Inför Diamond League i Oslo kände Karsten Warholm att han slog ur underläge.

Sedan vann han två Diamond League-tävlingar i rad. I går vann hann 400 meter häck i lag-EM. Han besegrade flera av häcklöparna som var med i Diamond League. Bland skalperna fanns tre EM-medaljörer och en OS-fyra.

Dessutom – Warholm satte nytt mästerskapsrekord med 48,46. I Oslo satte han norskt rekord med 48,25.

– Ett väldigt bra lopp, väldigt bra genomfört faktiskt. Trots att det var kallt, säger Warholm.

Det är bara att konstatera – han är ingen underdog längre.

– Snälla, låt mig får vara det. Vet du, i går köpte jag ett par långkalsonger som det står dark horse på bara för att jag ska få känna mig som det än, säger norrmannen.

Inför tävlingen lovade 21-åringen att banrekordet på Karlsplan ryker. Han fick rätt. Hela topptrion gick under 49,39 som gällt sedan Europacupen 2007. Nu blev Yasmani Copello, Turkiet, tvåa på 49,17 och Kariem Hussein från Schweiz trea på 49,30.

– Jag är väldigt glad. Jag trodde inte jag skulle kunna springa på den här tiden i dag, säger Copello som hunnit vara hemma i Turkiet mellan tävlingarna i Oslo och Vasa.

Warholm sprang på sin favoritbana, bana sju. Oskari Mörö fanns på banan utanför.

– Jag visste att efter den första häcken skulle han vara vid sidan av mig. Efter det var det bara att satsa på att göra ett eget lopp, säger Mörö.

Finländaren blev sexa på tiden 50,38 som är hans säsongsbästa.

– Jag är inte helt i form. Det är frustrerande när allt inte är okej Nu har jag två veckor på mig att ladda batterierna och sikta på tävlingar senare på säsongen.

Mörös mål är att ett banvarv med häckar på femtio sekunder ska vara hans grundnivå.

Artikeln uppdaterad 25.6.2017 klockan 13.24. Det tidigare planrekordet var 49,39, inte 49,29.