Lokalt
1.11.2015
Pionjären: ”Drönare har nyhetspotential”
Esa Siltaloppi har sett ön Kiribati ligga dränkt under Stilla havet. Han har sett sin kamerakopter antastas av en upprörd man med tillhygge. Men ännu längtar han efter att få se världen ovanifrån i 360 graders vinkel.
– Jag är praktiskt taget född med kameran i hand. Ända sedan barnsben har jag skildrat världen runt omkring mig genom lins.Vasabon och egenföretagaren Esa Siltaloppi är en globetrotter av rang. Under hela sin yrkesverksamma karriär som proffsfotograf har resandet varit en del av hans vardag. Kicken att ständigt vara i rörelse tilltalar honom.
– Jag tycker om att hålla hög fart och få saker att hända.
Det som började hemmavid i unga år med dokumentation av grannarna förde honom sedermera ut till alla världens hörn och kanter. Först som pressfotograf, sedan som dokumentärfilmare.
– Under inspelningen av en tv-dokumentär om växthuseffekten fick jag bevittna hur de smältande polarisarna påverkar havsvattenståndet. Vi flög över ögruppen Kiribati och den enda växtlighet som syntes var enstaka trädtoppar.
Under tiden i tv-branschen fick han även pris som årets nyhetsfotograf. Men den äventyrligt sinnade Vasafanatikern, som han själv kallar sig, har fler strängar på sin lyra än så. I dag driver han ett eget företag med inriktning på visuell kommunikation och marknadsföring.
– Vi har bland annat spelat in en reklamvideo för ett lokalt företag med en schaman i huvudrollen. Vi filmade en sekvens med kamerakopter där schamanen i närbild, omringad av personalen, började skandera företagets namn. De andra hängde sedan på och kamerakoptern lyfte snett uppåt och bakåt för att zooma ut folkmassan ovanifrån. Det var en kul grej att göra.
Just kamerakopter – en drönare med kamera – använder Esa Siltaloppi regelbundet. Han äger själv ett par modeller med de nyaste tekniska finesserna, men saknar ännu en med en praktisk funktion som skulle ge flera alternativa vinklar att panorera i.
– En videokamera med möjlighet att rotera 360 grader i luften under filminspelning vore något att ha!
Samtidigt är han bekymrad över att drönarna i allt större utsträckning används som hobbyredskap av oerfarna utövare. – Det som verkligen oroar mig är att folk fortfarande betraktar drönare som vilken leksak som helst. Att manövrera en kopter, speciellt i miljöer med tät bebyggelse och ständigt löpande trafik, kräver att du tar ansvar för allmänhetens säkerhet.
Människors rätt till personlig integritet och hemfrid är en knepig aspekt av flygning med kameraförsedd drönare. Och visst har det hänt att hans luftburna ekipage väckt anstöt hos folk.
– Under en pågående filminspelning i Vasa råkade en man på en balkong få syn på min kamerakopter. Han gick in och hämtade en borste som han sedan viftade med mot drönaren för att schasa bort den.
Siltaloppi intygar att det inte låg något uppsåtligt bakom mannens agerande men lyfter å andra sidan fram en intressant detalj i sammanhanget.
– Han gjorde det säkert mest bara som en oskyldig gest för att markera sitt ställningstagande. Kameran var heller aldrig riktad mot honom, men hade den varit det skulle han i princip haft rätt att värna om sin hemfrid.
Trots vissa etiska tvetydigheter ser Siltaloppi oanade möjligheter för drönare. De kan till exempel användas för att modernisera den lokala nyhetsjournalistiken.
– I USA har de stora nyhetsbolagen redan använt sig av drönarjournalistik för att sända händelser i realtid, så tekniska förutsättningar finns.
Han är mån om att understryka behovet av resurser för att förverkliga sådan bevakning i praktiken, bland annat ett heltäckande satellitnätverk. På lång sikt kunde det kanske ändå ge ekonomisk utdelning.
– Vi lever i en tid då folk förväntar sig omedelbar tillgång till den senaste informationen via mobila enheter. Små lokala nyhetsproducenter kunde sko sig på att använda drönare i direktrapportering från händelser i närmiljön. Nyheter från den stora världen blir vi ändå mätta på.
Det finns även visioner om att drönare i framtiden ska kunna bistå med assistens inom vården. Delvis för hemleverans av mediciner, men också för händiga ingripanden vid akuta situationer där liv kan gå att rädda.
– Med toppmodern robotik skulle det exempelvis vara möjligt att via fjärrstyrning applicera en defibrillator på nån drabbats av hjärtinfarkt. Fler människor kunde få hjälp snabbare med sådan teknik.
Siltaloppi räknar med att betydande landvinningar inom branschen är på gång. I början av november invigs ett testcenter för nya tekniska innovationer för obemannad luftfart, däribland drönare, i S:t Michel.
Även staten har fått upp ögonen för vart utvecklingen i robotik är på väg. Tekes har redan gått in med ekonomiskt stöd för nya projekt.
– Finland kunde mycket väl gå i bräschen och bli världsledande inom robotik. Det kunde ge ett uppsving även för export av inhemsk teknologi.
Skribenten studerar journalistik på Åbo Akademi i Vasa.