– När musikerna hörde att konserten hålls här blev de glada, säger Kajsa Dahlbäck, Vasa Baroques grundare och konstnärliga ledare, när hon stiger in i Vörå kyrka.

Akustiken är fantastisk och för musiker som är intresserade av historiska byggnader är Vörå kyrka – med sina snart fyrahundra år – en omtyckt konsertplats, säger hon.

Vasa Baroques ena regionkonsert hålls i Vörå kyrka lördagen den 13 april.

Det har länge funnits tankar på regionalt arbete för Vasa Baroque, som höll sin första regionkonsert i Kristinestad 2021. Efter det har Christina Baroque blivit ett årligen återkommande evenemang i staden. Andra regionkonserter har hållits i Korsholm, Jakobstad och Laihela.

Barockmusiken kommer från 1600- och 1700-talet och därför har Dahlbäck försökt hitta kommuner där det finns intresse för verksamheten.

– I Vörå kan man dra paralleller till kommunens långa historia. Mottagandet har varit fint och samarbetet med Martin Klemets från församlingen och Jan Finne på kommunen givande.

Marianne Maans influenser kommer från folkmusiken, Mikko Perkolas infallsvinkel till musiken kommer från barocken medan Henrik Sandås tar med den argentinska tangon.

Vasa Baroque ordnar i april två konserter inom konceptet "Baroque and Beyond", där barockmusiken möter andra musikgenrer och konstarter som dans eller bildkonst.

– För en levande landsbygd behövs liveevenemang, att man får träffas och tillsammans lyssna på musik. Människor måste få träffas, det är något som blivit ännu viktigare efter coronapandemin.

"Bach meets Piazzolla" spelas i Vörå kyrka lördagen den 13 april klockan 18. Konserten tar en dryg timme. På konserten i Vörå uppträder tre musiker med olika musikbakgrund.

Mikko Perkola spelar viola da gamba och har bland annat uppträtt med världens mest kända gambaensemble Phantasm. Han har satt ihop båda konsertprogrammen.

Marianne Maans har gjort en lång och omfattande karriär som violinist med folkmusiken som utgångspunkt.

– Hon bidrar med en igenkänningsfaktor, säger Dahlbäck.

Henrik Sandås är expert på argentinsk tango. Han spelar bandoneon, som är nära besläktad med dragspel.

– Tangon ska vara en beröringsprodukt som lockar folket, säger Dahlbäck.

Dahlbäck undervisar i barockmusik på Yrkeshögskolan Novia. Barocken utgår från dans och rytm och är medryckande.

– Man kanske tänker att barocken är förknippad med Bach och Händel och då vet man redan ganska mycket om den. Barock ska svänga, om den inte gör det är det inte barock, brukar jag säga till mina studerande.

Levande musik och kulturupplevelser är viktiga på landsbygden, säger Jan Finne och Kajsa Dahlbäck.

När Dahlbäck grundade Vasa Baroque 2013 var hon småbarnsmor. Det var viktigt för henne att unga ska få ta del av musiken. Därför har deras konserter fritt inträde för personer under 18 år.

– I en bra uppväxtmiljö har barn rätt till kultur.

Intresset för kultur finns bland Vörås unga, intygar Vörås kommundirektör Jan Finne.

– Vi ordnade en temadag för sjundeklassare om hur unga kan påverka i samhället. Vi går just nu igenom feedbacken därifrån och ett tema ungdomarna önskar mer av är kulturverksamhet.

Barockmusiken kommer från 1600- och 1700-talet, vad passar då bättre att spela än i Vörå kyrka som är lika gammal?

Vörå är en kommun med små budgetmedel, säger Finne.

– Vi söker därför stöd i våra föreningar och andra aktiva för att bredda kulturutbudet. Just nu går vi i revytider med Byarevyn i Oravais och Vörårevyn. Vi har en stark teatertradition och en stark spelmanstradition.

Dahlbäck hoppas många Vöråbor dyker upp på konserten.

– Vi hoppas att de sedan säger vad de tyckte om den. Man får gärna komma med förslag på platser var vi kan hålla konserter också.

Vasa Baroque håller konsert i Vasa följande dag. "Barockmusik från månen" spelas i Vasa Konsthall söndag 14 april klockan 17.

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och ges ut av HSS Media.