Jimi Marttila och Arttu Sihvonen.

Vasabo och korsholmare FM-mästare i motocross

Benbrott är att räkna med när man kör motocross, säger Arttu Sihvonen från Korsholm. Han är en av två färska FM-guldmedaljörer i nejden. Den andra är Jimi Marttila från Vasa.

Båda tävlade i Orimattila i säsongens sista deltävling. För Sihvonen blev det nerv in i det sista eftersom han vurpade i sista heatet.

Läs mer här: Jimi och Arttu är färska FM-mästare i motocross.

VPS Akatemia firar att de är klara för division 2 nästa säsong. Det efter en överlägsen seger mot FC Ylivieska på onsdag kväll. Skumpaflaskan fick anfallaren Luka Smyth äran att öppna.

VPS Akatemia firade med skumpa

Efter en överlägsen säsong blev det klart på onsdagen att VPS Akatemia avancerar till division 2. Laget tog en klar 10–0-seger mot FC Ylivieska i Sandviken.

– Före säsongen visste vi att vi måste stiga, så nära som vi har varit tidigare, sa ytterbacken Felix Friberg.

Läs mer här: Skumpan flödade – VPS Akatemia klara för division 2: "Vi förtjänar det".

Samuel Lindeman, längst till vänster, satte VPS kvittering mot HJK på fredagskvällen med en stilren nick på hörna.

Säsongens bästa halvlek av VPS

Samuel Lindeman kvitterade för VPS mot HJK i 72:a minuten på fredagskvällen, och sedan jagade Vasalaget segern mot de regerande mästarna.

Mer än 1–1 blev det ändå inte i Sandviken, men tränaren Jussi Nuorela säger att VPS visade alla som tvivlat att de hör hemma i övre slutserien.

– Vi raderade ut HJK:s spel med vår aggressivitet och spelade med stor iver. Det var häftigt att se och kvitteringen var minst sagt välförtjänt, sa Nuorela.

Läs mer här: Säsongens bästa av VPS – mästarna i gungning i Sandviken: "Visar alla som tvivlat"

Lari Heikkinen och Tuomas Salmela reder ut meningsskiljaktigheter med knytnävarna, i matchen mellan Sport och Ässät på lördagen.

Sport har tagit poäng i alla matcher hittills

Sport spelade två matcher förra veckan. På onsdagen sänktes Lukko i Raumo i straffläggningen, medan lördagens match mellan Sport och Ässät marknadsfördes som "Riksåttans derby". Det blev hockeyfest på Kopparön, där förlängning och straffar krävdes för att kora en vinnare.

Ässät drog slutligen det längre strået, och Sports tränare Juuso Hahl kommenterade inramningen så här:

– Man har hört en del igen om att ligan inte intresserar och att det inte är någon stämning på matcherna. Men i kväll fick vi en fin tillställning och det spelas högklassig hockey på västkusten för tillfället.

Läs mer: Sports tränare efter förlusten: "Det spelas högklassig hockey på västkusten" och Ny succé för Nieminen – Sports segerskytt: "Klart man är nöjd"

Vilma Rosenström fick se största delen av matchen mot HJK Akatemia från bänken. Hon blev inbytt i 82:a minuten.

Blytungt möte väntar för Vasa IFK

På lördagen säkrade HJK Akatemia mästerskapstiteln med fyra matcher kvar efter en 3–0-seger mot Vasa IFK.

Bakom dem går VIFK, FC KTP och TPS en jämn och tuff kamp om den andraplatsen – biljetten till ligaavancemang.

Efter två bortaförluster väntar nu en hemmamatch för Vasa IFK, som tar sig an FC KTP på lördag.

– Sköter vi oss där så ser det helt annorlunda ut igen. Allting är öppet i serien ännu. Kampen fortsätter, ingenting är förlorat, sa tränaren Tomi Kärkkäinen.

Läs mer: Plötsligt tripp, trapp, trull i division 1 – Vasa IFK:s tränare: "Allt är öppet ännu"

Simon Nässlin och hans Malax IF fick öva på målskyttet mot IK Kronan på lördagen.

Malax IF och Kraft vann sina hemmamatcher

Kraft har inlett med två hemmamatcher i hockeytvåan. Efter premiärförlusten mot KuRy blev det seger mot Highsticks HT på lördagen med 6–4.

– Processen är på väg åt rätt håll. Sen ska vi inte släppa in fyra mål på hemmais, så det är lite bekymmersamt. Försvarsspelet får vi fundera lite på, sa tränaren Kenneth Westerback.

Malax IF har två segrar i bagaget hittills, efter straffar mot KuRy – och lördagens jättekross mot ett vingklippt IK Kronan, där slutresultatet skrevs 9–1.

– Vi var taggade för hemmapremiären och gick in för att göra en bra insats. Och det tyckte jag att vi visade från början, att vi var på hugget, säger tränaren Richard Fant.

Läs mer: Malax IF:s tränare tillbaka – fick se åtta olika målskyttar i jättekross mot Kronan
och Dilevka stod för Krafts två första baljor i segermatchen: "Gav oss en liten boost"

Styrkelyftaren Samuel Svartsjö från Smedsby.

19-årig Smedsbykille lyfter över 770 kilogram i styrkelyft

Samuel Svartsjö deltog i VM i styrkelyft för första gången i månadsskiftet augusti–september. På grund av att han är på slutrakan av militärtjänstgöringen i Sandhamn, var förberedelserna inte optimala.

Trots det lyfte han personligt rekord både i marklyft och bänkpress. Hans totala resultat blev 777,5 kilogram, vilket räckte till en tolfteplats i U23-klassen.

– Jag trodde inte att alla medaljörer skulle vara över 900 kilogram, men jag visste att nivån skulle vara hög. Därför åkte jag dit med målsättningen att göra personbästa och samla erfarenhet från ett VM, sa Svartsjö när vi träffade honom tidigare i veckan.

Läs mer: Smedsbykillen Samuel Svartsjö lyfte rekord i VM: "Visste inte var formen låg"