Vasasimmaren Fia Stenmans sommar bestod av läger, träningar, stugliv och två tävlingar. 18-åriga Stenman vann guld både på 50 meter frisim och i 4 x 100 meter stafett under ungdoms-FM i juni som ankare för Vasa Simsällskap.

I juli väntade ungdoms-EM där framgångarna inte blev vad man hoppats på.

– Placeringarna stämde inte riktigt överens med formen. I efterhand är jag ändå nöjd. Det var en bra erfarenhet.

Längdskidåkaren Alexander Ståhlberg, 22, tränade under sommaren huvudsakligen i hemkommunen Vörå. På träningsprogrammet stod rullskidåkning, löpning och träning på gym.

– Vörå är en idrottsvänlig kommun med goda möjligheter att idrotta. Här finns också en rullskidåkningsbana, där jag tränar mycket, berättar han.

Under sommarens träningar har Ståhlberg använt nya rullskidor som han införskaffade med Handelslaget KPO:s Ungt Löfte-stipendium.

– Det är fint att KPO stöder unga idrottare. Det möjliggör investeringar och hjälper unga att nå sina drömmar, säger han.

Totalt sex idrottslöften fick Handelslaget KPO:s Ungt Löfte-stipendium under våren 2024. På bilden KPO:s VD Kim Biskop, cykelorienteraren Aino Kankaanpää och skidlöparen Alexander Ståhlberg.

Både Stenman och Ståhlberg fick stipendier våren 2024. Ungt löfte-stipendiet delas ut varje år till unga under 25 år som bor i eller är hemma från KPO:s verksamhetsområde och som haft framgångar inom idrott, kultur eller vetenskap. Den sökande skall ha möjlighet att nå toppen inom sin gren eller sitt fack, samt ha klara mål för framtiden.

– Vi vill stöda ungdomar från vårt område och vara med och hjälpa dem nå framgångar. Inom individuella grenar stiger kostnaderna lätt för tävlings- och lägerresor, samt för utrustning och träningslokaler.

I en idrottares vardag finns det aldrig för mycket pengar att röra sig med, säger Handelslaget KPO:s kommunikations- och kundrelationschef Mikko Keskinen.

Läger- och tävlingsresor viktiga

Bägge unga idrottare visste genast vad de skulle använda stipendiet till. Förutom nya rullskidor använde Ståhlberg stipendiepengarna till att åka på träningsläger.

– Under sommaren var jag en vecka på läger i Äkäslompolo. Det finns ytterligare ett par läger innan säsongen drar i gång, berättar han.

Även Stenman använde sitt stipendium för att betala för lägerresor under våren och sommaren.

– I mars var jag två veckor på Teneriffa tillsammans med landslaget och i början på juni i Ungern tillsammans med min egen grupp. Tack vare stipendiet kunde jag vara med på de här lägren, säger hon.

Med hjälp av stipendiet skaffade Ståhlberg nya rullskidor och kunde delta i träningsläger.

Hon tycker det är viktigt att alla unga idrottare har möjlighet att delta i läger och internationella tävlingar, oberoende av familjens ekonomiska ställning.

– Läger- och tävlingsresor är mycket viktiga, då vi kan komma i väg från vår egen kommun. Det är fint att Handelslaget KPO värnar om att hjälpa unga ekonomiskt.

Nya vindar och höga målsättningar

I Fia Stenmans liv blåser nya vindar under hösten, då den Vasabördiga simmaren flyttar till Jyväskylä för att börja träna med Marko Malvela. Hon slutför de två sista gymnasieåren på distans via vuxengymnaiset Vasa svenska aftonläroverk.

– Jag har allt sedan jag var liten velat åka till Jyväskylä för att träna. Jag har hört till samma förening i 10 år, och det känns att det är dags att pröva något nytt. Det är spännande, men en fin möjlighet som jag vill dra nytta av.

Fia Stenman har under hösten flyttat från Vasa till Jyväskylä, där hon byter tränare. Målet är att nå under gränsen för vuxen-EM.

Stenman är tacksam för åren i Vasa och Vasa Simsällskap.

– Jag har alltid haft fantastiska tränare i Vasa. Där har jag fått en bra grund för min karriär och jag har lärt mig mycket.

Stenmans främsta mål under hösten är att nå under gränsen för vuxen-EM. Som långsiktigt mål finns OS i Los Angeles år 2028.

– Mot slutet av året är det också FM-tävlingar på kort bana. Vi får se hur tränarbytet inverkar, det kan hända att utvecklingen tillfälligt mattas av. Jag tävlar ännu i höst i ungdomsserien och sedan flyttar jag upp till vuxenserien, berättar Stenman.

Ståhlberg siktar mot VM-tävlingar för ungdomar nästa säsong.

Alexander Ståhlberg har tre medaljer från ungdoms-VM 2021. Efter det har karriären haft sina utmaningar, men den stundande säsongen ser lovande ut.

Ståhlberg vann guld i 10 km klassiskt i H23-klassen under FM-tävlingarna i mars. I juni nådde han en fjärdeplacering i Vuokatin Aateli Race och vann terränglöpningsmomentet. Tävlingen, som är omtyckt av toppskidåkare, börjar med rullskidåkning, fortsätter med terränglöpning och avslutas med rullskidåkning med jaktstart.

– Jag var i god form under sommaren träningar. Mitt huvudmål inför den kommande säsongen är ungdoms-VM. I framtiden vill jag vara med i vuxen-VM och i OS, säger han.

Rekordmånga stipendiater

Handelslaget KPO har delat ut Ungt löfte-stipendiet sedan 2008. Detta år gick stipendiet, förutom till Stenman och Ståhlberg, även till cykelorienteraren Aino Kankaanpää, cheerledarna Felicia Backström och Elli Niemi, samt stavhopparen Juho Alasaari. Rekordmånga stipendier delades ut i år och totalsumman uppgick till cirka 5000 euro.

– Vi fick många ansökningarna och nivån var hög. Tyvärr gick många duktiga unga lottlösa, säger Handelslaget KPO:s Mikko Keskinen.

Många tidigare stipendiater har nått stora framgångar i sina grenar. Bland tidigare stipendiater finns bland annat Nathalie Blomqvist som nådde VM-finalen i 5000 meter under OS i Paris, landslagsskidåkaren Kalle Lassila som nyss avslutat sin karriär, samt parasimmaren Nader Khalili som nådde sin första EM-medalj i vuxenserien.

Enligt Keskinen har de flesta ansökningar hittills kommit från idrottare, och därför är idrotten välrepresenterad bland stipendiaterna. Han uppmuntrar dock även framgångsrika unga inom kultur och vetenskap att ansöka om stipendiet med låg tröskel.

– Vi tar gärna emot ansökningar från ungdomar som nått framgångar inom till exempel musik, påminner Keskinen.

Läs mer om Handelslaget KPO:s Ungt löfte-stipendium!