Vasa IFK firar och Vasa IFK väntar

Det var livligt på sportfronten förra veckan, speciellt på lördagseftermiddagen gick många matcher på varandra. Men det största som hände var att Vasa IFK:s damer avslutade säsongen. Det gjorde de inte mot vem som helst, utan mot division 1-mästarna HJK Akatemia.

Efter att ha förlorat mot dem tre gånger den här säsongen var Vasa IFK revanschlystna, och knep en 1–0-seger efter ett vackert långskott av Sofia Matikainen.

När slutsignalen ljöd var resultatet i matchen ändå inte i fokus. HJK Akatemia firade sin division 1-titel, medan Vasa IFK firade sitt avancemang till Nationella ligan.

Säsongen 2025 får lag som HJK, KuPS och Åland United en ny ligamotståndare i Vasa IFK.

Vasa IFK firar Sofia Matikainens långskott som samtidigt var segermålet mot HJK Akatemia.

Vasa IFK:s herrar avslutade också säsongen på lördagen. Det har varit en urtuff säsong för laget, som ändå klarade av att lyfta sig på höstkanten och spela fyra matcher utan förlust som avslutning. Sista matchen spelades mot FC Vaajakoski, och slutade 1–1.

Vasa IFK är egentligen klara för degradering till division 2, men eftersom SalPa i ligaettan har stora ekonomiska bekymmer kan det hända att de tvingas kasta in handduken. Det skulle öppna för att Vasalaget skulle få stanna i ettan. Och det vill de göra, om möjligheten ges.

Laget har gått framåt och lärt sig vad det innebär att spela i den här serien, sa tränaren Max Peltonen efter matchen.

Kalle Multanen fick VPS-tränaren Jussi Nuorelas förtroende mot FC Haka. Han blev inbytt i 68:e minuten och gjorde det avgörande målet i 90:e.

VPS säkrade femteplatsen

VPS avslutade sin ligasäsong mot FC Haka i Valkeakoski på lördagskvällen – och avgjorde på stopptid. Kalle Multanen, som haft en tuff säsong och inte fått mycket till speltid, var den som klev fram mot sitt tidigare lag och fastställde slutsiffrorna 2–3.

VPS slutar därmed femte i FM-ligan den här säsongen, och nu börjar kvalet om att få spela Europamatcher nästa sommar. Den första matchen spelas mot Gnistan i Sandviken på onsdag kväll. Det är vinna eller försvinna som gäller – vid seger så fortsätter kampen på lördag. Också det på hemmaplan.

– Det blir en tuff uppgift, men vi har klarat oss ganska bra i de sammanhangen som väntar så varför ska det inte gå vägen nu också, sa Multanen.

Sport-supportrar i stora mängder marscherade mot ishallen i Björneborg inför lördagens match mot Ässät.

Sport hade stöd av hundratals på bortamatch

Sport ordnade en så kallad supporterinvasion på lördagseftermiddagen, då över 500 supportrar hoppade på bussar i Vasa med Björneborg och Ässäts match mot Sport som destination.

Totalt var det över 5300 åskådare på läktarna, som fick se en en match som gick till förlängning. Väl där var hemmalaget starkare och knep segern med 5–4.

– Vi lyckades inte hantera läget mot ett bra lag. Vi tryckte för hårt på gaspedalen och däcken spann på stället, sa Sporttränaren Juuso Hahl.

Den här veckan spelar Sport bara en match, hemma mot Tappara på lördag.

Rasmus Rönnholm sekunden innan han gör matchens första mål mellan Malax IF och JPK på lördagen.

I Närpes ishall behövs snorkel

Både Kraft och Malax IF spelade varsin hemmamatch i hockeytvåan på lördagseftermiddagen. För Kraft blev det förlust i förlängningen med 5–6 mot KuRy, och efteråt passade tränaren Kenneth Westerback på att skicka en känga till Närpes stad angående iskörningen i Hallis.

– De orkar från stadens sida inte komma ut och köra upp isen före uppvärmning, jag tycker det är jävligt konstigt. Sen när de väl kör upp den är det så mycket vatten på isen att man skulle behöva en snorkel för att kunna spela, sa han.

Malax IF var tillbaka i Targahallen efter tre raka bortamatcher och -förluster. De hittade direkt tillbaka till vinnarspåret, och var 10–3 bättre än JPK.

– Vi är hittills obesegrade hemma och dessutom med bra målskillnad. Nu gäller det bara att ta med sig spelet vi har här på bussen till våra bortamatcher, sa MIF-tränaren Richard Fant.

På tal om Malax IF, men fotboll i stället för ishockey. I onsdags stod det klart att Malax IF:s herrlag tar klivet upp i division 4 nästa säsong. Föreningen har börjat planeringen inför nästa år, och den första uppgiften är att hitta en ny tränare som tar över efter Tobias Maars.