Dricksvattnet i Korsholm ska kokas minst fem minuter, meddelar Västkustens miljöenhet. Det gäller både om man ska dricka det eller använda det för matlagning.

Orsaken är att dricksvattnet kan innehålla sjukdomsalstrande mikrober. Vid vattenprover tagna den 9 september hittade man intestinala enterokocker-bakterier i vattnet. Svaren på proverna kom den 11 september.

Uppmaningen gäller följande områden: Helsingby, Toby, Karkmo, Veikars, Martois, Miekka, Staversby, Voitby, Vallvik, Kuni, Vassor, Petsmo, Hankmo, Köklot, Solf, Tölby, Vikby, Rimal.

Vissa delar av Kvevlax berörs, närmare information finns på kommunens karta.

Eftersom dricksvattnet på Malax vattentjänstverks distributionsområde mellan Rimal och Långåminne tidvis levereras av Korsholms vattentjänstverk betyder det nu att uppmaningen också gäller för vattenkonsumenter inom distributionsområdet mellan Rimal och delar av Långåminne. Karta över området finns på Malax kommuns hemsidor.

– Det är en väldigt låg halt som hittats vid en rutinprovning. Vi känner inte till några störningar som skulle orsakat detta och vi hoppas på att det är falskt alarm, säger Andreas Granholm, vattenförsörjningschef.

Dricksvattnet ska kokas i Korsholm.

Klorering är påbörjad, säger han.

– Eventuellt kan du känna en viss doft av klor, men halterna är så pass låga att det inte utgör någon fara, och vattenkokningsinstruktionerna gäller ju fortfarande, säger Granholm.

Uppmaningen gäller tills vidare. Den 12 september tas nya prover.

Uppdaterad 11.9.2024 klockan 21.51 med att även delar av delar av distributionsområdet för Malax vattentjänstverk berörs.

Uppdaterad 12.9.2024 klockan 08.48 med att svaren på testproverna kom den 11 september.

Uppdaterad 12.9.2024 klockan 12.59 med en karta över det berörda området.