Kultur

Kommentar

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Från knätofs till höftjuck – när Lasse Berghagen drev "Allsång på Skansen" till klimax

"Visserligen var det Ricky Martin som fick Skansen att nå kokpunkten, men att programmet överhuvudtaget hettats upp var Lasse Berghagens förtjänst" skriver Patrik Back om hur Berghagen förändrade "Allsång på Skansen".

Nyhetsbild

Helt rätt att Alfred Backa belönas – men var är alla andra potentiella pristagare?

Alfred Backa går i Leif Sjöströms satiriska fotspår, så det är logiskt att han prisas. "Förhoppningsvis dröjer det inte tio år tills nästa Leif Sjöström-pristagare identifierats" skriver Patrik Back.

Nyhetsbild

Merete Mazzarella lägger byggsten till byggsten av tro och tvivel – det är rörande och modigt

Troende kristna är inga perfekta helgon med fungerande rutiner. Vi går alla tillbaka till ruta ett gång på gång och det är meningen, skriver Hanna Backman som läst om Merete Mazzarellas sökande efter tro i nya boken "Nånting på andra sidan".

Nyhetsbild

Nu kommer Gyllene Tider-hitlåtarna på en och samma gång i Vasa – upplagt för efterlängtad publikfest

"'Det är över nu' var orden vi ville höra" skriver Patrik Back om en Gyllene Tider-stund i Dragsvik. Den ikoniska popgruppen har skapat musiken till många minnen, vare sig man uppskattar Per Gessle & co:s somriga pop eller inte.

Nyhetsbild

"Vi sjunger med, men inte för att det är coolt" – Medelåldersblicken genomskådar 1990-talsnostalgins blurriga skimmer

Vad är väl finare och mer rörande för medelålders Blur-fans sommaren 2023 än när Damon Albarn – i växelverkan med en fint körande Graham Coxon – sjunger sin historia? skriver Patrik Back efter spelningen på Flow.

Nyhetsbild

Är du ens på konsert om du inte tar en bild?

Bandet ska snart stiga upp på scenen men före det välkomnas publiken. "Det är tillåtet att fotografera konserten utan blixt". Den möjligheten utnyttjar publiken inne i kyrkan till max.

Nyhetsbild

Anton Rosse: Ljusröda lätta lögner

KOMMENTAR Plasten är in, människan är out. Yay space!

Nyhetsbild

"Det här är terapi för mig och underhållning för er" – Robbie Williams påminde om det konstruktiva och visionära Finland

Robbie Williams är numera en gråhårig, medelålders fyrabarnsförälder. Han samlade rekordpublik i Björneborg – och fick ett bemötande som åtminstone för en kväll bromsade nedmonteringen av den omtalade Finlandsbilden.

Nyhetsbild

Från flickidol till outad bög – är artister skyldiga att blotta sin sexuella läggning för sin publik?

KOMMENTAR En ny dokumentär om George Michael väcker frågan om det räcker med att gå rakryggad ur garderoben när dörren plötsligt rycks upp, eller om man måste ha öppnat den inifrån för att bli respekterad.

Nyhetsbild

Kommentar: Det är dags att ändra vår syn på influencers

Det är inte förvånande att influencers mår dåligt. Förutom att ständigt vistas i en miljö – fysisk eller digital sådan – som promotar skönhet och framgång suddas gränsen mellan arbete och fritid ut, skriver kulturjournalisten Vilhelmina Öhman.

Nyhetsbild

Idéfattigt publikfrieri på gågatan eller stram briljans? – det nya märket är åtminstone förankrat i Vasas historia

VASA Jaakko Pernu har onekligen gjort skojigare verk än "Reimari", men det roströda stålet har en strävhet som är lätt att förknippa med generationer av kustfolk, skriver Patrik Back.

Nyhetsbild

Tidningen Slitz och oasen i Sokos på 1990-talet – numera stortrivs 90-talets tv-komet i Österbotten

I början av 1990-talet berättade utländska tidningar om en större, pulserande och mer spännande värld. Då var tanken på att en hipp programledare kan stortrivas i Österbotten osannolik, åtminstone för den som dagdrömde sig bort bland glassiga tidningar på Sokos.

Nyhetsbild

Cha-cha-chans till festlig dans – showmässigt brottas ESC-Hulken med de historiska rockmonstren

Utan att ha drabbats av bolerofeber eller sniffat grönt nagellack hävdar jag att Käärijäs show "Delivery from Finland" är den mest effektiva Finland någonsin haft i Eurovisionen, skriver Patrik Back inför kvällens final i Liverpool.

Nyhetsbild

Kommentar: Den finlandssvenska boken versus techjättarna

Att vi sökt oss till ljudboksappar är inte dåligt i sig. Problemet ligger i att ersättningsmodellerna är oskäliga för författarna.

Nyhetsbild

Vilhelmina Öhman: Världens lyckligaste land gör nationalromantik förvånansvärt fräscht

"Världens lyckligaste land" är ett myller av folkmusik, körsång, dans och febrig energi. Med självdistans synar den vad som är finländskt.

Nyhetsbild

Ett oväntat låtval – Samlingspartiet firade valsegern till klassisk gay-pophymn från 1990-talet

"Petteri, Petteri" skanderade samlingspartisterna – till tonerna av "Go west" – när segern i riksdagsvalet var klar. Partiledaren Petteri Orpo har även nämnt Pet Shop Boys kända låt i ett Nato-tal.

Nyhetsbild

Karolina Åsmus: "Cha cha cha" handlar om mer än att supa – fångar hela finländska folksjälen

Finlands bidrag till Eurovision song contest må handla om att dansa och festa, men mellan raderna finns det mer än så.

Vilhelmina Öhman: Var är alla manliga barnboksförfattare?

Är det inte lika hög status att skriva barnböcker som romaner för vuxna? Eller är avsaknaden av manliga barnboksförfattare tecken på ett större problem.

Nyhetsbild

Patrik Back om kulturåret 2022: Susanne Marins svartaste blick, "Onda nätters drömmar" och Miriam Bryant skakade om tillvaron

Kulturredaktionen avslutar året genom att lyfta fram personliga favoriter från året som gått. Kulturchefen Patrik Back fick "Rosor från en loser", och kände sig som en vinnare.

Nyhetsbild

Daniel Wickström om kulturåret 2022: Allt från 1900-talets pionjärer till 2020-talets hedonistiska underhållning

Kulturredaktionen avslutar året genom att lyfta fram personliga favoriter från året som gått. Daniel Wickström har blivit både utmanad och underhållen.

Nyhetsbild

Jessica Poikkijoki om kulturåret 2022: Grattis, Ellen och tack till alla som gett vår vardag en guldkant

Kulturredaktionen avslutar året genom att lyfta fram personliga favoriter från året som gått. Österbottens Tidnings kulturredaktör Jessica Poikkijoki säger både grattis och tack.

Nyhetsbild

Tonerna från skoldiscot ekar kusligt igen – "The music's played by the, the madman"

År 2022 förde med sig krig i Europa. Patrik Back minns en tid då unga dansade till textrader som "Hoping for the best, but expecting the worst / Are you gonna drop the bomb or not?".

Nyhetsbild

Kent kom, Ledin kom, men kommer Gyllene Tider till Vasa? – Allt vi får veta är: "Mer info inom kort"

Per Gessle har utlovat att Gyllene Tider kommer till Finland. Frågan är om det blir ett Österbottenbesök? I brist på bekräftelser så kan man spekulera kring ort och tidpunkt med utgångspunkt i bokningskalendrar.

Nyhetsbild

Läs Tilda Cederbergs kolumn "Att vara ett träd bland träden"

Nyhetsbild

"Största konsertbeskedet i stadions historia" – vilket band ska ha storkonsert i Vasa?

"En av bandmedlemmarna ska medverka i presskonferensen. Det hör inte till vanligheterna då konsertnyheter gällande världsnamn offentliggörs i Vasa" skriver Patrik Back och spekulerar i vilket världsberömt band som ska ha konsert i Vasa.