Det var slutet av 80-talet. I Mellersta Österbotten funderade mjölkbönderna Hannu och Virpi Ali-Haapala på hur framtiden skulle te sig då mjölkproduktionen inte räckte till för att försörja den sju huvuden stora familjen. Lägligt nog föreslog Hannus Londonboende syster att Hannu tillsammans med sin fru Virpi skulle börja buteljera källvatten. Systern tyckte att kranvattnet från Härkäneva by i Toholampi smakade mycket bättre än det som såldes på flaska i London.

– Hela tanken på att buteljera vatten var i slutet av 80-talet udda. I trakten ansågs idéen som galen. Vi övervägde ändå saken och gjorde efterforskningar tillsammans med Utrikeshandelsförbundet, minns Virpi och Hannu Ali-Haapala.

Paret Ali-Haapala började djärvt följa sin dröm. De grundande Finn Spring år 1991 och inledde samtidigt en internationell affärsverksamhet.

Från källvatten till sötade och vitaminerade drycker

I början levererade Finn Spring buteljerad vatten speciellt till Ryssland, Japan och Taiwan. Numera fokuserar företaget på marknaden i Finland och Sverige och är den största producenten av buteljerat käll- och mineralvatten i Finland. Omsättningen låg ifjol på 38,4 miljoner.

Produktionsanläggningarna återfinns i Mellersta Österbotten i Toholampi och Lestijärvi med omkring 100 anställda. Därtill finns ett dotterbolag i Sverige.

De egna produkternas utbud har ökat markant. I det breda sortimentet återfinns sötade och vitaminerade drycker, energidrycker och andra alkoholfria drycker såsom öl och cider. Källvattnets andel av omsättningen ligger numera på runt 10-15 procent.

Finn Springs produktionsanläggningar finns i Mellersta Österbotten i Toholampi och Lestijärvi.

Hela familjen är med och bygger företagets framtid

Finn Springs framtid ser ljus ut, då Hannus och Virpis fem barn entusiastiskt gett sig in i företagsverksamheten. Tre av barnen är med i den operativa ledning och två sitter med i styrelsen.

Efter en generationsväxling i november äger Hannu och Virpi halva företaget, medan barnen äger 10 procent var. Familjeföretagets glada anda och uppriktighet syns redan på företagets hemsidor.


– För ungefär tre år sedan gjorde vi tillsammans med barnen och deras partners en ägandestrategi och stakade ut hur vi vill fortsätta vara ett lokalt familjeföretag. Vi är stolta över våra rötter och vi vill bära vårt ansvar som arbetsgivare, skattebetalare, upprätthållare av naturen och lokal utvecklare, beskriver Hannu och Virpi Ali-Haapala.

På Finn Spring är man stolt över sina rötter.

Affärernas och andra varumärkens produkter i viktig roll

Förutom egna produkter tillverkar Finn Spring affärernas egna märken samt ett brett urval av produkter som de i egenskap av kontraktstillverkare framställer för andra varumärken.

– Affärernas märken och kontraktstillverkning kom med i bilden i mitten på 90-talet. Det här samarbetet är mycket viktigt för oss. För att vi skall kunna ha en bärande affärsverksamhet behöver vi tillverka stora mängder, tillägger Hannu Ali-Haapala

Familjen Ali-Haapala framhåller att varje varumärkesprodukt har ett eget recept. Det kan komma antingen från kunden eller från Finn Springs produktutveckling.

Samarbete med olika varumärken spelar en viktig roll.

Samarbete under trettio år

Samarbete med lokala Handelslaget KPO har varit naturligt för Finn Spring sedan första början, då bägge företag starkt trodde på att stärka den egna livskraften.

S-market Toholampi har tagit med ett tiotal produkter från Finn Spring i sitt sortiment. Förutom Finn Springs egna märken kommer även många av marketens vattenprodukter av märken Kotimaista från Finn Springs fabrik.

– Det är mycket viktigt att vi tar in produkter från lokala producenter. Finn Spring är en stor arbetsgivare i Toholampi. Den här sommarens storsäljare i vår market var 12-packs Villi-vatten i små flaskor. De är även mina egna favoriter för att släcka törsten, framhåller marketchef Mirja Junkala.

Villi-vatten i olika smaker är en av de mest populära produkterna.

Från den egna byns fabrik direkt till marketen

För att tillverka mineralvatten behövs, förutom mineralvatten, flaskstomme och kork. Finn Spring källvatten kommer från Multia källa – på fabriken i Lestijärvi används grundvatten.

På produktionslinjerna tillverkas både för flaska och burk. Flaskorna tillverkas i de egna fabrikerna enligt mått och buteljeringen sker med en helautomatiserad maskin.

De egna produkterna lagras på fabriken, men till exempel Handelslaget KPO:s och produkter gjorda för andra varumärken levereras snabbt till kundernas lager.

Fräschör och god kvalitet är hjärtefrågor för Finn Spring. Källvatten håller två år, medan en del av de andra dryckerna håller ett halvt till ett år.

Kan företagarparet slappna av eller inskränker det även på fritiden?
– Vi har många hobbyer och vi brukar koppa av såväl vid vår fritidsbostad i Jokiranta, som i Lappland. Vi har även ett tolfte barnbarn på kommande, skrattar Virpi Ali-Haapala.

Bekanta dig med Finn Springs produkter!