Marie Olsson Nylander har just kommit hem från Sicilien. Hemma i Sverige pågår renoveringsarbete. Familjen har köpt ett 1960-talshus som kräver omsorg, kärlek och en touch av Maries inredningsstil, som gjort henne känd i Norden genom programmet Husdrömmar.
– Jag har besökt vårt hus på Sicilien för att arbeta med min kommande bok Maries rum, som kommer ut i på våren. Det blir en självbiografi blandad med fiktion.
Marie och hennes familj köpte ett 1700-talshus på Sicilien för sex år sedan. Ett tv-team följde med familjens resa, och idag finns fyra säsonger av programmet på bland annat Yle Arenan, som skildrar deras liv och renovering på den italienska ön. Tv-programmen har gjort Marie till en folkkär inredare, som tittarna lärt känna som en person som tar till vara det gamla och uppskattar det nötta. Själv tycker hon inte att kändisskapet har förändrat henne; hon är samma person som innan kamerorna började rulla, med samma värderingar och inredningsstil.
– Innan Husdrömmar var jag redan ett relativt känt namn i inredningskretsar. Vi hade renoverat sju hus i Sverige innan vi var med i programmet, och jag hade sålt vintageprylar länge. Tv-programmet har ändå förändrat en sak: jag arbetar mer nu, och jag kan försörja mig på det jag älskar att göra.
Ibland när hon blickar tillbaka på livet som helhet och allt hon fått uppleva, tycker hon att det känns rätt galet. De som sett Husdrömmar vet att Marie, under den första säsongen hon medverkade i, drabbades av bröstcancer och genomgick en skilsmässa från maken Bill. Idag är cancern besegrade, och Bill och Marie har hittat tillbaka till varandra.
– Livet har inte alltid varit en dans på rosor.
Marie har varit öppen med sina motgångar och utmaningar, som format henne till den hon är idag. Tidigare i höst deltog hon i Kristian Luuks tv-program Min sanning på SVT, där hon bland annat pratade om sin uppväxt. När Marie var liten separerade hennes föräldrar, och hennes mamma övergav henne och hennes syster Susanne. Det blev upp till systrarnas pappa Kjell att ta hand om vårdnaden, vilket var ovanligt för en man på 1970-talets Sverige. Pappa Kjell fick mycket stöd av sin mamma, Maries farmor Verna Olsson (född Westerdahl).
– Min farmor kom från Vörå. Hon kom till Sverige efter andra världskriget när hon svarade på en jobbannons. Min farfar, Otto Olsson, var en ensamstående bonde när farmor kom till Skåne för att jobba som piga. De fattade tycke för varandra, gifte sig och fick min pappa Kjell och faster Gun.
Eftersom Kjell hade ett heltidsjobb tillbringade Marie och hennes syster mycket tid hos farmor Verna. Marie blir rörd till tårar när hon tänker på sin farmor. Saknaden är stor sedan farmorn gick bort 2006.
– Hon var verkligen jättesnäll och hade humor, men hon kunde också vara lite bångstyrig. Min farmor var en fattig pensionär, men inte fattig i själen.
Marie minns att Verna ofta längtade hem till Finland och Vörå. Dialekten behöll hon hela livet, ända till sitt sista andetag. Den blev särskilt påtaglig efter telefonsamtal med släkten i Vörå. En grövre dialekt tog form, vilket barnbarnen lade märke till.
– Farmor kunde bli irriterad när folk frågade varifrån hon kom, eftersom hon pratade på ett annorlunda sätt. Hon tröttnade också på att förklara varför hon inte kunde någon finska.
Marie och hennes syster besökte ofta Vörå med sin farmor när de var små. Minnena börjar blekna eftersom det var länge sedan Marie senast var i farmors hemtrakter, men hon minns älgjakt, blodbröd och bastu. Finland var exotiskt då och det är det fortfarande.
– I Finland håller man fast vid sina värderingar. Det finns en styrka, en stolthet och en uppriktighet där man vågar vara sig själv.
Verna saknade Finland in i det sista. Hon var fast besluten om att bli begravd i Vörå, men när döden närmade sig, ville hon ändå bli begravd vid sin makes grav i Sverige. Marie skulle gärna vilja besöka farmors hemtrakter igen.
– Jag har en massa släktingar i Österbotten som jag inte träffat på flera år.
Kanske blir det Husdrömmar i Vörå i framtiden?
– Vem vet. Det skulle vara något. Jag har hört att det finns många övergivna hus i Österbotten, säger Marie med ett skratt.
Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och ges ut av Bonnier News Finland.