Ekonomi

Människor

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Deras konton tömdes av bedragare – nu vill de varna andra

Senka Kulasics konton tömdes, liksom dottern Jeminas och sonen Kenans. Trots att hon spärrade dem så fort hon märkte utbetalningarna är 6 200 euro borta. Från banken får de höra "tyvärr".

Nyhetsbild

Mia Smeds, 44, fick toppjobb på Aktia – nyfikenheten är hennes drivkraft

Mia Smeds, uppvuxen i Veikars, blev erbjuden ett toppjobb på Aktia. Som så ofta vann delen av hjärnan som skriker "wow, jag vill veta mer" över delen som viskar att hon inte är tillräckligt bra.

Nyhetsbild

Woltgrundare tjänade mest i Finland – buden har inte betald semester: "Om jag behöver vara ledig loggar jag bara inte in"

Woltbuden trivs med arbetsuppgifterna och de flexibla arbetstiderna. Eftersom Wolt betraktar dem som företagare har de inte betald semester eller betalda sjukdagar.

Nyhetsbild

Tre österbottniska kvinnor om sin vardag – "Här är jag i min bubbla på samhällets bottenskikt"

Många har svårare att klara sig ekonomiskt nu än för ett år sedan. Emma drömmer om en lön som ger utrymme för det lilla extra, som en tripp till Vasa med dottern.

Nyhetsbild

Kristina och Malin har känt varann sen högstadiet – men den här klippningen är de tysta

VASA Hos frisörerna Lena Sjöberg och Malin Österåker i Vasa kan kunderna boka en tyst klippning. Många ser dem som en paus i en stressig tillvaro. Andra går igenom kriser som gör att de inte orkar prata.

Nyhetsbild

Ska barn ha skärmar eller inte? Linda Mannila är trött på diskussionen

Tonåriga Linda Mannila lyssnade på freestyle, läste Frida och talade i trådtelefon. Dagens barn gör liknande saker fast på en plats. Hon önskar att fler såg möjligheterna med det digitala i stället för att avfärda det.

Nyhetsbild

Cyklande trebarnspappan Mats Ingman är ny affärschef på HSS Media: "Jag är stolt över att jobba för det fria ordet"

VASA Mediebranschen är ny för Mats Ingman men han är inte rädd för utmaningar. Kollegor har fått honom att hoppa ner i isvakar och springa coopertest. Nu vill han hjälpa österbottniska företag att lyckas.

Nyhetsbild

Kom ihåg kvarskatten på tisdag – i fjol betalade finländarna 8,7 miljoner i ränta för att de betalade för sent

Hör du till dem som brukar "glömma" att betala dina skatter? Du är inte ensam. I fjol missade 870 000 finländare sina förfallodatum och staten krävde 8,7 miljoner euro i dröjsmålsränta. Skattemyndigheterna påminner om två förfallodatum de kommande veckorna.

Nyhetsbild

Företagare runt torget laddar inför Kristinestads sommarmarknad: "Årets livligaste dagar är här"

Företagare runt torget i Kristinestad ser fram emot sommarmarknaden, och uppsvinget som medföljer. Marknaden, som årligen drar över 60 000 besökare, är en av årets höjdpunkter både ekonomiskt och kulturellt.

Nyhetsbild

Helene trivs med sin mobila klädbutik: "Aldrig ångrat beslutet"

KORSHOLM Flera gånger i månaden packar Helene Forsman-Lindqvist ihop sin klädbutik i Kvevlax och flyttar den till olika orter i Österbotten. Konceptet har fungerat i tio år.

Nyhetsbild

Män, ungdomar och äldre personer är oroliga över statens skuldsättning

Två tredjedelar av finländarna oroar sig för Finlands växande statsskuld. Många är rädda för att den egna ålderdomen och barnens framtid inte längre är tryggad.

Nyhetsbild

Vasaföretagare skänker tusentals skyddsdräkter till Ukraina – ”Känns bra att de åker till rätt adress”

VASA Företagaren Kristian Paavola i Vasa hörde att det skulle sys skyddskläder till sjukhusvården i Ukraina. I hans hyllor låg redan tusentals färdiga dräkter som blivit över efter pandemin. Nu får de nytt liv.

Nyhetsbild

Tomi Nordin ny köpman mitt under pågående ombyggnad i Stenhaga: "Det var som att hoppa på ett tåg i farten"

När renoveringen av Citymarket i centrum var klar tog sig köpmannen an ett ännu större projekt.

Nyhetsbild

Ivar från Närpes hittade Juniorhandelskammaren på Åland – nu ser han fram emot helgens möte i Vasa: "Otroligt glad jag gick med"

Ivar Gullström gick med i Juniorhandelskammaren på Åland eftersom han hade tomt schema på vardagskvällarna. Två år senare var han ordförande i föreningen. Nu deltar han i JCI Finlands nationella årsmöte i Vasa.

Nyhetsbild

"Hur hittar vi jobb i Vasa?", undrar studerande från andra länder – så svarar representanter från företag och högskolor

VASA Internationella talanger kommer till Finland för att studera. Sedan åker många av dem hem igen eller till andra länder. Vad kan vi göra för att de ska stanna kvar efter examen, undrar Vasabon Yue Zhang från Kina.

Nyhetsbild

Lucas, 7, hjälpte pappa att dela ut visitkort på Energy Week i Vasa – "Jag tror han kommer minnas det här speciella evenemanget"

VASA Delegationer från Asien, Afrika och Europa minglade runt i Vasa konsthall på torsdagen. Lucas Qiu Siwei fick undantagsvis vara ledig från skolan i Karperö för att hjälpa pappa Stone Qiu Weijie.

Nyhetsbild

Anna i Vasa skriver poplåtar för asiatiska marknaden – hör till de mest framgångsrika i Finland

Österbottningarna sticker ut som låtskrivare i Finland. Då det handlar om den attraktiva asiatiska marknaden finns både kunnandet och framgångarna. Och utbildningar står nästan som spön i backen.

Nyhetsbild

LISTA: De här tävlar om att bli Årets jämställdhetsföretag i Österbotten

Nu är det klart vilka åtta företag som är med i finalen i tävlingen Årets jämställdhetsföretag i Österbotten 2023. Hälften finns i Närpes.

Nyhetsbild

Solfbon Per-Erik fick en räkning på 1 cent – "Nu rök min positiva uppfattning om Andelsbanken"

Per-Erik Röjdahl i Solf fick en faktura på 1 cent från Andelsbanken utan någon förklaring. Andelsbanken är skyldig att meddela om en kund har ett köp eller obetald ränta.

Nyhetsbild

Elon Musk rikast i världen igen

Nyhetsbild

Mikael Lillvik vd för tillväxtföretag i Jakobstad: "Det kändes genast rätt"

JAKOBSTAD/NYKARLEBY Många känner Mikael Lillvik som tidigare fabriksdirektör för Sun Ice och sedan som vd för Prevex i 17 år. Efter ett inhopp i Sverige är Nykarlebybon nu tillbaka som vd för det snabbt växande Jakobstadsföretaget Keymet.

Nyhetsbild

22-åriga Ellen från Vasa satsar på eget företag: "Drömmen är att få vara min egen chef"

Det ska helst vara färgglada och positiva budskap när Ellen Martin designar. Nu tar hon steget ut i grafikbranschen som ung företagare i Vasa.

Nyhetsbild

Jari Blom lämnar ett stort tomrum efter sig i Saluhallen: "Han var en genuint varm person – en viktig människa fattas oss"

VASA Alltid glad med ett skämt i bakfickan. Företagarna i Saluhallen i Vasa sörjer sin kollega Jari Blom som dog för en vecka sedan.

Nyhetsbild

UF-företagarna Matilda, Ella och Peppi i Vasa har skrivit och illustrerat en barnbok – "Det känns spännande och häftigt"

VASA Vamiastuderandena Matilda Åstrand, Ella Häggman och Peppi Molander har gjort en barnbok. Vinzent Nylund och hans kompisar från Vörå tillverkar lakritsfudge. På alla hjärtans dag tävlade de med sina UF-företag i Vasa.

Nyhetsbild

Vasabon Petra, 42, började spara pengar för att slippa oroa sig för ekonomin – hon och barnen hade också Thailand i sikte

VASA När Petra Sten-Heinonen skilde sig insåg hon hur viktigt det är att ha en buffert. Det är dyrt att leva ensam – och saker har en tendens att gå sönder. Hon började spara målmedvetet och involverade även barnen.

Nyhetsbild

Vad händer om vi skiljer oss? Bäst att fundera på det när ni är som lyckligast – "Äktenskap är också ett ekonomiskt förhållande"

Äktenskap är ingen garanti för livslång kärlek. Det är bra att fundera på vad som händer med ekonomin om förhållandet tar slut.

Nyhetsbild

Juristen Hanna vill sänka tröskeln, öppnar kontor i Malax – "Jag är inte rädd för att växa"

Hanna Stenholm har varit företagare i drygt ett år. Samtidigt har hon behandlats för cancer. Nu när behandlingarna är över öppnar hon ett tredje kontor.

Nyhetsbild

Ekonomiskt våld slutar inte alltid efter skilsmässan – det vet Eva i Vasa: "Våldet har fortsatt via barnen"

VASA Ekonomiskt våld är vanligt, men vi talar sällan om det. Ofta fortsätter eller till och med börjar våldet efter en separation. Eva i Vasa vet hur det är att inte få styra över sin egen plånbok.

Nyhetsbild

Mannen bakom rekoringen lyfter det egna jordbruket som exempel: "Det går bättre än någonsin"

ÖSTERBOTTEN Jordbruket är i ekonomisk kris. Thomas Snellman säger sig veta varför och har en lösning. Men den kan bli omöjlig att genomföra.

Nyhetsbild

Företagarna Petra, Rasmus, Phuong och Trang minns året som gått: "Som att gå ut på vandring i fint väder och så kommer stormen"

VASA Året började på sämsta möjliga sätt för Petra Gästgivars Lundberg och hennes Hotel Astor, men sedan vände det rejält. Rasmus Lönnqvist har lärt sig att leva som om varje dag vore den sista.

Nyhetsbild

Petsmobon Jans ekologiska julgranar går åt som smör – men han måste aldrig plantera nya: "De tar inte slut"

KORSHOLM Jan Håkans odlade sina första julgranar 1987. Han har inte behövt plantera om dem. Nya träd växer alltid upp på samma stammar.

Nyhetsbild

Årets arbetsgivare uppmuntrar till att ta bra hand om de anställda: "Medarbetarna är företagets viktigaste resurs"

VASA Tre företag var utvalda till finalister för att utses till årets arbetsgivare. Vid Inmedi ser man att en välmående personal även tar bättre hand om kunderna.

Nyhetsbild

Michaela i Vasa vill visa unga kvinnor att de kan bli sina egna chefer – nu är hon årets egenföretagare i regionen

VASA Vasabon Michaela Finne, 32, vill vara förebilden hon själv saknade som ung tjej. Det går att anställa sig själv och jobba med det man älskar. Vardagen ska vara kul, som farmor Ros-Maj sa.

Nyhetsbild

Murto bryter tabun – vill prata om invandring

JAKOBSTAD En debattbok om invandring. Risto Murto som är vd för pensionsförsäkringsbolaget Varma skrev en bok om vad vi ska göra då vi blir allt färre.

Nyhetsbild

Salla har investerat i flera år – tipsar om hur du kan tänka kring sparande i en relation: "Rättvist är inte 50–50"

Salla Smeds, 28, uppmuntrar alla att börja spara och investera. Du behöver inte vara expert på ekonomi eller ha föräldrar som hjälper dig. Med pengar på kontot äger du din tid.

Nyhetsbild

Egenföretagaren Riikkas viktigaste resurs är nätverk: "Det går inte att spara sig ur kriser, satsa framåt är mitt råd"

VASA Att vara företagare handlar ofta om att hantera och stå ut med osäkerhet. Av den varan finns det mycket av just nu, säger Riikka Autio som har en egen marknadsföringsbyrå.

Nyhetsbild

Händer i dag: Nygammal favorit till ekonomipriset

En turkisk-armenisk nationalekonom är ett av de hetaste tipsen när ekonomipriset till Alfred Nobels minne delas ut i dag.

Nyhetsbild

Företaget bakom Pietarsaari Open Air i trångmål – söker om företagssanering

JAKOBSTAD RH Entertainment, arrangören som stod bakom det i sista stund inhiberade Pietarsaari Open Air i slutet av juli har sökt om företagssanering.

Nyhetsbild

Nu får högstadieåttorna i Österbotten lära sig ta hand om pengar – "Viktigt att börja tidigt", säger Matilda och Joel

VASA Ungdomar är intresserade av pengar, men vet inte alltid hur de ska hantera dem. Nu startar Marthaförbundet och Lokal-Tapiola Österbotten en ekonomiskola för alla åttondeklassare i regionen.

Nyhetsbild

Katja Rajala fick tung nationell post – "Entreprenören är företagets hjärta"

Katja Rajala är ny ordförande för företagarkvinnorna i Finland. Hon hoppas att välfärdsområdena inte stänger dörren för företag och konkurrens.

Nyhetsbild

Höjda priser får studerande att planera mera och undvika onödiga inköp

VBL frågade studerande i Vasa hur deras vardag och inköpsvanor påverkas av inflationen.

Nyhetsbild

Xiaoling, 39, är entreprenören med det goda hjärtat – nu har hon drivit restaurang i Vasa i tio år: "Det här är min passion"

VASA Hon städade sig genom Vasa för att försörja familjen i Kina. Nu jobbar Xiaoling Yu på ABB och har en restaurang som hobby. Hon tror starkt på att bra saker händer bara man är snäll.

Nyhetsbild

Runt 150 personer var med på ny utvecklarkonferens i Vasa: "Stort behov av kodare inte bara på it-bolagen"

VASA En ny konferens för kodare och utvecklare hölls i Vasa på torsdagen. Det stora intresset överraskade arrangörerna. En av deltagarna, Jenny Kürtök, vill gärna se fler kvinnor i branschen.

Nyhetsbild

Patrik, Patrik och Tore har bryggt öl på Klobbskat i fem år – nu får de pris som årets nyföretagare i Vasaregionen

Ska vi starta ölbryggeri, undrade Patrik Björkman. Varför inte, sa Patrik Willför. Även pensionären Tore Björkman tyckte det lät kul. Nu belönas Replotföretaget Kvarken Brewery för sitt goda jobb.

Nyhetsbild

Företagaren Jenni Parpala satsar stenhårt på nya tvätteriet – nu väntar nya förtroendeuppdrag

VASA Jenni Parpala sålde sitt städföretag och satsar nu på tvätteriet och på att bli vice ordförande styrelsen för Företagarna i Finland. Jag vill påverka, säger hon.