Eleverna i Tegengrenskolan fick skriva ett bidrag på minst 500 ord och skicka in sitt deckarbidrag till läraren.

Juryn bestod av författare och läsare som läser och lyssnar på deckare. Också svensklärarna var med i juryn, säger sjundeklassaren Hannah Helsing.

– Jag tycker om att skriva. Jag har skrivit ända sedan jag började skolan men jag har inte skrivit en deckare tidigare.

Tävlingen gav eleverna fria tyglar att utforska sina skrivande förmågor. Den ordnades i samarbete med Vörå huvudbibliotek och elevkåren hjälpte till från skolans sida. För att inspirera eleverna bjöd biblioteket in författaren Nilla Kjellsdotter, som delade med sig av sina erfarenheter och tips för att skapa en fängslande deckare. Helsing tog flera av tipsen till hjärtat.

– Jag testade att i slutet av varje kapitel lämna en cliffhanger så att läsaren bara vill läsa vidare och vidare. Och att skriva ut en plan för varje kapitel, vad som ska hända, så man inte behöver fundera. Och att man vet sista meningen, hur boken ska sluta redan innan man börjar skriva, så att man får ett slut.

Till sin födelsedag fick Hannah Helsing alla tre

Helsings deckare handlar om en fransman som förlorar sitt jobb och flyttar till sin faster i Hällnäs i Vörå.

– Det är den enda släkting han kan flytta till. Men faster är inte där. Så det visar sig att faster är kidnappad och han måste hitta henne. Mer tänker jag inte avslöja.

Helsing har tagit inspiration från sina hemtrakter.

– Man hittar bäst idéer där man rör sig. En del tog jag från historielektionen. Jag började brainstorma allt och skrev ner alla idéer på ett papper. Sedan blev det till en berättelse.

 Elin Rabehl läser mest fantasy. – Balladen om sångfåglar vill jag gärna läsa.

Också Elin Rabehl från Vörå har inspirerats av hembygden.

– Min inspiration kommer oftast från de jag känner som är mina vänner och föräldrar. Jag tar inspiration från dem för att jag har två vänner som också tycker om att skriva. Och så tog jag för den här deckaren inspiration från mina mor- och farföräldrar. I början beskrev jag mina mor- och farföräldrars gård och tog med deras intressen.

Rabehls deckare handlar om en tjej som lever vid havet. Hon har en båt. En natt stannar hon vid en hamn vid en by och övernattar där. Nästa morgon har ett mord skett som hon involveras i.

– Jag måste säga att jag i början inte hade en aning om hur berättelsen skulle sluta.

Erik Ohls läser gärna deckare men tycker också om att fotografera. Han fick nyligen en egen kamera som födelsedagspresent.

Erik Ohls från Komossa skrev om en man i armén vars dotter blivit utsatt för mobbning.

– Hon begick självmord och det fick han reda på en stund efteråt och ville hämnas. En av mobbarna dog. Det slutade lyckligt, förutom för en av mobbarna, säger Ohls.

Han har läst en del deckare förr och tagit inspiration därifrån.

– Jag har läst varje bok av Nilla Kjellsdotter och läser Camilla Läckberg nu. Jag tycker särskilt om Kjellsdotters böcker. Det kan bero på att man känner igen platserna. "Himmelsgården" tror jag är min favorit.

Ines Holmlund från Lotlax tycker om att skriva. Senast hon skrev en deckare var i lågstadiet.

Ines Holmlunds text handlade om en detektiv som skulle lösa brott.

– Flera hade mördats och så var det en seriemördare som kom ut ur fängelse. Morden började efter att han kommit ut men sedan visade det sig att det var någon helt annan, säger Holmlund.

Hon brukar höra på dokumentärer och se på filmer och serier om ämnet.

– Jag lyssnar mycket på "P3 Dokumentär". Ibland är det roligare att läsa om något som hänt på riktigt. True crime är intressant för man får se vad som hänt, varför personen gjort det och hur det slutat. Jag tog också inspiration från historielektionen också.

Brainstorma allt och lägg ihop det, det blir bra till slut.

Ines Holmlund

Vilka skrivtips har ni till den som vill skriva deckare?

– Brainstorma allt och lägg ihop det, det blir bra till slut. Och ha något som gör så att läsaren får fundera i slutet, säger Holmlund.

– I en deckare kan det finnas den här kurvan att det kan vara lite mindre spännande tid och så blir det spännande igen för att sedan så lugnar det ner sig, säger Rabehl.

Handlingens höjdpunkter ska portioneras ut i jämn takt så det inte blir tråkigt för länge. Och om man hakar upp sig i skrivandet ska man bara ta en paus, säger Helsing.

– Bestäm dig inte för att skriva allting på en gång. För då kommer det inte någon inspiration till någonting. Ofta kommer idén när man inte skriver och då ska man skriva ner den någonstans så man minns den.

Helsing vann första pris. Ohls, Holmlund och Rabehl vann också priser.

Eleverna har inte tankar på att bli författare i framtiden. Kanske, säger Helsing.

– Jag älskar ju att skriva. Jag tror inte jag blir heltidsförfattare, men åtminstone har jag nog tänkt att jag har en författare vid sidan av som en hobby. Men det blir inte med deckare. Jag läser helst noveller och romaner.

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och ges ut av HSS Media.