Kultur

Krönika

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Kaj Hedman: Att kompromissa med diaboliska krafter är fel strategi

"Vi har blundat. Precis som på 1930-talet så har man försökt pacificera och kompromissa med dessa diaboliska krafter" skriver Kaj Hedman om det finländska samhället.

Nyhetsbild

Gustaf Widén: Den enkla, stora våren – framför allt ägnar jag mig åt att flisa med kompostkvarnen

Mellandottern Stella, 14, berättar om trevliga skoltimmar som går ut på att eleverna mutar in en egen ruta någonstans i naturen, skriver Gustaf Widén, som tycker att alla borde ha en egen naturruta.

Nyhetsbild

Henrik Jansson: Unikt att en finlandssvensk jazzbasist presenteras på ett så rikt sätt

Henrik Jansson har lyssnat på "The Works!", boxen som innehåller Jan-Olof Strandbergs musik.

Nyhetsbild

Gustaf Widén: Mellan raderna kan man höra en djup suck: "Vad bråkar du för?"

Kanske jag kan anklagas för nostalgi. Men vi förlorar något väsentligt i tillvaron den dag då papperstidningen slutgiltigt är nedlagd, skriver Gustaf Widén i sin "klagosång över tidningen som dör".

Nyhetsbild

Rolf Nordman: Närma dig ny musik med upptäckarglädje! – Vasa stadsorkester gav en begriplig förklaring till musikvalet

Vasa stadsorkesterns programpolitik ifrågasattes nyligen. VBL:s recensent Rolf Nordman skriver till den nya konsertmusikens försvar.

Nyhetsbild

Gustaf Widén: Vem läser kritik?

I viss mån kanske det också är de återstående kritikernas fel. Den senaste tiden har jag förvånat läst recensioner som beskrivit den totala motsatsen till mina egna upplevelser, skriver Gustaf Widén om kulturkritikens situation.

Nyhetsbild

Rolf Nordman: För att hålla publikens nyfikenhet vid liv och få nya lyssnare kan man fundera på hur anrättningarna serveras

Den stelaste praxisen för hur konsertpubliken skall uppföra sig står den klassiska musiken för, skriver Rolf Nordman.

Nyhetsbild

Kaj Hedman: Nyårsblues i rött

Det vore naivt att tro att man med enbart hjälpsamhet kan avhjälpa okunnighet och misär genom att vara ”god” och göra ”goda gärningar.” De krävs mera av en global politisk solidaritet, skriver Kaj Hedman.

Nyhetsbild

Gustaf Widén: Kan vi fira jul som vanligt?

Frid på jorden, sjunger vi om i juletid. En from förhoppning som lätt ter sig patetisk i en tillvaro som fylls av våld och lidande, skriver Gustaf Widén.

Nyhetsbild

Henrik Jansson: Tre starka kvinnliga röster och fräscha dialektinslag – så var skivåret 2022

Henrik Jansson ser beröringspunkter mellan Månskensbondens senaste album och Annika Norlins musik i sin sammanfattning av skivåret 2022.

Nyhetsbild

Gustaf Widén: Utan fanatiska massrörelser i trons namn skulle vår värld vara en mycket bättre plats

Helgon talar till vår tid, skriver Gustaf Widén som läst om de tidiga helgonens gärning.

"Keine Mauern Mehr" – nu har friheten för folken i Europa beskurits

"När jag den där kvällen i maj somnade till tonerna av Charpentiers 'Te Deum' var det med en känsla av att friheten, freden och människans kärlek till sin nästa har segrat." Ari Sundberg minns en Eurovision song contest-final.

Nyhetsbild

Gustaf Widén: Svensk politik flyr verkligheten – partierna tar till rena skamgrepp för att svartmåla motståndarna

Debatten, eller bristen på seriös debatt, visar att gränserna för det accepterade ständigt förskjuts, skriver Gustaf Widén inför riksdagsvalet i Sverige.

Nyhetsbild

Gustaf Widén: Vi behöver påminnas om livets oändliga rikedom innan det är för sent

När jag vandrar omkring ute på holmarna är det omöjligt att inte känna sorg inför de förtorkade blåbärsbuskarna, skriver Gustaf Widén.

Nyhetsbild

Kaj Hedman: Något är annorlunda med detta krig – hur ska vi hantera det kaos som vi lever i?

Kriget inom oss – i vår ande, i vår dagliga oro – gör oss rastlösa. Grymma, samvetslösa mördare som Putin har vi haft förut: Stalin, Hitler, Mao. Ändå är något annorlunda, skriver Kaj Hedman.

Nyhetsbild

Mikaela Nykvist: På äventyr i det gamla Vasa – inte något som dagens föräldrar skulle godkänna

Jag minns ännu det gamla hotellet i hamnen, ruiner vi lekt i och ett Liselund som bar spår av ett hemman, skriver Mikaela Nykvist.

Nyhetsbild

KRÖNIKA: The Rolling Stones firar 60 – med John och Omba i Göteborg 1982

Jag har stått på samma scen som Mick Jagger och ätit i hans lunchservering. Tack vare en Jakobstadsbo som var ansvarig scenmästare i Göteborg 1982.

Nyhetsbild

Henrik Jansson: När hon mekaniskt hyllat Gud ett tag började jag känna mig verkligt illa berörd

Henrik Jansson starkaste minne från friidrotts-VM, som nyligen avslutades, är ett suveränt världsrekord och den efterföljande intervjun.

Nyhetsbild

Österbotten är byn i världen och världen i byn – "Att dela ett utrymme här på jorden är det avgörande momentet i våra liv"

Två latinska förstavelser kan vara till hjälp när man vill beskriva det österbottniska och Österbotten som byn i världen och världen i byn.

Nyhetsbild

Gustaf Widén: Merkel vore värd ett bättre öde

Ena dagen världens mäktigaste kvinna, följande dag utpekad som en naiv politisk föredetting. Det är inte lätt att vara politiker på toppnivå.

Nyhetsbild

Gustaf Widén: Ett öppet Åland fyller 100 år

I dag firar Åland 100 år av autonomi inom Finlands gränser. Skulle de som stod i spetsen för Ålandsrörelsen för 100 år sedan vara nöjda? Det tror jag.

Nyhetsbild

Gustaf Widén: Makten som ger melodi

En vacker kärleksdikt kan förutspås ett långt liv. Åtminstone så länge den finns bevarad i någon läsares minne, kanske som tröst i coronatider.

Nyhetsbild

Gustaf Widén: Tillit borde vara en rättighet

Ibland kan ett enda ord fylla alla ens sinnen. En kylig vårdag vandrar jag omkring med det vackra ordet ”tillit” tonande inom mig.

Nyhetsbild

Henrik Jansson: Jag vill inte diskutera potentiell flykt till Sverige i händelse av krig

Jag diskuterar gärna gravplatser och Linnas gestalter med min fru, det är trots allt mer upplyftande än att försjunka i grubblerier kring Rysslands aktuella förhållningssätt till Finland, skriver Henrik Jansson.

Nyhetsbild

Rolf Nordman: Att välja Putin som gudfar till barnen – fördelar och risker att vara medlöpare

Det känns svårt att föreställa sig en liknande självrannsakan hos de ryska musikerna som den som försiggick i Tyskland efter andra världskriget, skriver Rolf Nordman.