"Om vi vill att allt ska förbli som det är, så måste vi ändra på allting."

De bevingade orden är hämtade ur Martin Schulz favoritroman "Leoparden" av Giuseppe Tomasi di Lampedusa – en nostalgisk elegi över det sicilianska privilegiesamhällets sönderfall och det moderna Italiens framväxt. Ett udda val för en socialdemokratisk toppolitiker, som möjligen blir mer begripligt för den som vet att Schulz var bokhandlare i ett tidigare liv.

Riktigt allt vill Schulz inte förändra. "Men det handlar om att göra många saker bättre", skriver kanslerkandidaten i sin programförklaring "Was mir wichtig ist" (Vad som är viktigt för mig), utgiven i Tyskland förra veckan. Boken finns till salu i den lilla bokhandeln på Kaiserstraße i Würselen, en småstad belägen utanför Aachen i västra Tyskland. Här öppnade Schulz sin affärsverksamhet 1982, med ett lånat startkapital på 80 000 D-mark. "Ett av mitt livs bästa beslut", skriver Schulz själv i sin bok.

Boken är inte den enda som pryds av hans skäggiga ansikte – i skyltfönstret och vid kassan står flera biografier om SPD-ledaren. "Leoparden" syns dock inte till. Den säljer inte längre, enligt butikens nuvarande ägare.

Utbildning och skatteomläggning

Den som vill peta Merkel från makten måste först av allt bestämma sina angreppspunkter. I en av världens starkaste ekonomier, med EU:s näst lägsta arbetslöshet, är det en utmaning. Saken blir inte enklare av att SPD suttit i regeringskoalition med Merkels kristdemokrater sedan förra valet.

Avgiftsfri utbildning från förskola till universitet, investeringar i digitalisering och infrastruktur, och en skatteomläggning som gynnar låg- och medelinkomsttagare är några av de frågor som står i fokus i den valplattform som SPD ska klubba vid en kongress i Dortmund i helgen. Mötet sker i motvind. Den så kallade Schulzeffekten – partiets opinionssprång efter ledarbytet tidigare i år – ser efter tre förlorade delstatsval ut att vara död. Förutom i Würselen, det vill säga.

– Hos mig är sympatierna fortfarande höga. Han framstår som väldigt mänsklig i allt han tar sig för, säger Elke Sistermann, som promenerar i solen på stadens pulsåder Kaiserstrasse.

– Min dotter och hans dotter gick i skolan tillsammans. Det är en mycket bra människa, jag har bara gott att säga om honom, säger Ismet Islamovic, som bor här sedan 1992, då han kom till Tyskland från krigets Jugoslavien.

Martin Schulz

  • 61 år. Ordförande för tyska Socialdemokraterna (SPD) och partiets kanslerkandidat inför höstens val.
  • Martin Schulz föddes 1955 i byn Hehlrath som i dag tillhör staden Eschweiler i västra Tyskland. Familjen flyttade senare till det närbelägna Würselen, där Schulz växte upp.
  • 1982 öppnade Schulz en egen bokhandel i Würselen. 1987 blev han borgmästare, en post han hade till 1998, då han flyttade till Bryssel. Redan 1994 valdes Schulz dock in i EU-parlamentet, där han i fyra år satt parallellt med sitt borgmästaruppdrag. Mellan 2012 och 2017 var Schulz parlamentets talman.
  • Behärskar, utöver tyska, fem språk: engelska, franska, italienska, nederländska och spanska.
  • Källor: Die Zeit, Die Welt



"Politik med hjärta"

Borgmästaren Arno Nelles tar emot i rådhuset, ett stenkast från Schulz gamla bokhandel. I korridoren som leder fram till arbetsrummet hänger ett svartvitt fotografi som föreställer Martin Schulz, som inte bara varit bokhandlare, utan också borgmästare i Würselen.

– En passionerad människa som bedriver genomtänkt politik med hjärta. Det var en av Willy Brandts stora fördelar, och det är något som jag även ser i Martin Schulz, säger Arno Nelles om sin partikollega, som han har regelbunden kontakt med.

TT: Den tyska ekonomin är stark, arbetslösheten låg. Varför ska man egentligen rösta för ett regeringsbyte?

– När man pratar om politikens förtjänster måste man tydligt säga att den socialdemokratiska regeringen under Gerhard Schröder satte den rätta kursen. Merkel har tjänat på det arbetet, men nu är det hög tid att fortsätta under socialdemokratisk ledning.

Högt över målet

Arno Nelles vill se en diskussion om rättvisefrågor, i stället för tidningsomslag där Martin Schulz avbildas som ett helgon och en frälsare.

– Det finns ingen absolut rättvisa, men det övre skiktet i samhället har en förpliktelse gentemot den stora majoriteten, och den försummas till viss del här i Tyskland. Det är en fråga som Martin Schulz med allt rätt har närmat sig. Det finns ett skäl till att hela Mellaneuropa tittar på Skandinavien, där det här temat behandlas helt annorlunda, säger han.

TT: Vad hände med Schulzeffekten?

– Jag vill inte avfärda den, men inte heller tillskriva den för stor betydelse. Efter en stor hajp kommer alltid en dal. Men efter en dal kommer också ett uppsving, säger han. (FNB–TT–Pontus Ahlkvist)