Det har gått en knapp månad sedan Vörå hemslöjd flyttade till sin nya lokal på Vöråvägen 21, i den byggnad som Veikon Kone tidigare var. I samma utrymmen finns Cityloppis Vörå.

– Alla kunder har varit positiva till flytten. Vi har nått en större kundkrets också. Loppisen drar in ungdomar och barnfamiljer.

Vörå hemslöjds 50 medlemmar har hunnit sticka en hel del under föreningens 20 år.

Efter 18 år i gamla Bio Astra-huset bredvid kommungården i Vörå var det dags för Vörå hemslöjd att hitta en ny lokal, säger Siv Nyman, föreningens ordförande.

– Det var trångt och lokalen delades av tamburen så det var inte idealt för oss. Det här är luftigare.

Föreningsmedlem Eva-Stina Krooks håller med och för handen i riktning mot havet av stickade vantar, sockor, babykläder, mattor, dukar och andra hantverksprodukter.

– Man ser allting här.

Här kan man köpa lokalproducerat i alla färger. Siv Nyman, ordförande för Vörå hemslöjd, visar upp några produkter hon själv har gjort.

Nu har föreningens 50 medlemmar mer rum för sin verksamhet. Kunder gläds också åt att det finns en plats att dricka en kopp kaffe.

– Det är bra kaffe och hembakt bulle, säger Krooks som går för att lägga på en panna.

Gymföretagaren Leo Bertell köpte huset med tankar om att flytta sitt Gym 365 till lokalen.

– Jag köpte huset för att flytta gymmet hit i framtiden. Men just nu är det dyrt att renovera så jag bestämde mig för att hyra ut det istället.

Leo Bertell har planer på att utöka antalet försäljningsplatser på loppisen.

Vörå hemslöjd ringde upp och Bertell gav ett pris på hyran.

– Men de hörde inte av sig efter att ha fått priset. Så jag funderade på vad jag kan göra för att de ska återkomma. Då kom jag på att man kunde ha loppis som de hjälper till att sköta.

Det var en snilleblixt, säger Nyman.

Bertell har hand om loppiset och platsbokningar för det. Vörå hemslöjd hjälper till med att ta betalt av kunderna i utbyte mot lägre hyra.

– Vi är femton medlemmar som turar i butiken. Vissa av oss är på plats hela dagen och andra några timmar. Vi jobbar bara på talko, berättar Nyman.

Bertell berömmer samarbetet med Vörå hemslöjd.

– Det här skapar mer liv och rörelse i Vörå centrum. Vi som bor här ska se till att det händer något.

Nu finns det 14 försäljningsplatser och fler är planerade. Bertell säger att de tagit till sig av feedback från kunderna som önskat längre öppettider. De nya öppettiderna är tisdag till fredag 11–17 och lördag 10–13.

– Intresset har varit stort. Jag hoppas folk ställer upp och säljer saker för kunder finns.

Medlemmarna i Vörå hemslöjd turas om att baka olika produkter så inte alla bakar samma sak. Bakverken går bäst åt av föreningens produkter, säger ordförande Siv Nyman.

Bredvid kassan står ett kylskåp med hemgjorda produkter som mormors lingonsylt och bakverk av olika slag.

– Bakverken går åt mest, av dem är kanelbullar mest populära. Till jul säljer vi extra mycket produkter.

Intill loppisborden sitter Inga-Britt Grims och prissätter vinylskivor. Hon har varit med i föreningen 15 år och det här är första dagen hon har loppisbord här. Till en början var hon skeptisk till konceptet med loppis men säger att det varit stort intresse.

– Folk står i kö för att sälja. Hemslöjd har nytta av det.

Inga-Britt Grims är mitt upp i att prissätta sina varor. Hon tror att loppisen gör gott för Vörå hemslöjd.

Vörå hemslöjd firar 20 år i oktober. Föreningen har medlemmar från Terjärv i norr till Malax i söder, flest medlemmar har de från Vörå. De är aktiva med att ordna marknader och andra tillställningar. På vändagen hade de våffelkafé. Nästa evenemang är vår- och plantmarknaden som hålls i slutet av maj utanför butiken.

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och ges ut av HSS Media.