Det förföljda rohingya-folkets nöd ökar människosmugglingen i Sydostasien. Det är svårt att mäta den exakta omsättningen på verksamheten, men enbart i Bangladesh uppskattas smugglarna tjäna tiotals miljoner dollar på flyktingarnas nöd.

Hundratusentals rohingya har flytt undan förföljelser och våld i Burma till Bangladesh. Burma erkänner inte rohingya som sina medborgare trots att de levt i landet i flera generationer och Bangladesh beviljar varken medborgarskap, flyktingstatus eller arbetstillstånd åt nykomlingarna.

Redan före våldet blossade upp på nytt i oktober bodde 300 000 flyktingar på lägren kring Cox Bazaar i sydöstra Bangladesh. Sedan dess har ytterligare 70 000 människor flytt från Burma.

Bangladesh planerar nu att flytta 400 000 flyktingar från de proppfulla lägren till en översvämningsdrabbad avlägsen ö som är nerlusad av mygg.

Eftersom framtiden i Bangladesh och Burma ser hopplös ut har många vänt sig till smugglare för att ta sig till ett tredje land. Men smugglarna har i många fall sålt sina kunder vidare till tvångsarbete eller prostitution eller tagit dem som gisslan för att pressa deras anhöriga på mera pengar. Många dör under resan eller mördas av smugglargängen.

Nya rutter uppstår snabbt

Under flera års tid transporterade människosmugglarna rohingya-flyktingar till Thailand och Malaysia med båt. Rutten blockerades dock i praktiken efter att thailändska myndigheter 2015 hittade en massgrav med flyktingar som dött eller mördats till sjöss. Fyndet ledde till ökade påtryckningar för att få myndigheterna att ingripa mot smugglarna.

Den ökade bevakningen på havet har tvingat smugglarna i Bangladesh att hitta nya rutter. De som har pengar eller värdeföremål kan betala för smuggelresor med flyg. De fattiga tvingas resa längs svårare och farligare rutter.

Flyktingarna från Bangladesh nöjer sig numera även med mindre lockande målländer, som Nepal eller Pakistan via Indien. Rohingya-flyktingar har bland annat bosatt sig i det oroliga Kashmir.

Korruptionen hjälper smugglarna

FN:s narkotika- och brottsmyndighet UNODC uppskattar att människosmugglingsverksamheten i Asien är värd kring 1,8 miljarder euro. Sydostasien står för merparten av summan.

Människosmugglingen i Sydostasien är utbredd och drivs av kriminella gäng som stärks av den omfattande korruptionen.

– Korruptionen är oljan som håller smugglingens hjul i rullning, säger den australiska kriminologen och människosmugglingsexperten Fiona David.

Merparten av smugglarnas kunder i Sydostasien är människor som är på jakt efter bättre arbete och levnadsstandard, men utsatta grupper som rohingya-folket utgör en växande kundgrupp, säger David. Hon uppskattar att det finns 3–4 miljoner flyktingar som flyr konflikter från ett land till ett annat i området.

Rutter på land, till sjöss och i luften

  • Människosmugglingen är mycket utbredd i Sydostasien. Utöver förföljda minoriteter använder även migranter i jakt på ett bättre liv smugglarnas tjänster.
  • Priserna och smugglingsrutterna varierar kraftigt. Resor längs rutterna över land kan kosta så lite som några hundra dollar eller mindre.
  • Sjöresor kan beroende på längden kosta tusentals dollar. Ett smugglingspaket med "full service" kan kosta upp till 10 000 dollar. I det ingår flygresor och förfalskade resedokument.
  • Landrutterna går bland annat från Kambodja, Laos och Burma till Thailand. Havs- och landrutter löper även från Bangladesh och Burma till Thailand, Malaysia och Indonesien. Migranter flygs även till Europa och Nordamerika.
  • Mer information om Spotlight-projektet: http://minds-global-spotlight.aap.com.au/about