Doften av nybakat sprider sig i köket hos Marion Norrgård-Långbacka och Matias Långbacka i Kalapää. Marion har precis tagit ut en kaka, som deras son Viggo lagat, ur ugnen.
– Vi har sju barn mellan elva och nitton år, så det är full fart hemma, säger Marion när vi slår oss ner runt det stora matbordet.
För ungefär ett år sedan startade Marion och Matias städfirman Fix & trix. Firman erbjuder förutom städtjänster också hjälp med hemelektronik, säger Marion.
– Jag har erfarenhet av städjobb och kundservice och har alltid tyckt om fysiska jobb så jag sköter städandet medan Matias sköter elektronikbiten och det byråkratiska. Det är bra att någon annan har tålamod för sådant, säger hon och skrattar.
Matias har drivit webbshop och arbetar som it-planerare. Han kan hjälpa till om tv:ns kanaler slutar synas eller om telefonen ska uppdateras.
Marion arbetar på Autostop i Oravais men de säger båda att de ser hur orolig arbetsmarknaden är och vill skapa större ekonomisk trygghet. Planen är att båda ska kunna ha företaget som sitt heltidsjobb.
Att starta ett företag är sällan en enkel resa, men det första året har varit en bra läroperiod medan de haft andra jobb vid sidan om, säger Matias.
– Vi har inte känt någon press att snabbt börja tjäna pengar, och ingen har jagat oss med blåslampa. Vi har ännu inte satsat stort på marknadsföring utan fått kunder genom rekommendationer.
Marion har märkt att nyheten om städfirman långsamt sprids.
– En bekants bekant sade "oj, finns det en städfirma i Kalapää?".
En av de stora fördelarna med att driva ett eget företag är flexibiliteten, säger Marion. Familjens äldsta döttrar har fått hjälpa till i företaget, vilket har gett dem både ansvar och arbetslivserfarenhet.
– De lär sig hur man jobbar och får insikt i hur löneutbetalning fungerar.
Marions son har en utvecklingsstörning, och den erfarenheten gör att hon förstår hur det kan vara när livet blir överväldigande och städningen blir en låg prioritet.
– Jag ser till att inte städa bort något bara för att det ser ut som skräp eftersom det kan vara viktigt för någon annan. Vi träffas alltid på förhand med kunden för att diskutera förväntningar.
Från början var det parets egna investeringar som gav företaget den nödvändiga grunden, men nu har det kommit till en vändpunkt. Tanken är att verksamheten ska stå på egna ben och växa utan ytterligare kapital från dem, säger Matias.
– Det innebär utmaningar att hitta alternativa sätt för företaget att växa. Överlag har vi märkt att folk fått det ekonomiskt sämre ställt. De är mer prismedvetna idag.
På sistone har de fått många uppdrag inom flyttstädning, men de är öppna för olika typer av uppdrag. Deras målgrupp är främst äldre personer och familjer som saknar ork eller som behöver extra hjälp i vardagen.
– Vi vill kunna erbjuda personlig service. Det är svårt att hitta hos de stora företagen. Våra kunder vet att det är jag eller någon av mina döttrar som kommer och städar, säger Marion.
Matias håller med.
– Det är extra viktigt nu när välfärdsområdet har mindre resurser och folk förväntas klara sig själva och bo allt längre där hemma.
Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och ges ut av Bonnier News Finland.