utbytet vill jag lära mig så mycket tyska som möjligt. Förhoppningsvis sporrar det här mig att fortsätta studera tyska när jag kommer hem igen.
Det var inte så stor skillnad på vart i Tyskland han skulle men det blev Kiel, som ligger ungefär 100 kilometer norr om Hamburg.
– Jag funderade också på Norge, men ur ett ekonomiskt perspektiv är Tyskland bättre.
Utbytet har varit riktigt bra hittills och tyskan blir bättre och bättre.
– Jag förstår när någon talar tyska med mig, men den tyska som kommer ur min mun är inte den bästa.
Bor med tyskar
Andras var inte nervös när han skulle resa i väg, utan säger att det kändes som en vanlig resa.
– Om man inte känner någon här kan det vara svårt att hitta boende. När jag fick reda på att jag blivit antagen lade jag snabbt in en ansökan till ett studentboende. Jag hade tur och fick ett förmånligt.
Hyran ligger på 225 euro i månaden. Men han delar också mycket med andra.
– Jag bor i en studentkorridor. Jag har ett eget rum, men delar dusch, toalett och kök med tretton andra. Det gör att jag måste planera när jag lagar mat, eftersom det lätt blir trångt i köket.
Ett sjuttiotal personer bor på studentboendet och de flesta är tyskar.
– Nyligen träffades alla som bor här, och det var bara jag och två andra som inte kommer från Tyskland. Vi ska snart träffas igen. När de ordnar fester försöker de se på andra länders studenttraditioner. Den här gången blir det en nordisk studenttradition. Vi ska ha sillfrukost.
Fick syn på en bekant
Utbytet började med introduktionsdagar för alla utbytesstudenter. Där fick han syn på en bekant.
– Det visade sig att två andra från Novia är här på utbyte. Jag visste inte om att de skulle vara här. En av dem går i samma klass som jag på Novia. Den andra var obekant, men nu är vi goda vänner.
Han träffar de två andra Vasaborna en del men mest blir det utbytesstudenter från andra delar av Europa.
– I vardagen umgås jag mest med studerande från Portugal, Irland, Frankrike, Spanien och Polen. Överlag har vi en bra gemenskap och ofta hänger alla som kom hit samtidigt med varandra.
Andreas är med i en internationell klubb där det finns utbytesstudenter från hela världen.
– När vi arrangerar något hänger jag med en del från Asien, och jag har fått en bra kompis som studerar i Mexiko.
Ett par gånger i veckan tränar Andreas med ett fotbollslag.
– Laget heter NDTSV Holsatia Kiel. Träningarna går på tyska men det finns spelare som talar engelska.
Jobbar med ett projekt
Andreas studerar på en yrkeshögskola som heter Fachhochschule Kiel. Han har inte så många kurser.
– Jag och mitt team gör ett projekt. I skolan finns en maskinhall där studerande gör experiment. Mitt team försöker optimera energin som kommer från maskinerna och motorerna när man gör tester med dem. Vi funderar på om man kan återanvända energin på ett miljövänligt sätt.
Han tycker om att arbeta med projektet eftersom det inte bara blir teori i ett klassrum.
– Vi har några möten i veckan, men arbetar till största delen på egen hand. Det gör att vi får mer fritid och kan planera vardagen lättare.
Rest mest i norra Tyskland
Eftersom han till stor del planerar sitt schema själv har han möjlighet att resa.
– Vi har gjort många utflykter i Schleswig-Holstein, den delstat som Kiel ligger i. Här finns mycket att se. Vi har bland annat varit i Hamburg, Berlin och Lübeck. Jag gillade Lübeck.
Nattlivet har de testat på i Berlin och Hamburg. Äventyret i Hamburg glömmer han inte i första taget.
– Vi planerade att hoppa på tåget hem klockan ett på natten men hade lite för roligt på en bar, så vi tog ett tåg som gick två timmar senare. Vägarbeten gjorde att resan hem tog längre än vi trodde. Först klockan sju på morgonen var vi i Kiel.
Mer byråkrati
Att studera i Tyskland innebär inte någon stor kulturkrock, men några saker är annorlunda.
– Här har bilen förkörsrätt så fotgängaren måste väja vid ett övergångsställe. Dessutom är allt väldigt byråkratiskt. Och de flesta dokument måste lämnas in i pappersform. Hemma är man van vid att det mesta sköts digitalt.
Det hör heller inte till vardagen att man kan betala med bankkort.
– Här använder många enbart kontanter. Till exempel på en del restauranger måste du betala med kontanter om du köper något för mindre än tio euro.
Men det finns givetvis sådant som är bättre än i Finland.
– Ölen är godare och billigare här, säger Andreas och skrattar.
Maten är lik den finländska, men det finns mer vegetariskt att välja på.
– De har ett stort vegetariskt utbud i mataffären. När jag vill lyxa till det och njuta brukar jag beställa en dönerkebab.
Rekommenderar utbyte
Andreas har inte mycket negativt att säga om utbytet, och uppmanar alla att testa vingarna.
– Man får vänner från hela världen. Man får uppleva sådant man inte kan uppleva hemma och engelskan blir mycket bättre. Om du kan åka i väg på utbyte ska du ta chansen.
Utbytet är ingen ekonomisk förlust för Andreas.
– Man får bra ekonomiskt stöd från organisationer. Du kan bland annat söka bidrag från Kulturfonden. Jag har även ansökt om ett stipendium från DIFF, alltså fackförbundet för svenskspråkiga ingenjörer.
När utbytet är över ska Andreas njuta av att vara ensam i sin lägenhet i Vasa och dricka en finländsk dryck.
– Och använda mitt bankkort överallt.
Artikeln har publicerats i Studiestödet. Studiestödet är en tidning som delas ut till studerande i Vasa och som ges ut av HSS Media.