Utan något större stöd i årsbästalistorna gick Mattsson inför resan till Brasilien ut med att målet är olympiskt guld på specialdistansen 200 meter bröst. Han fick nöja sig med en 16:e plats efter att ha stannat i semifinal. Sedan dess har Tomi Pystynen, som tränade Mattsson i åtta år, ersatts av 35-faldige FM-guldmedaljören Eetu Karvonen.

Noggrann teknikträning har legat i fokus sedan Karvonen, som tidigare jobbat som tränare i USA och Dubai, tog över. Ett av målen är att bättre vändningar ska ge flera tiondelars fördel i sluttiderna.

– Vi har jobbat grymt mycket med simtekniken. Simningen går lite mer framåt och är lite mer ekonomisk än tidigare, säger Mattsson.

Han är med sina 197 centimeter och uppemot 100 kilo en av de större simmarna på 200 meter. Den rejäla kroppshyddan ställer till med vissa problem.

– Tekniken avgör mycket för Matti. Simtempot har alltid varit tillräckligt högt för att nå hur högt som helst, men att han gett de andra simmarna fördelar i vändningarna har varit ett problem, säger Karvonen.

Trots att Mattsson bara är 23 år gammal har han hunnit med så mycket hårdträning under långa pass att träningsmängderna går att trappa ner på i jakten på bra resultat.

Hemligt mål

Efter besvikelsen i OS har Mattsson valt att inte göra sin målsättning för VM, som börjar i Budapest på söndag, offentlig. Formen verkar ändå utmärkt – för några veckor sedan raderade han ut Jarno Pihlavas 17 år gamla nationsrekord på 100 meter bröst.

Trots det rekordet slår Mattsson ur underläge i VM. Han är nummer 45 på listan över årets bästa resultat på 200 meter med tiden 2.11,55. Japanen Ippei Watanabe är etta på sitt världsrekord från januari, 2.06,67.

Mattsson är tveksam till om Watanabe klarar av att prestera lika bra i VM.

– Watanabe skulle inte vara den första japanen som sätter världsrekord och lämnar ett stort mästerskap utan medalj. Fältet är vidöppet på 200 meter bröst i VM, säger Karvonen.

I OS-finalen i Rio de Janeiro kom alla åtta simmare i mål inom 88 hundradelar. Kazaken Dmitrij Balandin tog hem guldet.

Mattsson är trots besvikelsen i Rio en utpräglad mästerskapssimmare. Hans tio bästa tider är från EM, VM eller OS. För fyra år sedan putsade Mattsson sitt dåvarande personbästa på 200 meter med mer än tre sekunder i Barcelona och tog ett mycket överraskande VM-brons. Tiden, 2.08,95, är fortfarande finländskt rekord.

I Budapest lär det gå snabbt i början.

– Om man håller igen för mycket på första hundra blir det omöjligt att hämta in ett två sekunders försprång i slutet.

Fakta: Sim-VM i Budapest 23–30 juli

– Budapest ordnar långbane-VM (50 meter) för första gången efter att tänkta värdlandet Mexiko dragit sig ur.

– Av de nio finländska VM-deltagarna har Ari-Pekka Liukkonen den bästa statistiknoteringen i år – femma i världen på 50 meter frisim på tiden 21,58. Britten Benjamin Proud är etta på 21,32.

– Av de uttagna finländarna var Jenna Laukkanen bäst i senaste långbane-VM, i Kazan 2015. Hon tog en 14:e plats i 100 meter bröstsim.

– Långbane-VM ordnas för 17:e gången. Finland har totalt vunnit tre guld, två silver och ett brons. Den senaste medaljen togs av Matti Mattsson, brons på 200 meter bröstsim i Barcelona 2013.