Som vegan avstår man från alla animaliska produkter, även honung, mjölk och ägg. Här bjuder Foodly.fi på fyra veganvarianter av traditionella rätter och småplock.
AUBERGINEBULLAR I TOMATSÅS
(i stället för köttbullar)
Auberginebullar
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 aubergine
0,5 citron
1 msk olivolja
1 krm salt
1,5 dl pankomjöl
1 skiva rostbröd
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
1 tsk paprikapulver
1 krm grovmalen svartpeppar
1 msk soltorkade tomater
1 msk balsamvinäger
1 krm chiliflingor
Tomatsås
1,5 rödlök
5 vitlöksklyftor
2 msk olja från soltorkade tomater
800 g tomatkross
70 g tomatpuré
2 msk gröna oliver skurna i skivor
2 tsk socker
1,5 msk citronsaft
2 lagerblad
2 krm grovmalen svartpeppar
2 krm salt
Tillbehör
200 g fettuccinepasta (äggfri)
2 msk finhackad bladpersilja
2 msk finhackad basilika
Finhacka lök och vitlök. Skär auberginen i små tärningar.
Riv skalet på citronen i en skål och pressa saften i en annan.
Hetta upp en matsked olivolja i en stekpanna. Fräs lök och aubergine i ett par minuter tillsammans med ett kryddmått salt.
Tillsätt vitlök och en matsked citronsaft. Stek tills auberginen fått en fin brun yta.
Lägg pankomjöl, bröd och kryddor i en matberedare och kör till ett fint pulver. Tillsätt aubergine, balsamvinäger, chili och citronskal. Mixa till en jämn smet. Smaka av med mera salt vid behov.
Häll över smeten i en beredningsskål och täck med färskfolie. Låt stå cirka 30 minuter i kylskåp innan du med fuktiga händer rullar små bollar av degen. Ifall degen känns för lös så kan du blanda i en deciliter pankomjöl.
Tillred tomatsåsen genom att finhacka lök och vitlök. Häll oljan från de soltorkade tomaterna i en stekpanna och fräs lök och vitlök på medelvärme i fem minuter.
Tillsätt tomatkross, tomatpuré, oliver, socker, citronsaft och lagerblad. Rör om.
Mät upp 4 dl vatten och rör ner i såsen. Koka upp och sänk därefter temperaturen. Låt såsen sjuda på låg värme i cirka 30 minuter tills den tjocknat. Smaka av med salt och peppar.
Koka pastan i saltat vatten cirka 10 minuter medan såsen håller på att tjockna. Häll av spadet och ringla över en matsked olivolja så att pastan inte börjar klibba.
Hetta upp en stekpanna och häll i en matsked olivolja. Stek aubergineköttbullarna i ett par omgångar i cirka 5 minuter tills de fått färg.
Häll tomatsåsen över pastan och blanda väl. Lyft pastan på en tallrik och toppa med de stekta auberginebollarna. Strö över finhackad basilika och bladpersilja.
* * *
KRYDDADE MOROTSSTRIMLOR
(i stället för gravad lax)
2 morötter
1 tsk torkad dill
1 msk olivolja
1 msk tamarind-pasta
1 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk paprikapulver
1 krm rökt paprikapulver
1 krm grovmalen svartpeppar
4 skivor rostbröd
1 liten rödlök
1 msk kapris
1 krm grovmalen svartpeppar
Värm ugnen till 200 grader.
Använd en bred skalkniv för att först skala och sedan skiva moroten i tunna långa strimlor.
Blanda hop alla kryddor med oljan i en beredningsskål. Blanda sedan ihop morotsstrimlorna med kryddorna.
Ta fram ett aluminiumfolieark och lägg de kryddade morotsstrimlorna på mitten av arket. Packa arket tätt omkring morotsstrimlorna och grädda paketet på på ugnens mellersta fals i 20 minuter.
Ta ut morotsknytet ur ugnen, öppna paketet och låt svalna.
Rosta en skiva bröd och finhacka rödlök. Placera morotsstrimlor på den rostade brödskivan och toppa med finhackad rödlök och kapris.
* * *
På Foodly.fi hittar du flera vegan- och vegetarianrecept.
* * *
RISBACON
(i stället för bacon)
4 rispapper
1 msk olivolja
1,5 msk sojasås
0,5 msk lönnsirap
0,5 tsk vitlökspulver
1 tsk rökt paprikapulver
1 krm grovmalen svartpeppar
Värm ugnen till 200 grader. Använd en vass kniv för att skära rispappret i cirka 2 centimeter breda strimlor.
Rada upp rispappersstrimlorna på ett bakplåtspapper. Använd en pensel för att pensla rispappersstrimlorna med vatten. Klistra ihop två lika stora strimlor och pensla yttersidorna med vatten. Repetera med alla strimlor.
Blanda ihop olivolja, sojasås, lönnsirap, vitlökspulver, paprikapulver och svartpeppar i en skål. Pensla bägge sidorna på risstrimlorna.
Grädda rispappersstrimlorna på mellersta falsen i 7–10 minuter.
* * *
KIKÄRTSMARÄNGER
(i stället för äggvitemaränger)
2 dl kikärtsspad
2 dl socker
Värm ugnen till 125 grader.
Mät upp kikärtsspadet i en beredningsskål. Spara kikärterna och tillred till exempel falafel eller hummus av dem.
Vispa kikärtsspadet med en elvisp cirka 10 minuter tills spadet vispats upp till ett hårt skum. Tillsätt socker under ständigt vispande.
Lyft kikärtsmarängen i en spritspåse och spritsa ut små maränger på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Lämna rejält med utrymme mellan marängerna eftersom denna variant, till skillnad från vanliga maränger, breder ut sig i ugnen.
Grädda marängerna på mellersta falsen i cirka 90 minuter (1,5 timmar) tills de lossar lätt från bakplåtspappret.
Servera marängerna som sådana eller tillsammans med vispad vegetabilisk grädde och färska bär.
På Foodly.fi hittar du flera vegan- och vegetarianrecept.
Mat & dryck
6.7.2017
Enkelt att äta som en vegan
Att tillreda god och näringsrik veganmat är inte så svårt som man tror.