Solen skiner, vinden är frisk och nu som då dundrar en långtradare förbi på Riksåttan intill fotbollsplanerna i Kaitsor. Såväl finalen som bronsmatchen i flickornas 10-årsklass ska strax inledas på planerna bredvid varandra.

I finalen ställs VPS mot Norrvalla FF, medan Malax IF och ett blandlag med spelare från Sundom IF och Solf IK gör upp om bronset.

Finalen är väldigt jämn, med VPS som har ett lite vassare anfall mot Norrvalla FF:s stabila försvar. Det visar också statistiken – Norrvalla FF släppte inte in ett enda mål i turneringen, medan VPS gjorde flest mål av alla lag i 10-årsklassen (16).

Det förblir mållöst i finalen, och ett segerlag ska därmed utses på straffar.

Norrvalla FF har varit i den här sitsen förr.

– Vi förlorade finalen i juniorcupen både i fjol och i år på straffar. Tyvärr börjar vi bli vana, säger tränaren Tobias Kronqvist.

VPS 10-åriga flickor jublar över att ha kammat hem segerpokalen.

Också den här gången är motståndarna starkare, men Norrvalla FF är inte ledsna över silvret.

– Vi visste att det skulle bli tufft, det är alltid det mot VPS. Flickorna vet hur bra de har spelat fastän de inte vann. Det är ett fint gäng och alla har lovat att fortsätta nästa år, så det blir nya tag och revansch då, säger tränaren.

Spelarna Tilda Kronqvist, Venla Strand och Elvira Ohlis instämmer.

– Det är roligt med silver. Fast vi har vunnit ganska många silver så det hade varit roligare med guld.

Venla Strand spelade som målvakt i finalen, och fångar här bollen framför näsan på såväl egna spelare som motståndare i VPS.

Blir det att träna extra mycket på straffar nu framöver?

– Jo, straffar och skott, säger Ohlis.

Det var inga ledsna miner i Norrvalla FF, som blev tvåa i årets upplaga av Norrvalla cup. Föreningen fick också en seger i turneringen, i F12 där laget vann med 0–1 mot I-JBK.

Men det får bli en ny säsong, för nu blir det lite paus med fotboll. Men flickorna har inte brist på hobbyn för det. De rabblar upp dans och ridning som andra fritidsintressen.

I bronsmatchen krävs inget straffavgörande. Där är det Malax IF som kniper tredjeplatsen efter en 2–0-seger. Bronsmedaljen smakar mumma, men frågan är om det inte är ännu roligare att se tränaren Jens Stoor uppfylla sitt löfte – att ha på sig en yvig peruk ifall laget tar medalj.

– Det var något flickorna tyckte var roligt, säger han.

– Föräldrarna tyckte att det var lika roligt!, flikar en mamma in.

Så på lagfotot efter matchen poserar Stoor med peruken på. Något som nu också finns förevigat i Vasabladet.

Malax IF F14 poserar med sina bronsmedaljer – och tränaren Jens Stoor (längst bak till höger) uppfyller det han lovat flickorna och har peruk på sig.

Hur sammanfattar du er turnering?

– Jättebra kämpat av allihopa. Det var bara en halvlek som inte gick bra, annars har vi kämpat som ett lag. Haft roligt. Kul att få ett brons som avslutning.

Malax IF firar sitt andra mål i bronsmatchen.

Tränaren säger att laget har spelat många turneringar i sommar – allt från lokala vårturneringar, till Wasa Football Cup och nu Norrvalla Cup. Dessutom har laget deltagit i juniorcupen och distriktsserien.

– Vi har haft som målsättning att spela för att ha roligt, och att göra mycket mål. Det har gått bra och varit en fin utveckling. Alla tycker det är roligt och trivs.

Roligt verkar också många andra lag ha haft på Norrvalla cup. Se bilder från turneringen nedan.

FC Kuffens flickor födda 2016 firar mål mot FC Sport.

Alvin Backlund, 8 år, och Amadeus Liljekvist, 9 år, spelar med Sundom IF:s pojkar 15. De spelar vanligtvis med fem spelare på planen, men har den här turneringen fått testa på hur det är att spela 8-manna.

Passa höger, spring vänster? Två motståndare att ta sig förbi. Lillkyrolaget VäVi möter VPS i 9-årsklassen.

Det blir nästan brottningsmatch mellan varven i fotboll när kampen om bollen är så tuff. Här är det VIFK Tiger och Sundom IF i farten i flickornas 8-årsklass. Matchen slutade 1–1.

Lejonet Norris var populär på Norrvalla cup, och fick dela ut mycket kramar under turneringens gång.

Firar i ring. Jaros 7-åriga pojkar besegrade Norrvalla FF.

Spelare från BK-48 och Laihian Luja i kamp om bollen i flickornas 8-årsklass.

Siktet är inställt: mot mål! Laihian Luja mötte Alahärmän kisa i 9-årsklassen.

LBK röd och VIFK blå, som spelar i pojkarnas 10-årsklass, möttes på en av planerna vid Norrvalla på söndagseftermiddagen.

Glädjen är total efter att LBK vit har gjort mål på Sepsi-78 från Seinäjoki i pojkarnas 10-årsklass.

Jaro och I-JBK drabbade samman i 7-årsklassen som spelade i Kaitsor.

Så hårda närkamper att gräser yr mellan Tarmo från Kelviå i Karleby, och Vasalaget VPS.

Esse IK och Sundom IF/Solf IK möttes i pojkarnas 12-årsklass på lördagen. 2–8 skrevs slutresultatet till de grönklädda. Blandlaget från Sundom och Solf tog sig ända till final, där de mötte LBK från Larsmo.