I år kommer lag från Finland,­ Sverige, Estland och Lettland att ­mötas i Wasa football cup. Sammanlagt deltar cirka 4 000 spelare från dessa land i turneringen.

Johan Byholm, verksamhets­ledare, är mycket nöjd över anmälnings­antalet.

– I fjol hade vi rekord med 280 ­anmälningar. Det är kul att vi även i år har fått in nästan lika många ­anmälningar, säger Byholm.

Som tidigare år har lag från Syd­europa valt att inte delta i Wasa football cup.

– Tyvärr har vi inga exklusiva ­besök i år. Det är helt enkelt en ­kostnadsfråga. Det blir dyrt för lag från till exempel Spanien och Italien att ta sig till Vasa.

De senaste veckorna har 25 personer jobbat med förberedelserna ­inför Wasa football cup. Under själva evenemanget ställer cirka 300 per­soner upp på talkoarbete för att få turneringen att löpa smidigt.

– Utan talkoarbetet skulle vi inte kunna ha någon turnering. De är guldvärda alla som ställer upp på talkoarbete.

På fredagklockan 19 marscherar ­cirka 5000 tusen spelare, lagledare och tränare från Kaserntroget in till ­salutorget. Vid torget spelas bland annat musik.

– Marchen fungerar som en invigning av turneringen. Det är häftigt när mycket människor marscherar in mot torget.

Även i år spelas matcher på ­torget i Vasa. Förutom på torget spelas­ matcher vid bland annat all­aktivitetsområdet, Brändö, cirkelvägen och i Fenniahallen.

– För besökare är allaktivitets­området det mest publikvänliga. Här händer det mycket hela tiden. Det spelas många matcher samtidigt och det kommer även finnas ett tält med kaffe försäljning.

På fredagsmorgonen drar de första matcherna i gång klockan 09.20.

Wasa football cup

  • 273 lag från Finland, Sverige, Estland och Lettland deltar i turneringen.
  • Över 300 personer deltar på talkoarbete.
  • Invigningsmarschen börjar 19.00 från Kaserntorget till salutorget.
  • Första matcherna börjar 09.20 på fredag.