På grund av den svala försommaren fås de bästa fångsterna senare än vanligt. Under förra säsongen lämnade man kvar mera kräftor än vanligt i vattendragen. Kräftorna var i fångststorlek eller sådana som växer till fångststorlek i sommar.

Vid Naturresursinstitutets provkräftfångst i Päijänne konstaterades att romutvecklingen hos signalkräftor låg ett par veckor efter. Kräftexperter vid Luke, Östra Finlands universitet och Centralförbundet för Fiskerihushållning bedömer att de bästa kräftfångsterna denna sommar fås cirka två veckor senare än vanligt.

Honor fås rikligt först i augusti efter att de ömsat sina skal. Honorna ömsar sina skal först efter det att ynglen kläckts och lämnat honans bakkropp. I stora sjöar kan också fångsten av hanar vara svag under början av säsongen. Kläckningen av flodkräftors yngel kan infalla upp till 2-3 veckor senare än för signalkräftor, därför infaller sannolikt den bästa fångsttiden för flodkräftor något senare än motsvarande tid för signalkräftor.

Enligt lagen om fiske får endast kommersiella fiskare som registrerats i NTM-centralerna sälja kräftfångster. Registrering krävs ändå inte om kräftfiskaren under kräftfångstsäsongen säljer högst 300 kräftor direkt till konsumenter.

Förbudet gäller all slags utplantering, också i vattendrag som redan har signalkräftor. Förbudet ansluter sig till att förebygga olägenheter med främmande arter och att trygga mångfalden i den finska naturen. Samtidigt begränsas spridningen av kräftpest med signalkräftan.

Personer som rör sig i olika vattendrag ska vara särskilt omsorgsfulla vid desinficering av fiske- och kräftfångstredskap. Dessutom gäller det att komma ihåg att kräftor får förvaras i sumpar och andra motsvarande anordningar endast i den delen av vattendraget där de fångats. Kräftpesten är förödande för flodkräftbestånden och skadlig eller förödande för signalkräftbestånden.