En ensam traktor rullar ut från sitt garage en bit bort, förbi ån som rinner intill huset där Erik Kullas sitter på verandan och följer traktorn med blicken. I hytten sitter Eriks pappa, Ulf.

Erik skulle gärna jobba på lantbruket tillsammans med sin pappa, men han vet att det kommer vara utmanande att delta till fullo i arbetet.

När Erik var åtta månader kom det fram att han har en spastisk cp-skada, vars uppkomst läkarna inte kunnat klargöra. För Erik, som lider av en form av mild cp-skada vid namn hemiplegi, innebär det att en del av kroppen, i hans fall den högra sidan, påverkas.

– Jag vet inte varför jag fick skadan. Det bara blev så, säger Erik.

Skadan finns där och kommer alltid att finnas. Som sexåring genomgick Erik en operation i USA för att minska på spasticiteten i kroppen. Eriks mamma, Gisela Kullas, hade via sociala medier kommit i kontakt med ett sjukhus i St Louis i Missouri som var berett att operera Erik efter en noggrann genomgång av hans fall.

– Läkaren kapade nervrötter i min rygg, säger Erik.

Erik Kullas är redo att lämna grundskolan bakom sig och ta sikte på nästa steg i livet.

Erik vet inte hur hans liv skulle se ut om hans föräldrar inte hade tagit beslutet att genomföra operationen. Skulle han sitta i rullstol? Det vet ingen, men Erik är tacksam över operationen.

Men det har ändå varit en kamp att växa upp med cp-skadan, säger han. Otaliga timmar har han lagt ner på träning, fysio- och talterapi. Det har gett resultat. I dag kan han, som sextonåring, gå utan problem och han behöver inte längre några hjälpmedel i vardagen.

Erik har lärt sig att acceptera att livet är som det är. Acceptansen kom dagen då han tröttnade på att höra hur andra elever i skolan använde ordet cp som ett skällsord.

– Det var inte roligt att höra hur andra elever använde min skada som ett skällsord. Därför beslutade jag att hålla en föreläsning i ämnet när jag gick i åttan. Jag berättade om mig själv och vad det innebär att ha en cp-skada.

Även om cp fortfarande används som ett skällsord i skolan, så tycker Erik att det minskade efter hans föreläsning. Men den stora vinsten kom inuti Erik.

– Jag tror det var föreläsningen som gjorde att jag kunde acceptera för mig själv att jag har en cp-skada.

Erik har nu lämnat grundskolan bakom sig. Avgångsbetyg fick han den första juni. Han är ivrig inför vad livet har att erbjuda härnäst. Han har ansökt om studieplats på yrkesskolans Optima anpassade linjer.

– Jag har länge väntat på att skolan ska ta slut. Jag är redo för nästa steg. Jag har ansökt om plats på kockutbildningen som mitt första alternativ och fastighetsskötare som det andra alternativet.

Trädgård och odling är Erik Kullas stora intresse.

Familjen Kullas har som tradition att när något av barnen går ut grundskolan får man själv välja vart man vill resa med föräldrarna. Syskonen får stanna hemma. Erik har valt London.

– Vi ska bland annat kolla in "Phantom of the Opera" och besöka trädgårdar.

Trädgårdar är nämligen Eriks stora intresse. Han tar fram en karta som visar familjens hus. Den har han gjort tillsammans med sin lärare. Kartan visar vilka blommor och var på gården i Kimo de ska planteras.

– Jag ser fram emot att komma i gång med planteringen, säger Erik.

Men det får bli efter den efterlängtade resan till London.

Erik Kullas och mamma Gisela Kullas ser framemot resan till London.

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och ges ut av HSS Media.