Det är vackert nere i Oravais hamn. Vågarna kluckar försiktigt in mot stranden och ute på båtbryggorna står några personer och samtalar. Men så får Mirjam Nybäck syn på en pappersmugg som ligger och skräpar. Sommaridyllen spricker. Med en suck leder hon hunden Kiti till muggen och plockar upp den. Muggen åker ner i den medtagna plastpåsen.

Mirjam och väninnan Maja Björklund har plockat skräp tillsammans i tretton år. Det började med promenader, men med tiden, när väninnorna retade sig på att folk tycktes slänga vad som helst i naturen, beslöt de sig för att göra något åt saken.

– Vi frågade oss själva, varför måste det se ut så här, när det annars är så vackert här i Oravais, säger Maja.

Någon har lämnat mat ute på båtbryggan. Mirjam Nybäck städar upp.

Väninnorna började ta med sig plastpåsar när de gick på sina vänskapliga promenader. Första året fyllde de över 300 plastpåsar under en enda säsong. Så illa var det med skräp i naturen på den tiden. Idag har attityden förändrats och folk har insett att man inte ska kasta skärp runt sig. Hittills i år har de "bara" fyllt lite mer än 40 plastpåsar.

– Vi märker att Oravaisborna och främst ungdomarna har slutat kasta saker i naturen, säger Maja.

Men det innebär inte att det inte finns skräp att plocka i Oravais. Under coronapandemins första år hittade de totalt 481 munskydd som folk kastat runt sig i Oravais. Kritiska områden är runt Riksåttan. Folk kastar fimpar, godispapper och pappersmuggar ut ur sina bilar när de passerar Oravais. Det är retfullt. Mirjam och Maja brukar städa upp längs dikena om vårarna. Maja säger skämtsamt att de dammsuger marken varje år.

Maja Björklund hittar en gammal plastpåse nere vid hamnen i Oravais.

De upplever att de har uppbackning från byborna och de får med jämna mellanrum påhejningar och uppmuntran av personer som är tacksamma för deras insats för att hålla Oravais rent.

När de promenerar går de ofta i tystnad. De känner varandra så väl vid det här laget att de kan njuta av varandras sällskap utan att säga något. Men har någon av dem något på hjärtat som de behöver ventilera, är det fritt fram att prata om vad som tynger dem. Väninnorna har glädje och nytta av varandra, samtidigt som de bidrar till en trevligare omgivning i sin hemby.

Vörå har tagit beslut att ge årets kommunens hållbarhetspris till Maja och Mirjam. När samtalet kom blev Mirjam minst sagt förvånad, berättar hon.

– Jag är glad att jag satt ner, för så förvånad blev jag.

Väninnorna kommer att ta emot priset i samband med Vörådagarna.

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och ges ut av HSS Media.